20.12.22

Ψηλά η οικονομία στον σχεδιασμό Τσίπρα...


Aντώνης Αντζολέτος

Το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος της Σερβίας προκάλεσε ένα μίνι... επεισόδιο στο Βελιγράδι. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον χαιρετισμό του μίλησε για «παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και επισήμανε ότι αποτελεί «παραβίαση του διεθνούς δικαίου που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ο Ρώσος πρέσβης στη Σερβία, Αλεξάνταρ Μπόκαν-Χερτσένκο, αποχώρησε επιδεικτικά από το συνέδριο του SPS κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του βίντεο, εξαιτίας της κριτικής που άσκησε στη χώρα του ο Ελληνας τέως πρωθυπουργός. «Εξαπέλυσε εντελώς αβάσιμες, ψευδείς κατηγορίες κατά της Ρωσίας και έριξε λάσπη στην πατρίδα μου», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής της γειτονικής χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιλέγει εκτός από το PES να παρεμβαίνει με τοποθετήσεις του και στις σοσιαλιστικές ομάδες άλλων χωρών επιχειρώντας να δείξει τη σημασία δημιουργίας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός κοινού μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων. Σε αυτό αναφέρθηκε για άλλη μία φορά μιλώντας στο «Digital Economy Forum 2022». «Την αλλαγή πολιτικής να την κάνουμε πράξη στο πλαίσιο μιας προοδευτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, αλλά όλοι γνωρίζετε ότι ήδη έχουμε μπει σε μια μακρά ή μικρότερη, θα το δείξουν οι επόμενες μέρες, προεκλογική περίοδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρώτα η οικονομία
Αποφεύγοντας τις ακραίες τοποθετήσεις για το θέμα των παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τα 45 από τα 65 λεπτά της ομιλίας του στον προϋπολογισμό να τα αφιερώσει στα ζητήματα της οικονομίας. Με τον χειμώνα τις επόμενες ημέρες να αναμένεται να «δείξει τα δόντια του», αυτή είναι η βασική στόχευση της Κουμουνδούρου. Κατηγορούν το Μαξίμου πως «κάνει πλάτες στην αισχροκέρδεια, ενώ έχει αφήσει τις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τις τράπεζες να θησαυρίζουν με δισεκατομμύρια υπερκερδών και την ίδια ώρα δίνει στην κοινωνία, που έχει ρημάξει 15 μήνες, προεκλογικά φιλοδωρήματα των 0,70 ευρώ για αγορές τροφίμων».

Αυτή είναι η λογική με την οποία αντιμετωπίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ το market pass που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα στη Βουλή θα συνεδριάσει το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατά την πάγια τακτική της δεν αντιτάσσεται σε ρυθμίσεις που προβλέπουν ακόμα και ένα ευρώ ενίσχυσης στους πολίτες, αξιολογώντας τις εξαιρετικά κρίσιμες συνθήκες τις οποίες βιώνει η κοινωνία. Ασκεί, όμως, πάντα κριτική και σε αυτή την περίπτωση επισημαίνει ότι το market pass είναι ένα μέτρο που δεν αντιμετωπίζει ούτε στο ελάχιστο τις ακραίες ανατιμήσεις, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στον πυρήνα τους με ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Αντίθετα εγκυμονεί κινδύνους για νέες αυξήσεις εν μέσω παντελούς έλλειψης ελέγχων στην αγορά. Δεν αποκλείεται, πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να μπουν στο τραπέζι και αντιπροτάσεις που θα μπορούσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δείξει τη διαφοροποίησή του στη «χυδαία εκλογική παροχολογία» στην οποία, όπως λένε, έχει επιδοθεί το Μαξίμου...

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: