21.12.22

Νέες πιέσεις και αμηχανία...


Η συζήτηση για ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία έχει ανοίξει πάλι, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν την Αθήνα, χωρίς... όμως να φαίνονται και διατεθειμένες να τους αντικαταστήσουν με δικούς τους Patriot.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, φέρεται πρόσφατα να άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταλούν οι S-300 στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι πρώτα οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν πυράλους Patriot στην Κρήτη και θα τους ενσωματώσουν στο εθνικό σύστημα αεράμυνας. Σημείωσε δε ότι η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας θα ήθελαν οι ΗΠΑ να στείλουν στην Ουκρανία.

Το ζήτημα της αποστολής στην Ουκρανία ρωσικών συστημάτων αεράμυνας που διαθέτουν χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ είχε τεθεί και στη διάσκεψη στο Βουκουρέστι, στα τέλη του περασμένου μήνα. Και δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά, που η Ουκρανία με παρότρυνση των ΗΠΑ ζητά τα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα των συμμάχων.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο είχε τεθεί ξανά το ίδιο αίτημα, η Αθήνα δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, είχε ξεκαθαρίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταλούν στην Ουκρανία συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας. H κυβέρνηση είχε επίσης διαμηνύσει το ίδιο και για συστήματα, όπως οι TORM1, που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχει “βάλει στο μάτι” η Τουρκία με ισχυρισμούς περί αποστρατιωτικοποίησης.

Το Μαξίμου θεωρούσε ότι είχε εκπληρώσει τις συμμαχικές υποχρεώσεις του με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία και με τη συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής (Ringtausch) 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 , σοβιετικής κατασκευής που θα δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία, και τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα και θα σταλούν στον Έβρο.

Οι Αμερικανοί πάντως θα ήθελαν να δώσει η Ελλάδα και τους S-300, αλλά πετάνε το μπαλάκι πίσω στην Αθήνα και δίνουν… ευχές αντί για Patriot.

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σε ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου σχετικά με την ενδεχόμενη αποστολή των S-300 της Κρήτης στην Ουκρανία και την αντικατάσταση τους από το αμερικανικό σύστημα Patriot.

“Κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της”, είπε ο κ. Πράις.

“Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε την διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειες τους στην Ουκρανία”.

Ο κ. Πράις κατέληξε: “Πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ότι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος, και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία θεωρεί πάντως εχθρική πράξη μία αποστολή των ελληνικών S-300 στην Ουκρανία. Αλλά το κυριότερο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορεί να αποδυναμώσει την ελληνική αεράμυνα, ειδικά παραμονές εκλογών…

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: