Λίγους μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με το νομοσχέδιο που έφερε τον Απρίλιο του 2021 για την ψήφο των... αποδήμων, με σκοπό να πείσει τους Ελληνες της διασποράς να προσέλθουν στις κάλπες, δεν έχει αποδώσει καρπούς.
Εως και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μόλις 3.800 Ελληνες του εξωτερικού ανά τον κόσμο έχουν μπει στη διαδικασία να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.
Ο βασικότερος λόγος είναι πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέτει εκ προοιμίου τόσο πολλά εμπόδια και διαδικαστικές δυσκολίες που λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους ανθρώπους εκείνους που θα ήταν θετικοί να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους.
Σύσκεψη στην Πειραιώς
Η Νέα Δημοκρατία κάνει το τελευταίο διάστημα μια συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αυξήσει όσο το δυνατόν αυτό το ποσοστό των Ελλήνων που θα εγγραφούν στη σχετική λίστα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν εισήγησης του Γιάννη Μπρατάκου, έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη.
Συμμετέχοντες στη σύσκεψη ήταν οι επικεφαλής των «τοπικών» οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας ανά χώρα –σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν περισσότερες από μία οργανώσεις ανά χώρα– με σκοπό την οργάνωση του κόμματος εκτός συνόρων, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων.
Στη σύσκεψη έδωσαν το «παρών» μέσω τηλεδιάσκεψης οι επικεφαλής της Ν.Δ. σε Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία –όπου υπάρχουν πάνω από μία οργανώσεις–, αλλά και Βέλγιο.
Η Ν.Δ. διατηρεί ακόμη οργανώσεις σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ, στην Αυστραλία, στη Σουηδία, στη Γαλλία και στη Βουλγαρία. Το μήνυμα που μεταφέρθηκε από την κεντρική διοίκηση ήταν πως χρειάζεται έως τις εκλογές μεγάλη κινητοποίηση και ενημέρωση, ώστε να φθάσει και στον τελευταίο Ελληνα που διαμένει στο εξωτερικό η πληροφορία πως έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει εξ αποστάσεως στις εθνικές εκλογές. Για αυτόν τον λόγο ήδη «τρέχει» και μια καμπάνια με newsletter, ώστε η πληροφορία να φθάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Η προσπάθεια δεν είναι εύκολη. Οπως προειπώθηκε, η διαδικασία έχει μείνει πολύ πίσω και με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν οι εγγεγραμμένοι φθάσουν τις 7.000-8.000, δηλαδή στα μεγέθη μιας κωμόπολης. «Στις εκλογές καμία ψήφος δεν περισσεύει και ειδικά από τη στιγμή που η αυτοδυναμία που επιδιώκουμε μπορεί να κριθεί στην κόψη του ξυραφιού», λέει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος.
Δύο κατηγορίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρώτη είναι εκείνοι που έχουν φύγει από την Ελλάδα πολλά χρόνια και είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Αυτοί έχουν πολλές φορές και τη μεγαλύτερη νοσταλγία για τη χώρα και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελούν την πλειονότητα εκ των 3.800 που έχουν γραφτεί – παρά τις δυσκολίες.
Η έτερη κατηγορία είναι όσοι έφυγαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και είναι νεότεροι σε ηλικία. Αυτοί είναι πιο αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές, αλλά θα μπορούσαν να ψηφίσουν εάν έρχονταν ταξίδι στην Ελλάδα για να δουν την οικογένειά τους και συνδύαζαν και μίνι διακοπές, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο του Πάσχα. Αυτή την κατηγορία η Ν.Δ. θέλει να προσεγγίσει προσδοκώντας έξτρα διά ζώσης ψήφο...
Σταύρος Παπαντωνίου
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.