20.12.22

Ασθένησες; Απόλυση...


Αντα Ψαρρά

Μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων ήρθε στο φως ακόμα μια περίπτωση εργαζόμενης που απολύθηκε εκδικητικά διότι τόλμησε να... αρρωστήσει! Συγκεκριμένα, μια δικηγόρος απουσίασε από τη δικηγορική εταιρεία όπου εργαζόταν λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, για το οποίο μάλιστα χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Παρόλο που διέθετε όλα τα πειστήρια της ασθενείας της (εξιτήριο, αναρρωτικές άδειες κ.λπ.) ο εργοδότης της όχι μόνο αμφισβήτησε την ασθένειά της, αλλά αρνήθηκε να της καταβάλει ακόμα και τα δεδουλευμένα της για τον μήνα Νοέμβριο. Η δικηγόρος ενημέρωσε στη συνέχεια το σωματείο της που έσπευσε άμεσα να προχωρήσει σε κινητοποίηση έξω από τα γραφεία της δικηγορικής εταιρείας.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη ενέργεια της δικηγορικής εταιρείας Agile Law, που εδρεύει επί της οδού Αμερικής 20 (Σύνταγμα, Αθήνα), να απολύσει συνάδελφο, μέλος του σωματείου μας. Η συνάδελφος απουσίασε από την εργασία της με δεκαπενθήμερη αναρρωτική άδεια, χορηγούμενη από δημόσιο νοσοκομείο της Αθήνας, στο οποίο, μάλιστα, χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω της σοβαρότατης κατάστασης της υγείας της.

Το διάστημα της απουσίας της κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο από τον εργοδότη της, ο οποίος, μάλιστα, με περίσσιο θράσος, κατηγόρησε τη συνάδελφο ότι παράτυπα της χορηγήθηκε η αναρρωτική άδεια και νοσηλεύτηκε χωρίς να νοσεί σοβαρά. Αλήθεια, έχει περάσει ο εν λόγω εργοδότης ποτέ έξω από κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της χώρας;» έγραφε μεταξύ άλλων το δελτίο Τύπου του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη και την πληρωμή των δεδουλευμένων της συναδέλφου τους.

Την ημέρα της κινητοποίησης πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, που διαρκώς πλήθαιναν, παρατάχθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας και εμπόδισαν την είσοδο του Δ.Σ. του σωματείου στα γραφεία. «Είναι χαρακτηριστικό ότι τον ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της εργοδοσίας και του σωματείου έπαιζε ο επικεφαλής αστυνόμος, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά αυτό που δεκάδες φορές έχει αποκαλυφθεί: ότι όποτε η εργοδοσία, οι κυβερνήσεις και τα κόμματά τους προσπαθούν να τσακίσουν τα δικαιώματα και τις ζωές μας, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην τρομοκράτηση όσων σηκώνουμε κεφάλι, αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει.

Μάλιστα όσο περνούσε η ώρα προκλητικά οι δυνάμεις καταστολής ενίσχυαν την παρουσία τους, σαν να είχαν απέναντί τους κοινούς εγκληματίες!» έγραφε το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου.

Συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο του σωματείου, Βασίλη Διονυσόπουλο. Το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων συγκροτήθηκε και λειτουργεί από το 2020 με περίπου 400 μέλη ασκούμενους και μισθωτούς, νεαρής κυρίως ηλικίας.

Ο Β. Διονυσόπουλος μάς επιβεβαίωσε ότι και στον συγκεκριμένο χώρο επικρατεί εργασιακό χάος στις συνθήκες υπό τις οποίες εργάζεται πλήθος δικηγόρων είτε με σύμβαση είτε με μπλοκάκι είτε με «μαύρα», όπως ακριβώς εργαζόταν δηλαδή και η απολυμένη δικηγόρος. Επειδή δεν θεωρείται εξαρτημένη η εργασία τους, δεν δικαιούνται αποζημίωση όταν απολύονται.

«Υπάρχει ένα πλήθος εργασιακών σχέσεων στον χώρο μας. Υπάρχει πάγια αντιμισθία, έμμισθη εντολή, μπλοκάκι, με το κομμάτι, μαύρη εργασία κ.λπ. Εμείς λέμε όμως ότι όταν πουλάς την εξειδικευμένη επιστημονική σου δύναμη σε έναν εργοδότη είσαι κανονικά ένας μισθωτός εργαζόμενος. Η απασχόληση της συναδέλφου είναι για μας πραγματικό γεγονός και κάναμε ήδη δυο κινητοποιήσεις. Απαιτούμε να συναντηθεί η εργοδοσία με την απολυμένη συνάδελφο παρουσία του σωματείου, ενώ ήδη έχουμε βάλει το θέμα και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία, και στον Δ.Σ. Θεσ/νίκης, διότι εκεί είναι γραμμένη η συνάδελφος.

Είτε είναι εργαζόμενη με μαύρα είτε ανασφάλιστη, εμείς θα υπερασπιστούμε το δικαίωμά της να επαναπροσληφθεί και να συνεχίσει να εργάζεται αυτή τη φορά με σύμβαση. Θα σταθούμε ως σύλλογος με αλληλεγγύη στο πλευρό της και τις ημέρες αυτές. Το σωματείο μας ζητάει και προχωράει στην κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας, να αναγνωριστεί η εξαρτημένη εργασία στον χώρο για όλους μας με κατοχύρωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων»...

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: