Στη συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα γραφεία της Morgan Stanley, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διοργανώνει η τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός από την αποθέωση της κυβέρνησής του, εκτός από χοντρά ψέματα, εκτός από τις γλυκερές εξιδανικεύσεις της... προσωπικής διαδρομής του, εκτός από τις λιπαρές ιδέες που ξεστόμισε, είπε και ορισμένα ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με τα σχέδιά του.
- «Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών-, ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».
● Αποκλείει εμμέσως πλην σαφώς τόσο την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις πρώτες κάλπες όσο και την περίπτωση να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας με κόμμα-κορμό τη Νέα Δημοκρατία εφόσον αυτή τερματίσει πρώτη στην κούρσα. Δεν βλέπει δηλαδή να υπάρχει υποψήφιος εταίρος για να συνομιλήσει και να συμφωνήσει. Αρα ούτε με το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο πολύ θα ήθελε, ούτε με την Ελληνική Λύση θεωρεί ότι είναι δυνατή η συμπόρευση. Συνεπώς αν έρθει πρώτος θα παραδώσει αμέσως την εντολή για να μη χαθεί χρόνος. Εκτιμά ότι το κόμμα του και θα κερδίσει τις δεύτερες εκλογές και θα έχει αυτοδυναμία.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία των μετρήσεων δεν συνηγορούν υπέρ αυτής της αισιόδοξης εκδοχής. Ακόμη και οι πιο φιλικοί προς την κυβέρνηση ερευνητές εκφράζουν ζωηρές αμφιβολίες ότι η Ν.Δ. θα πετύχει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες. Φυλάνε και με το δίκιο τους τα ρούχα τους για να μην εκτεθούν. Υπάρχουν και τους προβληματίζουν τα πρόσφατα παραδείγματα λανθασμένων προβλέψεων. Η αποτυχία των δημοσκοπήσεων στη Βραζιλία (ο Λούλα κέρδισε τον Μπολσονάρο στο τσακ, ενώ οι μετρήσεις τού «έδιναν» άνετη νίκη με μεγάλη διαφορά) και στις ΗΠΑ (οι Ρεπουμπλικανοί δεν σάρωσαν στις ενδιάμεσες εκλογές, όπως ανέμεναν οι εταιρείες που μετρούσαν μέρα παρά μέρα τις διαθέσεις των ψηφοφόρων).
- «Πάντα πίστευα ότι χρειάζεσαι δύο πλήρεις θητείες στην Ελλάδα ώστε πραγματικά να “αλλάξεις σελίδα”».
● Κατά κανόνα όμως οι δεύτερες θητείες είναι επώδυνες για τους επικεφαλής, μοιραίες για τα κόμματά τους και ενίοτε προκαλούν βαριά τραύματα στη χώρα και την κοινωνία. Αν από την πρώτη θητεία της μια κυβέρνηση έχει δώσει καταστροφικά δείγματα γραφής δεν υπάρχει λόγος να την υποστούν για άλλη μία τετραετία οι πολίτες.
- «Ο κόσμος πλέον συνδέει την Ελλάδα με θετικά συναισθήματα».
● Συγγνώμη, αλλά στην παρούσα φάση ο κόσμος ασχολείται με την Ελλάδα όχι για τις ομορφιές της ούτε για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ή για τη δυνατότητα που δίνει στους επιτήδειους να κάνουν αρπαχτές, αλλά για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης, που κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει για ροπή προς τον λαϊκισμό, μιλούν για το Mitsotakis gate και συγκρίνουν την Ελλάδα με την Ουγγαρία και τον Μητσοτάκη με τον Ορμπαν. Για την κυβέρνηση όλο αυτό είναι μια τεράστια σκευωρία. Για τη διεθνή κοινή γνώμη που ενημερώνεται από τα έγκυρα δίκτυα είναι ένα σοβαρό πλήγμα στο σώμα της δημοκρατίας.
- «Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό με έναν τρόπο που μας επιτρέπει να προσπεράσουμε άλλες χώρες και θα είναι κοινωνικά δίκαιος».
● Δεν ξέρω αν θα είναι κοινωνικά δίκαιος, το σίγουρο όμως είναι ότι το τείχος της κυβερνοασφάλειας που περηφανευόταν πως είχε χτίσει η κυβέρνηση έχει μπόλικες Κερκόπορτες και απ’ αυτές εισέβαλε το παράνομο λογισμικό Predator. Το ρεπορτάζ του Γιάννη Μπαζαίου στο χτεσινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» είναι αποκαλυπτικό και αποστομώνει τους κυβερνητικούς παράγοντες που ισχυρίζονταν έμπλεοι ενθουσιασμού ότι η χώρα είναι απολύτως προστατευμένη...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου