5.12.22

Ποιος πληρώνει το «μάρμαρο»...


Η απόφαση των «27» της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το συζητούμενο, εδώ και μήνες, ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, από διπλωματική άποψη, αποκαθιστά την ισορροπία εντός της Ε.Ε. Από ηθικο-πολιτική σκοπιά, η επιλογή να πιεστεί η Ρωσία οικονομικά, με μείωση των εσόδων της από τον μαύρο χρυσό, είναι κατανοητή. Και απείρως προτιμότερη από τη... χρηματοδότηση των εξοπλισμών και την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Υπάρχουν ωστόσο μείζονα ερωτήματα τόσο για την ειλικρίνεια της απόφασης της ευρωπαϊκής ηγεσίας όσο και για την επιλογή του χρόνου εφαρμογής της, στην εκκίνηση ενός χειμώνα που μέχρι σήμερα έχει φερθεί... τρυφερά στους Ευρωπαίους, κρατώντας τις δύσκολες στιγμές για τους επόμενους μήνες.

Ως προς το ζήτημα των καλών πολιτικών προθέσεων της ηγεσίας της Ε.Ε., αυτές θα κριθούν σε λίγες μέρες, όταν οι 27 υπουργοί Ενέργειας κληθούν εκτάκτως να αποφασίσουν αν θα υπάρξει πλαφόν και στο φυσικό αέριο. Γιατί είναι τουλάχιστον παράδοξο, την ώρα που η Ε.Ε. διακηρύσσει την πρόθεση πλήρους απεξάρτησης από τα ρωσικά ενεργειακά αγαθά, αυτό να εφαρμόζεται για το πετρέλαιο, αλλά για το αέριο να επινοούνται μύρια όσα επιχειρήματα, για να αποφευχθεί η επιβολή ενός γενικού πλαφόν.

Ως προς την επιλογή του χρόνου εφαρμογής του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Η Ρωσία, με την οποία το διεθνές καρτέλ παραγωγής του πετρελαίου παραμένει αλληλέγγυο, έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να αναπληρώσει τα έσοδα που θα χάσει από την Ευρώπη, αλλά και να επηρεάσει καταστροφικά τις τιμές του μαύρου χρυσού.

Και σε αυτό, εκτός από τις συμμάχους στον ΟΠΕΚ, η ρωσική ηγεσία μπορεί να έχει στο πλευρό της τους κερδοσκόπους της διεθνούς αγοράς πετρελαίου αλλά και τη «Διεθνή» του εφοπλισμού, που μεταφέρει το ρωσικό πετρέλαιο μέσω των ωκεανών σε δεκάδες χώρες, για τις οποίες είναι μάλλον αδιάφορος ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Διόλου τυχαία, σε αυτή τη ναυτιλιακή «Διεθνή», οι Ελληνες εφοπλιστές είναι πρωταγωνιστές. Και με κυνισμό προειδοποιούν ότι το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μπορεί να εξελιχθεί σε φιάσκο.

Ποιος θα το πληρώσει, αν επιβεβαιωθούν; Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, με ακόμη ακριβότερα καύσιμα, με έναν σκληρό ενεργειακά χειμώνα και με απρόβλεπτες παρενέργειες στην οικονομία της Ε.Ε....

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: