6.12.22

Πέντε ιοί σαρώνουν τα παιδιά...


«Φοβόμαστε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή»...

Περισσότερα από 1.350 παιδιά εξετάστηκαν από τους γιατρούς του Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» κατά την εφημερία του περασμένου Σαββατοκύριακου, αριθμός διπλάσιος από εκείνον που είχε καταγραφεί το αμέσως προηγούμενο διήμερο της εφημερίας του.

Στην συντριπτική πλειονότητά τους οι μικροί ασθενείς διαγιγνώσκονταν με... εμπύρετο νόσημα, γρίπη, βρογχιολίτιδα, βρογχίτιδα, αλλά και λοίμωξη covid-19. Περίπου 170 χρειάστηκε να εισαχθούν, καθώς είχαν σοβαρά συμπτώματα και η κατάστασή τους επέβαλε τη νοσηλεία τους, σε κάποιες λίγες περιπτώσεις ακόμη και σε ΜΕΘ. Καλύτερη ημέρα ήταν η χθεσινή – εφημέρευε το «Αγία Σοφία» το οποίο κατά πληροφορίες υποδέχθηκε διαχειρίσιμο αριθμό περιστατικών.

Οι ιοί της γρίπης, ο συγκυτιακός ιός (RSV), οι αδενοϊοί, ο στρεπτόκοκκος και ο πνευμονιόκοκκος βρίσκονται σε ανοδική κυκλοφορία, προσβάλλοντας μωρά, μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Η αλυσίδα των μολύνσεων δεν ανακόπτεται εύκολα με τους κρίκους της να ενισχύονται και να αυξάνονται μέσα στα σχολεία ή στους χώρους όπου πραγματοποιούνται άλλες δραστηριότητες των παιδιών και φυσικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον τους, όπου οι ιώσεις εμφανίζονται σε παππούδες και γιαγιάδες όπως και στους γονείς και τα άλλα παιδιά της οικογένειας.

«Φοβάμαι πως αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η αρχή. Η δύσκολη περίοδος είναι μπροστά μαςΗ έξαρση των αναπνευστικών ιώσεων είναι μεγάλη και πρώιμη σε σχέση με τις προηγούμενες, προπανδημικές αντίστοιχες περιόδους. Η γρίπη, για παράδειγμα, ξεκινάει συνήθως μετά τις γιορτές, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου. Επίσης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός δεν είχε τέτοια περίοδο έξαρση. Ούτε οι επιπεφυκίτιδες ή οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις που βλέπουμε» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κώστας Νταλούκας.

Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποτυπώνουν επιβαρυμένη εικόνα όσον αφορά τις μολύνσεις, τις νοσήσεις και τις νοσηλείες παιδιών. 

«Υπάρχουν ισχυρές επιστημονικές ενδείξεις ότι ο κορωνοϊός αδρανοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιδράσει στην εισβολή των ιών με τον τρόπο που το έκανε πριν. Γι' αυτό για παράδειγμα καταγράφεται η έξαρση του στρεπτόκοκκου και του πνευμονιόκοκκου, βρίσκουν πρόσφορο το έδαφος, ανίσχυρο τον παιδικό οργανισμό. 

Αν αναλογιστούμε λοιπόν πόσα παιδιά νόσησαν με λοίμωξη covid, με ή χωρίς συμπτώματα τους προηγούμενους μήνες στην Ελλάδα, αντιλαμβανόμαστε πόσος είναι ο παιδικός πληθυσμός που είναι ευάλωτος και απειλείται από τον στρεπτόκοκκο ή τον πνευμονιόκοκκο» λέει ο κ. Νταλούκας. Το τίμημα που έχει πληρώσει η Βρετανία λόγω της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης σε ανηλίκους είναι υψηλό, καθώς 8 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες. Οι παιδίατροι καταγράφουν και στη χώρα μας περιστατικά, με την κατάσταση όμως να φαίνεται διαχείρισιμη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος, το διάστημα της πανδημίας φαίνεται πως ήταν καταλυτικό σε αυτό που συμβαίνει τώρα και που δεν αφορά μόνο τα παιδιά στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες χώρες. «Η προστασία που είχαμε μικροί και μεγάλοι χάρη στα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό, μας βοήθησε να διαβούμε το δύσκολο διάστημα που κινδυνεύαμε από τον κορωνοϊό, όμως τώρα μοιάζουμε πιο ανίσχυροι έναντι των άλλων ιών που δεν είχαν χώρο να κυκλοφορήσουν. 

Για τον λόγο αυτό άλλωστε εμείς ως Ομοσπονδία είχαμε ζητήσει από τα αρμόδια όργανα να εφαρμοστεί εκ νέου η μάσκα στα σχολεία. Περιμέναμε την έξαρση των ιώσεων – που σημειωτέον κάνουν υποτροπές και οδηγούν σε βακτηριακές λοιμώξεις και βάζουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε φαύλο κύκλο- και είχαμε ενημερώσει για τα οφέλη της μάσκας και κατά την εφετινή περίοδο. Ωστόσο, δεν εισακουστήκαμε» τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Ο ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως ακόμη και τώρα μπορεί να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος και να περιοριστούν οι ιώσεις εφόσον γίνει σύσταση για χρήση μάσκας των μαθητών μέσα στις σχολικές αίθουσες. 

Υπενθυμίζει επίσης πως είναι σημαντικός ο εμβολιασμός των παιδιών με υποκείμενα νοσήματα όπως και η παραμονή όλων των μικρών ασθενών στο σπίτι μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα της ίωσης, με στόχο να προστατευθούν πρωτίστως τα ίδια...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: