22.12.22

Ο Αϊ-Βασίλης των πλουσίων...


Πάνω που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριεύτηκε από το πνεύμα των γιορτών και σαν Λουδοβίκος αποφάσισε να δώσει έστω ένα φιλοδώρημα των 0,70 ευρώ την ημέρα στους πολίτες που έχουν γονατίσει από την ακρίβεια, ο διάβολος, που κρύβεται στις λεπτομέρειες, τα ξεκαθάρισε όλα. Εν προκειμένω, ο... διάβολος κρυβόταν στην τροπολογία.

Η φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, απ’ όπου θα αντλούνταν πόροι για την ενίσχυση των καταναλωτών, αποδείχθηκε στην πραγματικότητα ακόμα ένα δώρο.

Εξάλλου, για τους ισχυρούς και τα καρτέλ αυτής της χώρας από το καλοκαίρι του 2019 κάθε μέρα μοιάζει με Χριστούγεννα. Ο πρωθυπουργός λοιπόν ντύθηκε Άγιος Βασίλης και έβαλε δωράκι μέσα στην τροπολογία μια προκλητική ρύθμιση. Ειδικότερα, βαφτίζει την έκτακτη εισφορά «δαπάνη», γλιτώνοντας τα διυλιστήρια από το… άγχος και το βάρος μεγάλου μέρους της φορολογικής επιβάρυνσης που θα είχαν κανονικά.

Παράλληλα, φορολογεί με 33% τα υπερκέρδη, στον χαμηλότερο συντελεστή που επιτρέπει η Ε.Ε. Ο ίδιος που εξήγγειλε φορολόγηση 90%, ενώ πολύ πονηρά δεν επεκτείνει την έκτακτη εισφορά και στο 2023. Έτσι, μετά τα 1,8 δισ. ευρώ υπερκέρδη στους ηλεκτροπαραγωγούς, ο Μητσοτάκης χαρίζει δισεκατομμύρια υπερκέρδη και στα διυλιστήρια, κρύβοντάς τα πίσω από το προσωπείο του κοινωνικά ευαίσθητου και φιλάνθρωπου.

Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία για την ενίσχυση-ψίχουλα και το νέο δωράκι στους ισχυρούς φίλους τού πρωθυπουργού σαφώς και είναι ορθή.

Την ίδια ώρα, αναδεικνύεται η χυδαία υποκρισία της Ν.Δ., αφού δεν δέχτηκε καν να συζητήσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Τη μείωση δηλαδή της τιμής στα ράφια και στο κόστος των παραγωγών. Την άμεση ενίσχυση και ανακούφιση στις τσέπες των πολιτών.

Ο Μητσοτάκης και η παρέα του δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτό, αφού μοναδική τους έγνοια είναι να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα και τις ελίτ μέχρι την τελευταία μέρα που θα παραμείνουν στην καρέκλα της εξουσίας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: