17.12.22

Ψάχνουν την έξοδο από τον λαβύρινθο της υπόθεσης Καϊλή...



Το σκάνδαλο του Qatar-gate και η εμπλοκή της Εύας Καϊλή αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο που έχει κληθεί να διαχειριστεί ο Νίκος Ανδρουλάκης στον έναν χρόνο της προεδρίας του στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για μια υπόθεση που έσκασε σαν βόμβα και, όπως φοβούνται αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη, τα θραύσματά της μπορεί να επιφέρουν σημαντικά πλήγματα στην προσπάθεια της νέας ηγεσίας προς τις εκλογές να πείσει τους πολίτες ότι το ΠΑΣΟΚ έπαθε, έμαθε και κυρίως ότι άλλαξε...

Το επιχείρημα περί «Δούρειου Ιππου» της Ν.Δ., που χρησιμοποιήθηκε ως γραμμή άμυνας, παρά την τεκμηρίωσή του και τα άμεσα αντανακλαστικά του κ. Ανδρουλάκη ως προς τη διαγραφή της ευρωβουλευτίνας και καθαιρεθείσας πλέον αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συναντά αμφισβήτηση και επικρίσεις. Δεν λείπουν μάλιστα ορισμένες εσωκομματικές φωνές, διατυπωμένες και δημοσίως, που του επιρρίπτουν ευθύνες για αποπομπή με καθυστέρηση (π.χ. Χάρης Καστανίδης, Κατερίνα Μπατζελή, Ζέφη Δημαδάμα), αν και η κ. Καϊλή είχε δώσει ουκ ολίγες πολιτικές αφορμές για να οδηγηθεί στην έξοδο πολύ πριν από το ξέσπασμα ενός σκανδάλου με ποινικές διαστάσεις. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της λεγόμενης «δεξιάς πτέρυγας», μεταξύ των οποίων ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Νάντια Γιαννακοπούλου, έχουν κρατήσει αποστάσεις από τις προεδρικές λεκτικές διατυπώσεις, τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προειδοποιήσει στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι δεν θα ανεχτεί προσωπικές στρατηγικές που βάζουν «το εγώ πάνω από τη συλλογική προοπτική».

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι ότι η επιλογή του να φορτώσει στη «γαλάζια» παράταξη το μέχρι πρότινος στέλεχός του με φράσεις όπως «βραχίονας του Μαξίμου» και «μεταγραφή αεροδρομίου», αλλά και η προτροπή του προς τους ψηφοφόρους «να στείλουν στην αντιπολίτευση τη Ν.Δ.» έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού και σύσσωμης της κυβέρνησης, που διέκριναν ότι το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ. Από τη δική της μεριά η Κουμουνδούρου έχει υιοθετήσει μια διαφορετική, πιο ήπια τακτική, εστιάζοντας πρωτίστως στο διαρκές αλληθώρισμα της κ. Καϊλή προς τον κ. Μητσοτάκη και το κόμμα του, καθώς και στο ότι ήταν σφοδρός πολέμιος της προοπτικής για τη λεγόμενη προοδευτική διακυβέρνηση.

Σε όλες τις περιπτώσεις στο ηγετικό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη αποκρούουν με ένταση κάθε εκδοχή και ερμηνεία των πολιτικών αντιπάλων τους, δίνοντας έμφαση στα «μυθεύματα» της Ν.Δ. για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Παρ’ όλα αυτά δεσμεύονται για σταθερότητα και κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με σοσιαλδημοκρατικό κορμό, που δεν θα θυμίζει σε τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα - Καμένου, εφόσον φυσικά λάβουν ισχυρή εντολή από τον λαό.

Εκείνο όμως που τους προβληματίζει περισσότερο είναι ότι έχουν υποχρεωθεί αυτό το διάστημα να επικεντρώνονται σε ζητήματα εσωστρεφή και από θέση απολογούμενου αντί μιας συζήτησης επί των προγραμματικών, τα οποία μόλις παρουσιάστηκαν στα κομματικά όργανα και θεωρούνται το ατού του ΠΑΣΟΚ στον δρόμο προς τις κάλπες. Πλην όμως έχουν επισκιαστεί ολοκληρωτικά από το Qatar-gate.

Η γρήγορη αντιστροφή της ροής που έχουν λάβει οι τελευταίες εξελίξεις αποτελεί -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.»- ρητή οδηγία του κ. Ανδρουλάκη προς τους βουλευτές και τα στελέχη, έτσι ώστε να γίνει και πάλι η ατζέντα θετική με προτάσεις και λύσεις σε θέματα καθημερινότητας που δυσκολεύουν αφόρητα τη ζωή της κοινωνίας, όπως η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, οι τράπεζες, τα «κόκκινα» δάνεια, και σε υποθέσεις κράτους δικαίου και διαφάνειας στην πολιτική ζωή.

Βαρέλι χωρίς πάτο

Σε αυτό το πλαίσιο απολύτως ενδεικτικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. ξεκαθαρίζοντας καταρχάς ότι δεν θα δεχτεί «από καμία και από κανέναν σκιές» και δεν θα υπερασπιστεί «διεφθαρμένους ημετέρους, αλλά την αξιοπιστία της πολιτικής». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και «το μιντιακό κατεστημένο που τον υπηρετεί» για σκόπιμη παρερμηνεία όσων είπε περί «Δούρειου Ιππου», ενώ κάλεσε την Εύα Καϊλή να παραδώσει την έδρα της. Απέκρουσε τον ισχυρισμό ότι για όλα τα σκάνδαλα φταίει το ΠΑΣΟΚ, θυμίζοντας ότι έχουν προηγηθεί οι απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων προς τον «γαλάζιο» βουλευτή Ανδρέα Πάτση, δυο προβεβλημένοι υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. (οι κ. Παππάς και Παπαγγελόπουλος) βρίσκονται ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, αλλά και εσχάτως την υπόθεση της Μαρίας Σπυράκη της Ν.Δ.

Στην επίθεσή του κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόνισε ότι «το βαρέλι του εξευτελισμού της δεν έχει πάτο και είναι ικανοί για όλα, αρκεί να μείνουν στην καρέκλα της εξουσίας όπως ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο». Με βαριές εκφράσεις απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αποκάλεσε «τον καλύτερο πελάτη του κ. Μητσοτάκη», εκτιμώντας ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Ν.Δ.». Και καταλήγοντας πρότεινε ως εναλλακτική τη «δημοκρατική ανατροπή με ισχυρό ΠΑΣΟΚ», με κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή στη βάση σοσιαλδημοκρατικής προγραμματικής συμφωνίας «και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας».

■ Απαντώντας στα λεγόμενα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στην άποψη ότι «η τροχιά συμπόρευσης του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ταχύτατα και κλιμακώνεται». Εκφράζοντας την ενόχληση της κυβέρνησης για το αίτημα προς τους πολίτες «να οδηγηθεί η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση», ο Γιάννης Οικονόμου διερωτήθηκε πώς θα μπορέσει ταυτόχρονα να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, όπως προτείνει ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη, στον οποίο καταλόγισε «πρωτοφανή πολιτική τρικυμία η οποία τον οδηγεί να λέει πράγματα ασυνάρτητα και αντιφατικά».

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: