1.12.22

“Ντιμπέϊτ” στο Μαξίμου για τις ημερομηνίες των εκλογών...


Κοινή διαπίστωση όλου του πολιτικού φάσματος είναι πως βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου και μέχρι στιγμής το μόνο βέβαιο είναι... πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023. Το βασικό ερώτημα που απασχολεί αυτή την στιγμή τα επιτελεία όλων των κομμάτων είναι το αν οι κάλπες θα στηθούν τον χειμώνα ή την άνοιξη.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξη του, επισήμανε ότι δεν έχει και τόση μεγάλη σημασία ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών, αφού αργά ή γρήγορα, θα γίνουν υπογραμμίζοντας όμως πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σε βασικά αγαθά αποτελούν ένα βασικό επιταχυντή των πολιτικών εξελίξεων και κατ επέκταση βασική αιτία της κυβερνητικής φθοράς. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις όπου στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες ανάγουν ως βασικότερο πρόβλημα τους την ακρίβεια. Το Μέγαρο Μαξίμου το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και γνωρίζει επίσης πως η «μάχη» των επόμενων εκλογών θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας.  
Ωστόσο η εξίσωση των εκλογών έχει τρείς κρίσιμες παραμέτρους που εξετάζει προσεκτικά το επιτελείο του πρωθυπουργού.  

Η πρώτη παράμετρος που συνυπολογίζεται στην απόφαση του πρωθυπουργού για την προκήρυξη των επόμενων εκλογών είναι η ενεργειακή κρίση. Η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να πάει στις επόμενες εκλογές έχοντας τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ώστε να έχουν αποσυμπιεστεί οι πληθωριστικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Όσο πιο «μακριά» χρονικά τοποθετηθούν οι κάλπες τόσο περισσότερα χρήματα θα έχει προλάβει τα βάλει στα ταμεία του το ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια να τα διοχετεύσει στην πραγματική οικονομία.
Η τρίτη παράμετρος αφορά το ζήτημα των υποκλοπών. Αναμφισβήτητα η υπόθεση των υποκλοπών «ταρακούνησε» τα γαλάζια νερά όσο τίποτα άλλο στην κυβερνητική θητεία. Και η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει απομακρυνθεί τελείως από την πολιτική επικαιρότητα το ζήτημα όταν οι πολίτες βρεθούν μπροστά στις επόμενες κάλπες.

Τέλος, υπάρχει πάντοτε και ο απρόβλεπτος παράγοντας που πολλές φορές μπορεί να καθορίσει τις πολιτικές αποφάσεις. Έτσι, όσοι ποντάρουν στην προκήρυξη των πρόωρων εκλογών μέσα στον χειμώνα θα πρέπει να συνυπολογίσουν και τον απρόβλεπτο παράγοντα των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως για παράδειγμα είναι μια σφοδρή κακοκαιρία, έντονη χιονόπτωση ή καταστροφικός σεισμός...

Aννα Καραβοκύρη

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.