12.12.22

Ο Χατζηδάκης, η ΕΥΠ...


...και το δόγμα του ανήξερου πρωθυπουργού...

Σε μία νέα – ποιοτικά- φάση βρίσκεται πλέον το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, αφού ακόμη και από την κυβέρνηση δεν διαψεύδεται το ότι από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) παρακολουθούνταν ο Κωστής Χατζηδάκης. Δηλαδή το τεκμήριο που δημοσίευσε η εφημερίδα Documento όπου η υπηρεσία φαίνεται να... καταγράφει συνομιλίες του υπουργού Εργασίας. 

Η εξέλιξη αυτή αλλάζει άρδην το κυβερνητικό αφήγημα αφού εγκαταλείπεται η θέση σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε άλλα πολιτικά πρόσωπα πλην του Νίκου Ανδρουλάκη και η «γραμμή άμυνας» μεταφέρεται στο ότι δεν γνώριζε γι αυτό ο πρωθυπουργός. Ενισχύει όμως παράλληλα την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να θεωρούν πλήρως εκτεθειμένο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και εφεξής να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Η αποκάλυψη του εγγράφου της ΕΥΠ, «φωτίζει» πλέον με διαφορετικό τρόπο και την «φυγή» του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Βουλή την προηγούμενη Πέμπτη. Τότε που επέλεξε να εγκαταλείψει την αίθουσα του κοινοβουλίου απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα που απαιτούσε επιμόνως μία διαβεβαίωση για το ότι η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τον υπουργό Εργασίας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Η άρνηση του πρωθυπουργού να την παράσχει αποτελεί πλέον ένα πολιτικό τεκμήριο για την ύπαρξη ενός κέντρου υποκλοπών στο εσωτερικό της ΕΥΠ, που πιθανότατα είχε στο στόχαστρό της και την ηγεσία του στρατού. Με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια και άμυνα της χώρας.

Ο ανήξερος

Η διαφοροποίηση της κυβερνητικής τακτικής έγινε ξεκάθαρη στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου. Αρχικά παρέπεμψε στην έρευνα που διεξάγει η δικαιοσύνη λέγοντας όμως αυτή την φορά πως σε αυτήν περιλαμβάνεται και το «εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου». Δείγμα του ότι πλέον η κυβέρνηση υπαναχωρεί από την προηγούμενη θέση της περί της δράσης της ΕΥΠ.

Μάλιστα πλέον στην αντιπολίτευση συσχετίζουν αυτή την τακτική με την ρύθμιση που «πέρασε» την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και προβλέπει την παύση των δύο υποδιοικητών της ΕΥΠ, τις αρμοδιότητες των οποίων αναλαμβάνει ο διοικητής της υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης. Εκτιμώντας ότι πιθανόν στους δύο αυτούς διοικητικούς παράγοντες θα «φορτωθούν» οι παρακολουθήσεις που αποκαλύφθηκαν και όποιες άλλες επισυνδέσεις πολιτικών, στρατιωτικών ή επιχειρηματιών τυχόν θα αποκαλυφθούν στην συνέχεια.

Επίσης στην ίδια δήλωση αναδεικνύεται πλέον και το «δόγμα του ανήξερου πρωθυπουργού» με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κρίση. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα». 

Γίνεται δηλαδή αναφορά στον Κ.Χατζηδάκη και τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. Τα δύο πρόσωπα δηλαδή για τα οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι δεν παρακολουθήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη Πέμπτη στην Βουλή.

Προκειμένου να ενισχύσει το αφήγημά της, η κυβέρνηση οργάνωσε εκτάκτως χθες Κυριακή, κοινή δημόσια παρουσία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κωστή Χατζηδάκη. Εκεί ο πρωθυπουργός φρόντισε να μην αναφερθεί ευθέως στο ζήτημα των υποκλοπών και των συγκεκριμένων εγγράφων που είδαν το φώς της δημοσιότητας. Αντιθέτως χρησιμοποίησε φράσεις του είδους «δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ανταγωνιστούμε με τους αντιπάλους μας στη λάσπη και την τοξικότητα» και «δεν θα ακολουθήσουμε εκείνους που επιλέγουν να κάνουν τη χώρα ροντέο»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: