12.12.22

«Πίτσα, μπάλα, Πιτσαμπάλα»...


Η πίτσα αποτελεί ένα από τα κύρια συνοδευτικά της παρέας, που θα αράξει σπίτι για να παρακολουθήσει κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα υψηλού ενδιαφέροντος. Φυσικά η «ποδοσφαιρόφιλη» πίτσα προέκυψε στη γείτονα Ιταλία και στην πορεία έγινε λατρεμένη συνήθεια και στη χώρα μας...

Πίτσα+μπάλα=Πιτσαμπάλα. Όχι, δεν είναι λογοπαίγνιο.

Ο Πιερλουίτζι Πιτσαμπάλα (Pierlugi Pizzaballa) είναι το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας. Βέβαια, Pizza γράφεται στη μητρική της γλώσσα η πίτσα, αλλά η λέξη Balla στα ιταλικά σημαίνει χορός.

Ο Πιτσαμπάλα, λοιπόν, με το σπάνιο επώνυμο, ήταν ο βασικός τερματοφύλακας της Αταλάντα από το 1959 ως το 1966. Γεννήθηκε στο Μπέργκαμο, το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν αποτελεί μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές πόλεις παρασκευής πίτσας, μεταξύ άλλων και της περίφημης Μπεργκαμάσκα (με κύρια συστατικά τη μοτσαρέλα, τα μανιτάρια και ένα μοναδικό στο είδος του καπνιστό λουκάνικο από χοιρινό κρέας).

Το 1963 ο Πιτσαμπάλα ήταν ένας από τους βασικούς συντελεστές της κατάκτησης του Κυπέλλου Ιταλίας, του μοναδικού τροπαίου που έχουν κατακτήσει στα 115 χρόνια ζωής τους οι «νερατζούρι» του Μπέργκαμο (η ομάδα ιδρύθηκε στα 1907 και φέρει το όνομα της κόρης της ελληνικής μυθολογίας Αταλάντης).
 
Στο ξεκίνημα της περιόδου 1963-64 η Panini αντιμετώπισε τεράστιο πρόβλημα με το άλμπουμ, που εξέδιδε σε ετήσια βάση.  Η πρώτη αλφαβητικά ομάδα ήταν η Αταλάντα. Φυσικά, η αρίθμηση ξεκινούσε από τον βασικό τερματοφύλακά της. Όμως, ο Πιτσαμπάλα τραυματίστηκε και δεν πήρε μέρος στη φωτογράφηση.  Η εταιρεία αναγκάστηκε να θέσει το άλμπουμ σε κυκλοφορία, έλειπε όμως το αυτοκόλλητο με τον αριθμό 1, που ανήκε στον Πιτσαμπάλα. Για την ακρίβεια δεν τυπώθηκε και επομένως δεν μπορούσε να βρεθεί.

Από τη μια στιγμή στην άλλη, ο πορτιέρε των «μπεργκαμάσκι» έγινε ο πιο διάσημος παίκτης της Σέριε Α, εξαιτίας της απουσίας του από το άλμπουμ. Φωτογραφήθηκε μόνος του μετά από αρκετούς μήνες και βγήκε στην αγορά το αυτοκόλλητο, που βασάνιζε τόσον καιρό τους συλλέκτες. Μην φανταστείτε όμως ότι το αυτοκόλλητο νο1 εκείνης της σεζόν τυπώθηκε εν αφθονία. Παρέμενε δυσεύρετο.
 
Ο Πιτσαμπάλα άλλαξε αρκετές ομάδες στα χρόνια που ακολούθησαν (Ρόμα, Βερόνα, Μίλαν και ξανά Αταλάντα), αλλά το αυτοκόλλητό του ήταν πάντα μεταξύ εκείνων που έβρισκαν με δυσκολία όσοι είχαν το πάθος να συμπληρώνουν τα άλμπουμ της Panini.

Το 2010 ο Πιτσαμπάλα ήταν καλεσμένος σε μια εκπομπή της ιταλικής τηλεόρασης, με τίτλο «Το πιο περιζήτητο αυτοκόλλητο». Στις μέρες μας, το αυτοκόλλητό του της σεζόν 1963-64 πωλείται στο διαδίκτυο έναντι 1.200 ευρώ!

Ο 83χρονος σήμερα Πιτσαμπάλα υπήρξε ένας από τους πιο αξιόπιστους τερματοφύλακες της δεκαετίας του 1960. Αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της Σέριε Α τη σεζόν 1964-65, παραλαμβάνοντας το βραβείο «Κόμπι» (σ.σ. O Τζανπιέρο Κόμπι ήταν ο πορτιέρε της Ιταλίας όταν κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο 1934). Έπαιξε σε 300 παιχνίδια Πρωταθλήματος και κατέκτησε δύο Κύπελλα Ιταλίας με την Αταλάντα (1963) και τη Ρόμα (1969).

Χρίστηκε μόλις μια φορά διεθνής, σε ένα φιλικό με την Αυστρία το 1966, γιατί είχε την ατυχία να πέσει πάνω στον σπουδαίο Ενρίκο Αλμπερτόζι, σε μια εποχή που δεν επιτρέπονταν οι αλλαγές. Ήταν μέλος της αποστολής της «σκουάντρα ατζούρα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966. Κρέμασε τα γάντια του το 1980, σε ηλικία 41 ετών, στην αγαπημένη του Αταλάντα...

Από το Facebook του Γρηγόρη Δημακάκου

Δεν υπάρχουν σχόλια: