Παραμένει η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, καθώς ενώ συμπληρώνονται 19 ημέρες από το πρώτο οδόφραγμα που στήθηκε στον βορρά, στα διοικητικά σύνορα των δύο χωρών δημιουργήθηκε ακόμη ένα οδόφραγμα, εμποδίζοντας την πρόσβαση από τη Νότια Σερβία προς την αυτόνομη περιοχή.
Σε... μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση, οι δικαστικές αρχές του Κοσόβου στην Πρίστινα ανακοίνωσαν ότι θα μετατρέψουν την προφυλάκιση του πρώην αστυνομικού Ντέγιαν Πάντιτς σε κατ' οίκον περιορισμό, απόφαση που μένει να δείξει αν θα ικανοποιήσει τους Σέρβους.
Ο Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη στις 10 Δεκεμβρίου ως ύποπτος για τρομοκρατική δράση και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η προσωρινή αποφυλάκισή του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αποτελούσε ένα από τα αιτήματα των Σέρβων κατοίκων του Κοσόβου για να αποσύρουν τα οδοφράγματα. Ζητούν επίσης την αποφυλάκιση και άλλων δύο Σέρβων που συνελήφθησαν και την αποχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου από τον βορρά, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης στήθηκε νέο οδόφραγμα, αυτήν τη φορά στη σερβική πλευρά των διοικητικών συνόρων. Κάτοικοι της περιοχής τοποθέτησαν φορτηγά φορτωμένα με μπάζα κάθετα στον δρόμο εμποδίζοντας έτσι την πρόσβαση των οχημάτων στη συνοριακή διάβαση «Μέρνταρε».
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστεί μεγάλη ουρά από νταλίκες και αυτοκίνητα που έχουν εγκλωβιστεί, καθώς η διάβαση «Μερντάρε» είναι το βασικό σημείο διέλευσης των εμπορευμάτων προς το Κόσοβο. Επίσης, τις ημέρες των εορτών χρησιμοποιείται από Κοσοβάρους που εργάζονται στο εξωτερικό και επιστρέφουν για διακοπές στην πατρίδα τους.
Μέχρι στιγμής, η σερβική αστυνομία δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για τον αποκλεισμό της οδικής αρτηρίας, ούτε γίνεται κάποια προσπάθεια για να απομακρυνθεί το οδόφραγμα. Η αστυνομία του Κοσόβου, για να διευκολυνθούν οι ταξιδιώτες, τους συνέστησε να χρησιμοποιούν άλλες μικρότερες συνοριακές διαβάσεις στη νότια Σερβία ή να ταξιδεύουν μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
Κρίσιμη κατάσταση
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει κρίσιμη, προκαλώντας διεθνή ανησυχία για το ενδεχόμενο να πυροδοτηθεί μια σύγκρουση στην πολύπαθη περιοχή, καθώς «πολεμικές» δηλώσεις έχουν γίνει και από τις δύο πλευρές.
Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι την Κυριακή είχε χαρακτηρίσει «πολεμικά» τα οδοφράγματα των Σέρβων. «Πρόκειται για οδοφράγματα ανθρώπων με σκούρες στολές, ανθρώπων που είναι κοντοκουρεμένοι, με γένια, οδοφράγματα Βάγκνερ. Έχουν όπλα και στήνουν οδοφράγματα όχι για να εμποδίσουν την διέλευση των οχημάτων αλλά για να αμυνθούν να πυροβολήσουν στα οχήματα που πλησιάζουν. Αυτά λοιπόν είναι πολεμικά οδοφράγματα» δήλωσε σε βοσνιακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα.
Ο Κούρτι την Τρίτη, στη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο (KFOR), ζήτησε την απομάκρυνση των οδοφραγμάτων και δήλωσε ότι αν δεν το πράξει η KFOR θα αναλάβει δράση η αστυνομία. Το Βελιγράδι αντέδρασε άμεσα στις προειδοποιήσεις αυτές και ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας στρατό και αστυνομία.
«Μετά τον εξοπλισμό των Αλβανών και την αύξηση της μαχητικής τους ετοιμότητας θα λάβω όλα τα μέτρα για να προστατεύσω τον λαό μας και να διαφυλάξω την Σερβία» διεμήνυσε τη Δευτέρα, με ανάρτησή του στο Instagram, ενώ ο υπουργός Άμυνας, Μίλος Βούτσεβιτς, ανέφερε ότι με εντολή του προέδρου της Δημοκρατίας διέταξε τον σερβικό στρατό να βρίσκεται «στον υψηλότερο βαθμό μάχιμης ετοιμότητας, δηλαδή στο επίπεδο της χρήσης ένοπλης ισχύος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.