22.12.22

Τον ενόχλησαν τα βέλη εκ δεξιών...


Μια νέα δική του αργκό δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να χαρακτηρίσει υποτιμητικά όποιον τολμάει να του ασκήσει... κριτική για την πολιτική του. Ετσι, μετά τους «αριστερούς του χαβιαριού» και τους «σοσιαλιστές της σαμπάνιας», τώρα μίλησε και για «φιλελεύθερους πολυτελείας».

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το «Food Pass», το οποίο αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και του πληθωρισμού. Επιχειρώντας να αποκρούσει την κριτική, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αντιφατικά σχόλια», υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί τα 650 εκατομμύρια να είναι ταυτόχρονα και “ψίχουλα” και “υπερβολικά”. Δεν γίνεται να θεωρείται επιδοματική μια πολιτική που αφορά το 85% των οικογενειών. Ούτε να συγκρίνεται, βέβαια, ένα προσωρινό μέτρο άμυνας σε έκτακτες κρίσεις με τα προεκλογικά “αντίδωρα” άλλων εποχών». Και μίλησε για «επιπόλαιες προσεγγίσεις», υποστηρίζοντας ότι αυτές «φανερώνουν απλώς την αναλυτική αδυναμία και των “αριστερών του χαβιαριού”, όπως αποκαλούνται, αλλά όσο και κάποιων “φιλελεύθερων πολυτελείας” στη χώρα μας». Για τους δεύτερους υποστήριξε ότι «είναι καιρός να καταλάβουν ότι η δίκαιη αναδιανομή του εθνικού πλούτου (sic) δεν ανταγωνίζεται ούτε την ανάπτυξη, ούτε τη δημοσιονομική ισορροπία».

Ως γνωστόν, τα περί «αριστερών του χαβιαριού» ο κ. Μητσοτάκης τα είχε πει από την Πάτρα με αφορμή την κριτική που δεχόταν για το «καλάθι του νοικοκυριού», προκαλώντας τότε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και τις αποστάσεις της Ολγας Κεφαλογιάννη από την έκφραση αυτή. Η φράση όμως του πρωθυπουργού περί «φιλελεύθερων πολυτελείας» προδίδει την ακόμα μεγαλύτερη ενόχλησή του για το γεγονός ότι τώρα δέχεται βέλη και από τον οικονομικά φιλελεύθερο πολιτικό χώρο εκτός κυβέρνησης. Βέλη που επισημαίνουν την ανακολουθία του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ήταν στην αντιπολίτευση καταφερόταν με μένος κατά των επιδομάτων και τώρα ως κυβέρνηση κάνει μόνο επιδοματική πολιτική. Και τα βέλη αυτά ενοχλούν ακόμα περισσότερο τον πρωθυπουργό διότι προέρχονται από το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Την ίδια ώρα αμηχανία στο μέγαρο Μαξίμου έχουν προκαλέσει τα διεθνή δημοσιεύματα που τοποθετούν τον Δημήτρη Αβραμόπουλο στο κάδρο του Qatar-gate, όπως προκύπτει από την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ρωτήθηκε γι’ αυτό και αρκέστηκε να παραπέμψει «στις δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Αβραμόπουλος, οι οποίες είναι και ευθυγραμμισμένες με τις δηλώσεις της Επιτροπής», χωρίς έτσι να τον «αδειάσει», αλλά ούτε και να τον καλύψει πλήρως.

Για «θράσος» του Κυρ. Μητσοτάκη «να μιλά για “αριστερά του χαβιαριού”», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «αφού για 15 μήνες κάνει πλάτη στην αισχροκέρδεια και υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές θυμήθηκε να δώσει κουπόνια 20 ευρώ για τρόφιμα», ενώ «δεν λέει κουβέντα για τις νέες ανατιμήσεις στην αγορά, για τις νέες αυξήσεις 29% που έρχονται τον Γενάρη στα τιμολόγια του ρεύματος»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: