19.12.22

«Πόλεμος» στην ακρίβεια με... ψίχουλα...


Σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας και του καλπάζοντος πληθωρισμού η επιταγή για την αγορά τροφίμων που θα λάβουν ως food pass... από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες 3,2 εκατ. νοικοκυριά, ενώ μεγάλο πλήθος θα μείνει εκτός ενίσχυσης λόγω του διπλού κόφτη με τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια. Τα ποσά της επιδότησης κυμαίνονται από 22 έως 100 ευρώ τον μήνα και θεωρούνται μικρά σε σχέση με τα το κύμα ανατιμήσεων που σαρώνει τα ράφια των σούπερ μάρκετ με τις τιμές στα βασικά είδη να χτυπούν αυξήσεις πάνω από 25% μέσα σε έναν χρόνο, βυθίζοντας τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα σε οικονομική στενότητα.

Τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, ενώ για όσους επιλέξουν κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση θα είναι ψαλιδισμένη στο 80% και τα ποσά θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από τον φόρο στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, από τον Φεβρουάριο του 2023 και για έξι μήνες, έως τον Ιούλιο 2023, παρέχεται ενίσχυση 10% επί των αγορών σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.) αλλά και στις λαϊκές αγορές. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Ειδικότερα, τα ποσά της ενίσχυσης διαμορφώνονται ως εξής:

■ Για μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 22 ευρώ τον μήνα (συνολικά 132 ευρώ στο 6μηνο).
■ Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 32 ευρώ τον μήνα (192 ευρώ στο 6μηνο).
■ Ζευγάρι με ένα παιδί: 42 ευρώ τον μήνα (252 ευρώ στο 6μηνο).
■ Ζευγάρι με δύο παιδιά: 52 ευρώ τον μήνα (312 ευρώ στο 6μηνο).
■ Τρίτεκνη οικογένεια: 62 ευρώ τον μήνα (372 ευρώ στο 6μηνο).
■ Πολύτεκνη οικογένεια με 4 παιδιά: 72 ευρώ τον μήνα (432 ευρώ στο 6μηνο).

Εισοδηματικά κριτήρια: Εως 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και έως 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης. Τα ποσά προσαυξάνονται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Περιουσιακά κριτήρια: Εως 250.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και έως 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Αίτηση: Η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του Fuel pass, όπου οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, προφανώς εντός του Ιανουαρίου, και τα ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ποσών που δικαιούται. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι ανέρχονται σε περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατ. μέλη...

Mάριος Χριστοδούλου

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: