18.12.22

Τα αγκάθια στον δρόμο προς την κάλπη...



Εκλογικό διάδρομο διαφυγής αναζητούν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου από το ασφυκτικό πλαίσιο του τετράπτυχου υποκλοπές, διαφθορά, ακρίβεια, κόκκινα δάνεια. Η νέα αποκάλυψη που αφορά την επέκταση του χορού των κοριών της ΕΥΠ στους Γιώργο Κύρτσο και Τάσο Τέλλογλου σε συνδυασμό με την υπόθεση Σπυράκη συγκροτεί έναν νέο εκρηκτικό μηχανισμό στη γαλάζια παράταξη με άδηλες πολιτικές προεκτάσεις. Οι... νέες βαριές σκιές της παρακμής και της διαφθοράς, μάλιστα, αναμενόταν να σκεπάσουν το νέο success story του πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας. Ήδη, άλλωστε, στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης έχουν τεθεί οι μηνιαίες τάσεις Δεκεμβρίου της MRB, που πιστοποιούν το τέλος της δημοσκοπικής ηγεμονίας της Ν.Δ. αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Ο πρωθυπουργός χθες αναμενόταν να δώσει ένα σαφές στίγμα για το εκλογικό χρονοδιάγραμμα. Οι συνεργάτες του ανέφεραν μάλιστα -μερικές ώρες πριν την έναρξη της χθεσινής κοινοβουλευτικής διαδικασίας- πως έχει τεθεί υπ’ όψιν η προτροπή της Καθημερινής για την ανάγκη επίδειξης «θεσμικής υπευθυνότητας» από τον Κ. Μητσοτάκη. Ανεξαρτήτως των αποφάσεων για την ημερομηνία της κάλπης, στην κυβέρνηση επιχειρούν να ανιχνεύσουν την επίδραση των καταιγιστικών εξελίξεων της περασμένης εβδομάδας στην πολιτική σκηνή.

Στην εκλογική ζυγαριά του Μαξίμου τίθεται πλέον το καίριο χτύπημα που δέχτηκε το, ούτως ή άλλως, συρρικνωμένο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μετά τη σύλληψη της Εύας Καϊλή. Η Ν.Δ. επιχείρησε να αντισταθμίσει τις πιθανές επιπτώσεις με την ενεργοποίηση ενός σχεδίου λεηλασίας της δεξιόστροφης βάσης του ΠΑΣΟΚ. Η διακηρυγμένη στόχευση, άλλωστε, του Νίκου Ανδρουλάκη να σταλεί η Ν.Δ. στην αντιπολίτευση κατέστησε μονόδρομο την ανωτέρω τακτική. Ο ισχυρισμός, που διατύπωσε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι ο Ν. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του Αλέξη Τσίπρα αποσκοπούσε «στην απορρόφηση των υπολειμμάτων του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος», όπως αναγνώριζε προβεβλημένο κομματικό στέλεχος. Οι πιο παρατηρητικοί εντόπισαν, μάλιστα, την απροθυμία του Γ. Οικονόμου να δώσει απάντηση στις νέες επικριτικές δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ωστόσο, σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές, το «καλά δομημένο» σχέδιο συμπίεσης του ΠΑΣΟΚ τορπιλίζεται από τη στιγμή που και μία ευρωβουλευτής της Ν.Δ., η Μ. Σπυράκη, τίθεται στο επίκεντρο μιας υπόθεσης με αρνητικό πρόσημο.

Συναγερμός για την αιμορραγία προς τα δεξιά

Συν τοις άλλοις, ο συναγερμός για την αιμορραγία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα δεξιά του κόμματος αναβαθμίζεται μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης διαφθοράς στην καρδιά της Ε.Ε. Κοινοβουλευτικά στελέχη της πλειοψηφίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους έναντι του κινδύνου «να ενισχυθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οι λεγόμενες αντισυστημικές δυνάμεις που αμφισβητούν και υπονομεύουν τους θεσμούς της Δημοκρατίας». Σε αυτό το φόντο, χτυπούν καμπανάκια για τις επιπτώσεις στο εγχώριο πολιτικό τοπίο, υπενθυμίζοντας ότι ήδη η Ελληνική Λύση καταγράφει διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Οι τάσεις Δεκεμβρίου, που δημοσίευσε η MRB και καταδεικνύουν ότι το κόμμα του Κασιδιάρη πλησιάζει το κοινοβουλευτικό κατώφλι, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων εντός της Ν.Δ. Πρώην υπουργός της Ν.Δ. επισημαίνει, εντούτοις, στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι οι «διαρροές» από τη γαλάζια δεξαμενή δεν θα σφραγιστούν με τη ρητορική που νομιμοποιεί τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού. Παρ’ όλα αυτά, την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χρησιμοποίησε τον όρο «θολοκουλτουριάρηδες» στη Βουλή, ενώ η κυβέρνηση, μετά την επιλεκτική χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης στους ένστολους, θα επιμείνει στην ατζέντα της ανομίας.

Βατερλώ και στο ΕΛΚ μετά την υπόθεση Σπυράκη
Ψυχρολουσία προκάλεσε σε όλους τους ορόφους του γαλάζιου οικοδομήματος η αποκάλυψη της υπόθεσης Σπυράκη. Οι ασκήσεις ηγετικής πυγμής του πρωθυπουργού -με την απόφαση για αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος της ευρωβουλευτή- προκάλεσαν, μάλιστα, πλημμύρα σκωπτικών σχολίων στο Διαδίκτυο από τη στιγμή που η ίδια η Μ. Σπυράκη είχε ζητήσει την εφαρμογή αυτού του μέτρου. Πριν ανακοινωθεί, άλλωστε, στην πρώην δημοσιογράφο ότι δεν θα κατέλθει στις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο της Α΄ Θεσσαλονίκης είχε προηγηθεί ένα πολιτικό-επικοινωνιακό Βατερλώ. Λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση του αιτήματος της Ευρωπαίας γενικής εισαγγελέως για την άρση της ασυλίας της Μ. Σπυράκη, η Ν.Δ. υποβάθμισε το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για διοικητική διαφορά σχετικά με επίδομα πρώην συνεργάτη της και πως η ίδια δεν έχει οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έσπευσε δε να σημειώσει ότι η υπόθεση της Μ. Σπυράκη δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate. Το τσουνάμι, ωστόσο, των αντιδράσεων έφτασε μέχρι τις Βρυξέλλες, εξαναγκάζοντας τον Κ. Μητσοτάκη μετά τη σύνοδο κορυφής να αναβαθμίσει σε «πολύ σοβαρή» την υπόθεση, προϊδεάζοντας για τον εξοβελισμό Σπυράκη, που εμφανίζεται αποφασισμένη να καταβάλει, ακόμα και την ερχόμενη Δευτέρα, το σύνολο του ποσού που λάμβανε ως επίδομα αλλοδαπής ο συνεργάτης της.

Επιτομή του φιάσκου αποτελεί η πρωθυπουργική επιμονή, όπως αποκαλύπτει το Politico, να υιοθετήσει το ΕΛΚ σκληρή στάση κατά της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών-Δημοκρατών μετά την αποκάλυψη του Qatargate. Ανάλογη στάση, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε τηρήσει και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της Δεξιάς στο Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.

Η ΑΥΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια: