26.12.22

Χρυσή ιέρεια του τεχνολογικού λόμπι η Εύα Καϊλή...



Η Ευρωπαία πρέσβειρα της τεχνολογίας. Το να προσπαθήσει κανείς να καταπιαστεί με κάθε είδους δραστηριότητα της Εύας Καϊλή –οι βελγικές αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της προφυλάκισής της– που σχετίζεται με ζητήματα αναπτυγμένης τεχνολογίας φαντάζει σισύφειο έργο. Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχει... σε πληθώρα think tanks και σχημάτων λόμπι που καταπιάνονται με ζητήματα όπως τα bitcoins, η τεχνολογία blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη και οι startups οι οποίες εστιάζουν σε τεχνολογικούς τομείς. Πρόκειται για σχήματα που πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες έως και εκατομμύρια ευρώ για να κάνουν λόμπινγκ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να συναντούν ανώτατα πολιτικά στελέχη και τελικά να λαμβάνουν ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η Εύα Καϊλή είναι μια πολιτικός η οποία κατόρθωσε να δημιουργήσει για τον εαυτό της την εικόνα της πλέον ειδικής εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κι αυτό την οδήγησε να συμμετάσχει σε υψηλόβαθμες θέσεις σε αυτά τα πολύ ισχυρά τεχνολογικά λόμπι. Και μπορεί το λόμπινγκ να μην είναι παράνομο, αφού αποτελεί νόμιμη και θεσμοθετημένη λειτουργία, εντούτοις μέσω της δράσης της φαίνεται πως εξυπηρετούνταν τα τεχνολογικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα όσα έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας προστίθενται στις αποκαλύψεις του Documento της περασμένης Κυριακής, που έδειξαν ότι γύρω από την Εύα Καϊλή δημιουργήθηκαν ΜΚΟ στις οποίες συμμετείχε η αδερφή της Μανταλένα Καϊλή και οι οποίες καρπώνονταν ευρωπαϊκά κονδύλια, εκμεταλλευόμενες προφανώς την υποστήριξη που τους παρείχε η τέως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κάποια από αυτά τα σχήματα στα οποία συμμετείχε η Εύα Καϊλή έχουν ήδη ανακοινώσει ότι την έχουν καθαιρέσει από τις ηγετικές θέσεις που κατείχε. Φαντάζει σίγουρο όμως ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία διερευνά το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της. Μέχρι να υπάρξουν νεότερα αναφορικά με τυχόν ευρήματα από τις δικαστικές έρευνες ας δούμε με ποιον τρόπο η Εύα Καϊλή υποστήριζε αυτές τις ομάδες που είχαν… ευήκοα ώτα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω –και– της συνεισφοράς της τέως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

72 λομπίστες και εκατομμύρια ευρώ

Σύμφωνα με όσα καταγράφει η ίδια η ευρωβουλεύτρια στο βιογραφικό της, είναι «πρόεδρος του Δικτύου Ευρωβουλευτών EU40 και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής για την τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία blockchain του ΟΟΣΑ. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την έχει ανακηρύξει Ψηφιακό Ηγέτη της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συμμετέχει και ως μέλος στο Συμβούλιο blockchain του ίδιου Φόρουμ. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Εκτεταμένη Νοημοσύνη (ΕΙ) της ΙΕΕΕ Standards Association και του MIT Media Lab…».


Αυτό το «βαρύ βιογραφικό» την οδήγησε και στη θέση της προέδρου της ομάδας εργασίας για το blockchain και τη συνεργατική οικονομία του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα think tanks που ασκούν λόμπι στην ΕΕ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα lobbyfacts.eu, το CEPS πραγματοποιεί λόμπινγκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τις 2 Ιουνίου 2020. Προκειμένου να το πετύχει τους στόχους του έχει προσλάβει τον τεράστιο αριθμό των 72 λομπιστών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ιστοσελίδα, «το CEPS χρησιμεύει ως κορυφαίο φόρουμ για τη συζήτηση για υποθέσεις της ΕΕ, αλλά το πλέον χαρακτηριστικό του έγκειται στην ισχυρή εσωτερική ερευνητική του ικανότητα, που συμπληρώνεται από ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών».

Το CEPS πραγματοποίησε τουλάχιστον έντεκα «υψηλόβαθμες συναντήσεις στην Κομισιόν», που έλαβαν χώρα μεταξύ άλλων στα γραφεία της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της αντιπροέδρου της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως και τον Δεκέμβριο του 2018 το CEPS έδωσε για έξοδα λόμπινγκ 1.125.000 ευρώ, ενώ από τον Ιανουάριο του 2019 έως και τον Δεκέμβριο του 2019 το ποσό αυτό έφτασε στις 850.000 ευρώ. Εκτοτε δεν δηλώνονται σχετικά έξοδα. Σύμφωνα με το lobbyfacts.eu, το 2018 το CEPS έλαβε ευρωπαϊκά κονδύλια που ανήλθαν στο ποσό του 1.234.876 ευρώ, τα οποία προήλθαν από το πρόγραμμα χρηματοδότησης Horizon 2020 ή τη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες της ΕΕ όπως το Erasmus+, το EuropeAid και το Justice Programme. Το αντίστοιχο ποσό για το 2019 ανήλθε σε 1.194.606 ευρώ.

Ο «high tech» σύμβουλος του Μητσοτάκη

Η Εύα Καϊλή συμμετείχε επίσης στη συμβουλευτική επιτροπή της Διάσκεψης για τις Δεξιότητες στην Κυβερνοασφάλεια του Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF). Στο ελληνικό παράρτημα του IGF συμμετέχει –μεταξύ πολλών ειδικών εγνωσμένης αξίας– ο Ερικ Παρκς-Θανόπουλος, ο οποίος είναι ο «high tech» σύμβουλος του Μεγάρου Μαξίμου αφού, όπως έχει γραφτεί σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», αποτελεί «έναν πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της επικοινωνιακής στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη… Η συμβολή του στην εικόνα της ΝΔ στο διαδίκτυο και στα social media είναι καθοριστική».

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε επίσης στη Διεθνή Συμφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Παγκόσμιου Φόρουμ της Βοστώνης, το οποίο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «προσφέρει ένα χώρο για ηγέτες, στρατηγούς, στοχαστές και καινοτόμους να συμβάλουν στη διαδικασία της αναδημιουργίας του κόσμου· προς μια εποχή παγκόσμιας διαφώτισης». Υποστηρίζεται από την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την εκατονταετηρίδα.

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο του Βασίλη  Ανδριανόπουλου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: