Το 2022 ήταν σίγουρα μια χρονιά βαριά και ορισμένες φορές ασήκωτη και για τη Δικαιοσύνη. Δεν ήταν μόνο η σημαντική αύξηση που καταγράφεται στα μεγάλης ποινικής βαρύτητας αδικήματα (δολοφονίες, γυναικοκτονίες, βιασμοί, οργανωμένο έγκλημα κ.λπ.) αλλά και η μεγάλη προσφορά του κινήματος metoo που φέρνει στο φως τα θύματα. Δεν ήταν μόνο η ατέλειωτη σειρά παρεμβάσεων της κυβέρνησης μέσω... νομοθετικών εφευρημάτων προκειμένου να ελέγξει ακόμα περισσότερο τα δικαστικά δρώμενα.
Είναι και το εξευτελιστικό για τη Δικαιοσύνη, τους πολίτες και τη χώρα πολύμηνο τσίρκο που διαδραματίζεται μήνες τώρα με το επικίνδυνο κρυφτό που εξακολουθούν να παίζουν το Μαξίμου και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ. Ενα κρυφτό συγκάλυψης, παραβίασης του Συντάγματος και των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων, γελοιοποίησης της χώρας. Πολιτικοί, πολίτες, δημοσιογράφοι, αξιωματικοί και δικαστικοί παρακολουθούνται ως εθνικά επικίνδυνοι από το καθεστώς Μαξίμου-Predator-ΕΥΠ.
Η Δικαιοσύνη στέκει ακόμα αμήχανα εφόσον και το σύνθημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικό σε ό,τι αφορά τη σε βάθος διερεύνηση του ελληνικού Watergate. Ισως οι δικαστές φοβούνται κι αυτοί ότι αύριο-μεθαύριο μπορεί, αν σκοντάψουν σε πολιτικά πρόσωπα, να βρεθούν στο Ειδικό Δικαστήριο.
Κατά τα άλλα, η Δικαιοσύνη παραμένει και το 2022 –χάρη και στις επιπλέον νομοθετικές ακροβασίες του επιτελικού κράτους– ταξική και δυστυχώς πολύ ανισόβαρη στην απόδοση δικαίου. Χάρη στον υπουργό Δικαιοσύνης ακόμα και το 2022 στην ευρωπαϊκή χώρα μας όποιος φυλακισμένος δεν μπορεί να εξαγοράσει ποινή, ας πρόσεχε! Η κοινωφελής εργασία ουσιαστικά βρίσκεται ακόμα σε αναστολή. Οποιος μπορεί να πληρώνει δικηγόρο, μπορεί να ελπίζει. Οσοι καταφεύγουν στη νομική βοήθεια του κράτους, ας πρόσεχαν! Οι δικηγόροι της είναι τρία χρόνια και απλήρωτοι και δικαίως σήκωσαν ψηλά τα χέρια με αποτέλεσμα να αναβάλλονται σημαντικές δίκες. Είναι και πολλά τα λεφτά για τις απευθείας αναθέσεις και τον στρατό των μετακλητών, πού να φτάσουν;
Στο πλαίσιο του δόγματος «όσο πιο σκληρά τόσο πιο καλά» η κυβέρνηση ψήφισε για λογαριασμό της Δικαιοσύνης πως κάθε αδίκημα με πάνω από δύο δράστες θα τιμωρείται με τις επιβαρυντικές διατάξεις της εγκληματικής οργάνωσης και μάλιστα χωρίς δυνατότητα αναστολής. Κι ενώ πληθαίνουν τα δικαστήρια που αγνοούν τις «εντολές», οι δικηγόροι απέχουν μήνες τώρα από παρόμοιες δίκες, οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται, ενώ αδικήματα σε σοβαρές υποθέσεις κινδυνεύουν με παραγραφή.
Η Ελλάδα κατρακυλάει σε όλους τους διεθνείς δείκτες κράτους δικαίου (και στον δείκτη απόδοσης και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης) και επιπλήττεται από θεσμικά όργανα και εκθέσεις της Ε.Ε. και του ΟΗΕ για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως για τα αίσχη των βίαιων επαναπροωθήσεων, των φυλακών, της ατιμώρητης αστυνομικής βίας και της φίμωσης του Τύπου. Παράλληλα είμαστε πρωταθλητές σε καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Μάλιστα την ώρα που αποκαλύπτεται στο Βέλγιο το σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος αξιωματούχων και ελέγχεται η ΜΚΟ που «βοηθούσε» το Κατάρ και τις όμορες χώρες, στην Ελλάδα φορτώνονται με κακουργήματα οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρόσφατο παράδειγμα, η εισαγγελέας και η ανακρίτρια Κω που, ξεπερνώντας κάθε όριο αυστηρότητας, σκληρότητας και αναλογικότητας επέβαλαν περιοριστικά μέτρα σε βάρος του Παναγιώτη Δημητρά, ιδρυτή της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), συμφωνώντας να απαγορευτεί η ενασχόλησή του με την οργάνωση της οποίας είναι βασικό μέλος για τριάντα ολόκληρα χρόνια, απαγορεύοντάς του στην πραγματικότητα κάθε δραστηριότητα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανάδειξης των παραβιάσεών τους από τις ελληνικές αρχές.
Στο απυρόβλητο τα «λευκά κολάρα»
Η ατιμωρησία των εγκλημάτων του «λευκού κολάρου» διευρύνθηκε κι άλλο το 2022 με τη μέθοδο της τροπολογίας. Ετσι, εκτός από την ασυλία τραπεζών, φορέων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θεσπίστηκε με την κατάργηση του αυτεπάγγελτου εισαγγελικού δικαιώματος να παρεμβαίνει, τώρα, με αφορμή ένα παραπεμπτικό βούλευμα-καταπέλτη –η τύχη του οποίου αγνοείται– για επίορκους κρατικούς υπαλλήλους/εφοριακούς σε εφτά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, η φωτογραφική τροπολογία αφαιρεί το δικαίωμα της Δικαιοσύνης να ασκήσει διώξεις αν δεν προηγηθεί αίτηση του διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας! Μάλλον φτωχή παραμένει εδώ η απόδοση δικαιοσύνης.
■ Αθώωση όλων για το μεγάλο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Σεπτέμβριο και λόγω παραγραφής. Υπάρχει ωστόσο ενδεχόμενο αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο.
■ Τίτλοι τέλους για το σκάνδαλο της Novartis στις 27 Μαΐου, οπότε και περατώθηκε στα γρήγορα η ανάκριση χωρίς τα παραποιημένα έγγραφα του FBI από τα οποία σβήστηκαν τα ονόματα πολιτικών και χωρίς τα νέα στοιχεία που εισέφερε ο Κ. Βαξεβάνης. Τελικά το βούλευμα εκδόθηκε στις 2 Ιουλίου, δεν κατηγορήθηκαν δημοσιογράφοι, δεν υπήρξε σκευωρία, δεν υπήρξε συμμορία, ωστόσο παραπέμφθηκαν για άσχετα από την υπόθεση αδικήματα ο Δ. Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελ. Τουλουπάκη. Στο μεταξύ, κρίθηκαν αθώοι όλοι οι πολιτικοί, ενώ για τα μάτια του κόσμου η κυβέρνηση κατέθεσε ετεροχρονισμένη αγωγή στη φαρμακευτική εταιρεία τον Ιούνιο.
■ Κακουργηματικές διώξεις για απιστία και ηθική αυτουργία σε 13 στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ-συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη ζητά με παραγγελία της η Οικονομική Εισαγγελία.
■ Ενοχή για τα πλημμελήματα και παραπομπή για τα κακουργήματα αποφασίστηκε για τα στελέχη που διαχειρίστηκαν το αμαρτωλό Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία ακόμα και σήμερα διατηρεί στις θέσεις τους η Λίνα Μενδώνη. Η δίκη Βλαντή και Τσακοπιάκου για τα κακουργήματα προσδιορίστηκε για τις 14 Φεβρουαρίου 2023.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.