19.12.22

Αγιος Βασίλης... πάει κι έρχεται...


Μουδιασμένη ήταν η κίνηση στα καταστήματα παιχνιδιών τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του «καλαθιού του Αϊ-Βασίλη», με τους... εκπροσώπους της αγοράς να περιμένουν τις επόμενες ημέρες για να διαμορφώσουν σαφέστερη εικόνα. «Η αγορά δεν έχει ζεσταθεί ακόμη, ούτε έχει αποδώσει τα αναμενόμενα. Πιστεύουμε θα πάει καλύτερα αυτή την εβδομάδα που θα μπει το δώρο Χριστουγέννων», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Παπαδόπουλος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξιδίων (ΣΕΒΠΠΑ).

Ο Σύνδεσμος, που εκπροσωπεί κατασκευαστές, εμπόρους και εισαγωγείς παιχνιδιών, συνεργάστηκε με το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαμόρφωση του «καλαθιού», θεωρώντας θετική τη συμμετοχή και των μικρότερων επιχειρήσεων εκτός από τους «μεγάλους» παίκτες. Προς το παρόν οι καταναλωτές μπορεί να διστάζουν να ανοίξουν το πορτοφόλι τους, τουλάχιστον για τα ακριβότερα δώρα για παιδιά, εγγόνια και βαφτιστήρια, αλλά δείχνουν ενδιαφέρον για το καλάθι, το επισκέπτονται, αφού «ψάχνουν για το πιο φθηνό παιχνίδι».

Η αγορά του παιχνιδιού έχει μεν χτυπηθεί από την πληθωριστική κρίση και την κατακόρυφη άνοδο του κόστους διαβίωσης, δείχνει ωστόσο μεγαλύτερη αντοχή σε σύγκριση με την αγορά της ένδυσης-υπόδησης, η οποία έχει υποστεί συγκριτικά ισχυρότερο πλήγμα. «Το παιχνίδι ως είδος είναι το τελευταίο που χτυπιέται, αφού είναι το τελευταίο που θα στερήσει κάποιος από το παιδί του», σχολιάζει ο Γ. Παπαδόπουλος. Θεωρεί ότι το «καλάθι» θα συμβάλλει θετικά στην τόνωση του τζίρου, ως ένα μέτρο που «θα βοηθήσει περισσότερο τα χαμηλότερα βαλάντια. Δεν είναι για όλους, είναι για τα ασθενέστερα στρώματα».

Εντός καλαθιού υπάρχουν μικρότερα και πιο ευτελή παιχνίδια που ξεκινάνε από πέντε ευρώ, τα μεσαία κυμαίνονται από 25-30 και τα μεγαλύτερα φτάνουν τα 50 ώς 60 ευρώ. Παραδοσιακά οι έμποροι παιχνιδιών προσβλέπουν στις γιορτές των Χριστουγέννων για να πουλήσουν τα λεγόμενα «βαριά κομμάτια», παιχνίδια που φτάνουν τα 100 και 150 ευρώ, που δεν κινούνται τον υπόλοιπο χρόνο.

Οι τιμές εντός «καλαθιού» αναμένονται να είναι περίπου 10-15% χαμηλότερες από τα υπόλοιπα προϊόντα, αφού υπάρχει η δέσμευση το μικτό περιθώριο κέρδους ανά μονάδα να μην ξεπερνάει το όριο που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021. Σύμφωνα με τον ΣΕΒΠΠΑ αυτό σημαίνει ότι καταβάλλεται προσπάθεια να μην περάσουν στην τελική τιμή οι ανατιμήσεις του 2022, που σε κάποια προϊόντα φτάνουν το 20%. Ωστόσο οι έμποροι επιμένουν ότι δεν πρόκειται για «ξεστοκάρισμα» παλιότερων κωδικών, αφού προϋπόθεση είναι να υπάρχει επαρκές απόθεμα για να τροφοδοτούνται συνεχώς τα ράφια.

Ενθαρρυντική εικόνα για τη συμμετοχή στο «καλάθι του Αϊ-Βασίλη» μεταφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς ώς την Παρασκευή συμμετείχαν 32 αλυσίδες, από μεγαθήρια όπως το Jumbo, ο «Μουστάκας», το Πλαίσιο και το Public, μέχρι μικρομεσαίες και τοπικές επιχειρήσεις, με περισσότερους από 1.560 κωδικούς. Η συμμετοχή είναι υποχρεωτική για τις αλυσίδες παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο από ένα εκατομμύριο ευρώ και εθελοντική για τις μικρότερες...

Αφροδίτη Τζιαντζή

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: