Πέρυσι τέτοια εποχή, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους Ελληνες πολίτες ότι το φαινόμενο του πληθωρισμού ήταν πρόσκαιρο. Αποδείχτηκε το ακριβώς αντίθετο. Πέρυσι τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,1% και στο 1,2% για το σύνολο του 2021. Φέτος τον Νοέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 8,5%.
Η αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων είναι τεράστια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., το... φτωχότερο 20% του πληθυσμού αναγκάζεται να καταναλώσει το 58,1% του εισοδήματός του μόνο για τροφή και στέγαση, έναντι 36,3% που καταναλώνει το πλουσιότερο 20%. Η «ψαλίδα» μέσα στην κοινωνία ανοίγει. Την ίδια ώρα που κάποιοι γίνονται ακόμη πιο φτωχοί, υπολογίζοντας και το τελευταίο ευρώ που θα ξοδέψουν, κάποιοι άλλοι, όλο και πιο λίγοι γίνονται πλουσιότεροι.
Τα χειρότερα είναι μπροστά. Με το νέο έτος, έρχονται ταυτόχρονα και πολύ σοβαρές ανατιμήσεις σε προϊόντα άμεσης ανάγκης. Οι αυξήσεις των τιμών στα σούπερ μάρκετ υπολογίζονται μεσοσταθμικά στο 10% από τον Ιανουάριο και σε ορισμένα προϊόντα θα φτάσουν ακόμη και 30%.
Οι δικαιολογίες που προβάλλονται κάθε φορά που οι τιμές τραβούν τον ανήφορο και αδειάζουν το πορτοφόλι των λαϊκών νοικοκυριών είναι τετριμμένες και συχνά γελοίες: Φταίει ο εισαγόμενος πληθωρισμός, φταίει ο πόλεμος και η κρίση στην ενέργεια, φταίει ο Πούτιν... πάντα κάποιος φταίει, αλλά ποτέ ο κερδοσκόπος.
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Η ενέργεια και μια σειρά πρώτες ύλες που επηρεάζουν τις τιμές έχουν γίνει χρηματιστηριακό προϊόν. Δηλαδή αντικείμενο κερδοσκοπίας. Οι παλιοί νόμοι της αγοράς περί κόστους παραγωγής, λογικού κέρδους, προσφοράς και ζήτησης έχουν πια καταργηθεί κι έχουν περάσει στα αζήτητα.
Πρόκειται για τον απόλυτο παραλογισμό. Αλλά μιας και το σύστημα γίνεται συνεχώς όλο και πιο παράλογο, μια κυβέρνηση που θα ήθελε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα θα στόχευε ακριβώς στην πάταξη της αισχροκέρδειας. Κι επειδή ίσως υποστηρίξει κανείς ότι αυτή είναι δύσκολο να εντοπιστεί, η απάντηση είναι απλή.
Το αποτέλεσμα της αισχροκέρδειας είναι τα υπερκέρδη συγκεκριμένων παραγωγικών κλάδων. Ας φορολογήσει η κυβέρνηση, υπέρ των πολιτών, τα υπερκέρδη των βιομηχανιών τροφίμων, των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων, των τραπεζών, και τότε θα έχει τις λύσεις που δήθεν ψάχνει κατά της ακρίβειας. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει χρήματα για να στηριχθεί το λαϊκό εισόδημα. Καλή δύναμη, λοιπόν, και καλή χρονιά...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.