Η Ολλανδή ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της PEGA, Σόφι Ιντ’Φελντ, παραχώρησε συνέντευξη στην DW για το ελληνικό σκάνδαλο υποκλοπών, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου, και εκτίμησε ότι οι διαστάσεις που φαίνεται να λαμβάνει μέρα με τη μέρα ίσως αποδειχθούν μεγαλύτερες από του Watergate με τις παρακολουθήσεις επί Ρίτσαρντ Νίξον, στις ΗΠΑ του ‘70... Σχολίασε επίσης την επίθεση που δέχθηκε από τον ελληνικό τύπο και «γαλάζιους» ευρωβουλευτές για το προσχέδιο απόφασης της PEGA που «έκαιγε» το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για τη στάση που κρατά η κυβέρνηση αναφορικά με το σκάνδαλο.
Η ίδια σημείωσε ότι η υπόθεση παρακολουθήσεων που ερευνάται από την PEGA δεν αφορά μεμονωμένες χώρες αλλά συνιστά ευρωπαϊκό πρόβλημα, αφού αυτές γίνονται κόντρα στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το κράτος δικαίου. «Δεν ερευνούμε συγκεκριμένες χώρες. Ερευνούμε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Και όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουμε τόσο πιο σαφές γίνεται ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα (...) Σε ορισμένες χώρες έχουμε ισχυρές ενδείξεις κατάχρησης του λογισμικού παρακολούθησης για πολιτικούς σκοπούς, σε άλλες χώρες οι κάτοχοι του λογισμικού μπορεί να διεκπεραιώνουν τις τραπεζικές υποθέσεις τους, ενώ όλα τα κράτη-μέλη χρησιμοποιούν λογισμικό εμπορικής κατασκοπείας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».
Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει ελληνικό Watergate η ίδια απάντησε ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από αιτιάσεις, χάρη στη δουλειά των δημοσιογράφων, και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν ερευνήσει το ρόλο της Intellexa, αλλά ούτε οι Γρηγοριάδης, Λαβράνος και Μπίτσιος έχουν καταθέσει.
«Νομίζω ότι έχουμε κάτι περισσότερο απο αιτιάσεις» λέει η Σόφι Ιντ'Φελντ. «Υπάρχουν αρκετοί δημοσιογράφοι, που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Με ρωτάτε, αν είναι κάτι σαν το Γουότεργκειτ; Μπορεί να είναι και κάτι μεγαλύτερο. Η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει σχέση, αλλά με όλες τις αιτιάσεις ή και τις αποδείξεις που υπάρχουν, θα έλεγα ότι είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να μην χάνει χρόνο, να ερευνήσει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Έχω εκπλαγεί, διαπιστώνοντας ότι δεν έχουν καταθέσει πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο κ.Δημητριάδης, ο κ.Λαβράνος ή ο κ.Μπίτσιος. Ακούω ότι καλούνται να καταθέσουν σε επιτροπή της Βουλής, δεν γνωρίζουμε αν θα προσέλθουν. Αλλά ούτε την αστυνομία είδαμε να ερευνά τα γραφεία της Intellexa για να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία», είπε η Ολλανδή ευρωβουλευτής
Η ίδια ξεκαθάρισε ότι είναι σχεδόν απίθανο οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών προσώπων στη χώρα μας να έχουν ενορχηστρωθεί «μόνο» από κάποιον ιδιώτη. «Δεν μιλάμε για κάτι που αγοράζεις στο σουπερ-μάρκετ», ανέφερε. «Στοιχίζει εκατομμύρια, ίσως και δεκάδες εκατομμύρια σε μερικές περιπτώσεις, δεν μπορούν πολλοί άνθρωποι να διαθέσουν τέτοια ποσά».
Η ευρωβουλευτής της ομάδας Renew Europe (Φιλελεύθεροι) έκανε σε άλλο σημείο της συνέντευξής της ειδική μνεία σε πρόσφατα ελληνικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία και ο δολοφονηθείς δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ παρακολουθούνταν με παράνομο λογισμικό. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια άκρως σκοτεινή υπόθεση για την οποία ελάχιστα βήματα έχουν γίνει από τις αστυνομικές έρευνες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα. «Εδώ χρειαζόμαστε επείγουσα διαλεύκανση», διευκρινίζει, εξηγώντας ότι «πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με ελευθερία και ασφάλεια. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκε η ίδια ως εισηγήτρια, αλλά και το μπαράζ φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προσχεδίου που εισηγήθηκε στην PEGA μετά την επίσκεψη της στην Αθήνα, η ίδια σημείωσε: «Ένα προσχέδιο δεν είναι παρά αυτό που λέει η λέξη: προσχέδιο. Είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία να καταθέτει ο εισηγητής ένα προσχέδιο, πριν καταθέσει το τελικό σχέδιο. Βλέπω ότι καμία από τις 27 εθνικές κυβερνήσεις δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας. Έπρεπε να στηριχθούμε σε πληροφορίες που είναι δημοσίως προσβάσιμες. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι τον ευαίσθητο χαρακτήρα του θέματος, έχω κάνει κάτι που νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει σε αυτό το Κοινοβούλιο. Έχω παραθέσει υποσημειώσεις με τις πηγές για όλες, μα όλες τις αιτιάσεις που καταγράφονται. Η έκθεση περιέχει 989 υποσημειώσεις. Επίσης νομίζω ότι καμία άλλη έκθεση στην ιστορία της ΕΕ δεν επαναλαμβάνει τόσες φορές τη λέξη ‘φέρεται' ή ‘φερόμενος' (allegedly). Περιέχονται αιτιάσεις, που θα αποδειχθεί ότι δεν ευσταθούν; Πιθανώς. Αλλά πιστεύω επίσης ότι πολλές από αυτές ευσταθούν».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου