Τις «ένοχες» προβλέψεις με τις επιχειρούμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που... τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι ακόμα και αν εγκριθεί η ενημέρωση του θύματος των υποκλοπών μετά από τρία χρόνια, θα μάθει μόνο ότι παρακολουθούνταν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά όχι και τους λόγους της παρακολούθησής του -αφού το υλικό παρακολούθησης θα έχει διαγραφεί μετά από 6 μήνες- εκθέτει ο Ξενοφών Κοντιάδης.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο δικηγόρος και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο προβαίνει σε τέσσερα σχόλια γράφοντας τα εξής:
Η δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου 3 χρόνια μετά την παρακολούθηση είναι ασύμβατη με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η καταστροφή του υλικού θα γίνεται μόλις 6 μήνες μετά την παύση ισχύος της σχετικής εισαγγελικής διάταξης, καθιστώντας την ενημέρωση αλυσιτελή.
Ο ορισμός της "εθνικής ασφάλειας" που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικός ως εξαιρετικά ευρύς, σε αντίθεση προς το άρθρο 19 παρ. 1 του Συντάγματος που επιτάσσει στενή ερμηνεία.
Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών δεν αποκτά τον συνταγματικά αρμόζοντα ρόλο στον έλεγχο της διαδικασίας άρσης του απορρήτου. Η ανεξάρτητη αρχή που συνέβαλε καθοριστικά στην αποκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων παραμένει υποβαθμισμένη, παρά τις σχετικές συνταγματικές ρυθμίσεις.
Το καθεστώς του ειδικού εισαγγελέα της ΕΥΠ διατηρείται ως έχει: "Iδρυματοποιημένος" και πρακτικά ενσωματωμένος στον μηχανισμό της. Οι οργανωτικές αλλαγές στην ΕΥΠ είναι επουσιώδεις, εκτός από την πρόβλεψη ότι καταργείται η δυνατότητα απόρρητων συμβάσεων στο διαβόητο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου