Πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και προσπαθεί κατά τρόπο γελοίο να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του.
«Καμία απόδειξη δεν υπάρχει γι’ αυτά τα οποία γράφονται. Ζητάω από τον εισαγγελέα να ζητήσει στοιχεία. Πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας».
«Είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών. Και άκρως επικίνδυνο. Κι επειδή εγώ δεν μπορώ να κάνω αγωγή στον κ. Βαξεβάνη όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κάνει ποτέ σε κανέναν, στηρίζομαι στη Δικαιοσύνη και στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να ζητήσει διευκρινίσεις και αποδεικτικά στοιχεία» σημείωσε χαρακτηριστικά o Kυριάκος Μητσοτακης.
Ο ίδιος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν αρνήθηκε ότι γίνονται παρακολουθήσεις λέγοντας: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα -και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε- ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator».
Μάλιστα παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση μέχρι τώρα ανεχόταν να γίνονται παρακολουθήσεις και υποκλοπές: «Εγώ ο ίδιος, όπως σας έχω πει, έχω αναγνωρίσει και σφάλματα και καθυστερήσεις και είμαι ο πρώτος ο οποίος έχει κάθε διάθεση να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν πρόκειται άλλο να γίνουν ανεκτές στη χώρα μας».
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Κώστα Βαξεβάνη να δώσει τις δημοσιογραφικές πηγές του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι, όπως είπε «εθνικά επικίνδυνος».
Ο πρωθυπουργός έφτασε στο σημείο εξαπολύσει κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου λέγοντας ότι «δεν γίνεται, κ. Χατζηνικολάου, η πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο να πέφτει σε αυτό το επίπεδο. Να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθεί υπουργούς του χωρίς καμία απολύτως απόδειξη. Είναι υπεύθυνος προσωπικά ο κ. Βαξεβάνης και όποιος τον κατευθύνει γι’ αυτή την απίστευτη κατάντια του τόπου»
«Θα είμαστε η πρώτη χώρα η οποία θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι και θα ψηφίσουμε διάταξη η οποία θα απαγορεύει ρητά την πώληση τέτοιων λογισμικών στη χώρα μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός γενικέυοντας και πάλι τη δική του ανεπάρκεια και της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «όλες οι χώρες είχαν αντίστοιχα προβλήματα.
«Και δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη» επανέλαβε ο ίδιος.
Αναφορικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν ρίχνει άπλετο φως στη υπόθεση των υποκλοπών, η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» καθώς ισχυρίστηκε παρά τα όσα συνέβησαν στην πραγματικότητα ότι «εκπρόσωποι των εταιρειών» εξετάστηκαν από τις επιτροπές για τη διαλεύκανση της δυσώδους υπόθεσης και ότι η έρευνα στις εταιρίες που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Ο ίδιος επέλεξε να μην απαντήσει για την απουσία του κατά τη συζήτηση στη Βουλή της σχετικής ερώτησης του Αλ. Τσίπρα, ενώ δεν είπε κουβέντα για την άρνης΄ητου να συναντηθεί με την επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου PEGA.
Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι το σκάνδαλο Novartis «ήταν ακριβώς η ίδια υπόθεση: “Σου είπα, μου είπες. Άκουσα. Κάποιος μου είπε”. Καμία απόδειξη».
Υπόθεση Πάτση
Για αστοχία στην επιλογή του πρώην βουλευτή, στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., μίλησε ο κ. Μητσοτάκης, αποφεύγοντας πάντως να πει οτιδήποτε για το πώς επέτρεπε να απολαμβάνει της βουλευτικής ιδιότητας ο κ. Πάτσης, ο οποίος διαχειριζόταν fund που εξαγοράζει δάνεια πολιτών από τις τράπεζες και στη συνέχεια επιχειρεί να τα εισπράξει με πλειστηριασμούς και με άλλους τρόπους.
Όσο για τα ζητήματα του «πόθεν έσχες», παρέπεμψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ μίλησε πάλι για «θεσμικές πρωτοβουλίες» σχετικά με την «αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων όσων είναι υπόχρεοι να υποβάλλουν δηλώσεις "πόθεν έσχες"».
Ακρίβεια και πληθωρισμός
Όσο για τη συνεχή άνοδο του πληθωρισμού, ο πρωθυπουργός απέρριψε τον όρο «ακρίβεια Μητσοτάκη» και επιχειρώντας για ακόμα μια φορά, να ρίξει όλες τις ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες, μίλησε για «ακρίβεια Πούτιν», σχετίζοντας αποκλειστικά τις ανατιμήσεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αν και το «καλάθι του νοικοκυριού» αποτελεί ένα επικοινωνιακό κυβερνητικό πυροτέχνημα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως είναι μια πρωτοβουλία που «φαίνεται να αποδίδει».
Για άλλη μια φορά, απέρριψε τη μείωση του ΦΠΑ ως εναλλακτική λύση, υποστηρίζοντας πως κανείς δεν εγγυάται πως η μείωση του φόρου θα περάσει στον τελικό καταναλωτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου