Όσο η υπόθεση των υποκλοπών απλώνεται, τόσο το Μαξίμου θα πέφτει σε αντιφάσεις. Στην αρχή το Documento ήταν αναξιόπιστο και τα δημοσιεύματα ατεκμηρίωτα. Αργότερα, δηλωνόταν δια στόματος του κυβερνητικού... εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως παρακολουθείται ο πρωθυπουργός, αφότου είχε γίνει η παραδοχή από τον πρωθυπουργό πως το Predator είναι υπαρκτό, αλλά το χρησιμοποιούν μόνο οι ιδιώτες.
Εντούτοις, το μόνο που αποδεικνύεται από τέτοιου είδους ανακολουθίες είναι ο πανικός και φόβος για το μέλλον, διότι άπαντες γνωρίζουν πως τώρα η κλεψύδρα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αδειάσει. Οπωσδήποτε όμως το βασικό πρόβλημα είναι πως η κυβερνητική ανακολουθία και ασφαλώς η απραξία, δημιουργεί το ερώτημα εάν η χώρα είναι ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου «ιδιώτες» ή «παράκεντρα της ΕΥΠ» παραβιάζουν τις τηλεπικοινωνίες κορυφαίων υπουργών, ακόμη και του πρωθυπουργού όπως υποστήριξε ο ίδιος, που «δεν έβλεπε και δεν άκουγε» τίποτα το προηγούμενο διάστημα.
Καταρχάς, ο Οικονόμου είπε πως η λίστα που δημοσίευσε το Documento ήταν «ατεκμηρίωτη», έπειτα ο Κουμουτσάκος δήλωσε πως η εφημερίδα ήταν «μηδενικής αξιοπιστίας», ενώ αργότερα ο Γεωργιάδης ανέφερε πως «δεν είχε άλλη δουλειά ο Μητσοτάκης από το να παρακολουθεί την Ευγενία». Ωστόσο, οι «κύκλοι του ΥΠΕΞ» μετέφεραν το μήνυμα του Δένδια χρωματισμένο με καραμανλικά χρώματα λέγοντας πως θα ήταν «αδιανόητο και επικίνδυνο να υπονοείται ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε τον υπουργό Εξωτερικών».
Το κλίμα μετά τις αποκαλύψεις ήταν ιδιαίτερα βαρύ για τη κυβέρνηση και τη ΝΔ και στο briefing της Δευτέρας (7 Νοεμβρίου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να ζυμώσει τις απόψεις που είχαν τεθεί για πρώτη φορά το σαββατοκύριακο, αν και τα αποτελέσματα δεν ήταν σε καμία περίπτωση τα επιθυμητά. Μάλιστα, μετά από ερώτηση του documentonews.gr έφτασε στο σημείο να λέει πως «εάν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, μιλάμε για υποθέσεις κατασκοπείας», συμπληρώνοντας πως με αυτή τη λογική «παρακολουθείται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός».
Παράλληλα, σε ερώτηση του News24/7 γιατί δεν κάνει μήνυση η κυβέρνηση στον Βαξεβάνη «εφόσον είναι συκοφάντης», ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε «έχουμε επιλέξει να μην κινούμαστε με νομικούς τρόπους». Δήλωση εξόχως ασυνήθιστη, μια και ο εκδότης του Documento μαζί με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας έχουν δεχθεί πληθώρα νομικών επιθέσεων από τη στιγμή που κάθισε τον κυβερνητικό θώκο ο Μητσοτάκης. Ακολούθως, σε ερώτηση για τη προμήθεια κακόβουλων λογισμικών από δημόσια αρχή ο Οικονόμου τα έριξε σε «κάποιον άλλο», ο οποίος «ενδεχομένως να εξυπηρετήσει ένα ευρύτερο σχέδιο».
Οι συκοφαντίες Μητσοτάκη και η παραδοχή για το Predator
Μετά το briefing τη σκυτάλη πήρε ο Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου. Ανάμεσα στα πολλά που αναφέρθηκαν, το σημαντικότερο ήταν η παραδοχή πως «ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει το λογισμικό Predator. Δεν το γνωρίζω και πρέπει να το μάθουμε ποιος και γιατί το χρησιμοποιεί. Θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι». Επ’ αυτού ο Μητσοτάκης σαν άλλος ρεπόρτερ ενημερώνει τη κοινή γνώμη για κάτι που έχει γραφτεί και συζητηθεί μήνες τώρα αλλά ο ίδιος δεν έχει κάνει τίποτα ώστε να διασφαλίσει έστω ό,τι ο υπουργός Εξωτερικών του δεν παρακολουθείται από αυτόν τον «κάποιον άλλο». Επίσης, ο πρωθυπουργός φρόντισε να τονίσει πως το βούλιαγμα στη λάσπη συμβαίνει εξαιτίας του Βαξεβάνη και του Τσίπρα, ξεχνώντας βολικά την ερευνητική δημοσιογραφία που ασχολείται συστηματικά με τις παρακολουθήσεις ή την επιτροπή της ευρωβουλής για τις υποκλοπές PEGA.
Εν πάση περιπτώσει να σημειωθεί πως ο Μητσοτάκης στον πανικό του εκτόξευσε και μία συκοφαντία εναντίον του Βαξεβάνη, κατηγορώντας τον πως έχει καταδικαστεί από αμερικανικό δικαστήριο το 2016 διότι είχε εμπλακεί «στη ροή 10 εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσο ολιγάρχη προς ελληνικό κέντρο». Βέβαια, τη συκοφαντία του πρωθυπουργού τη διέψευσε πάραυτα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, όσο και οι βρετανικοί Times.
Η μήνυση που δεν ήρθε ποτέ
Εν συνεχεία, ο Γεωργιάδης ακούγοντας τον «πρόεδρο» απείλησε τον εκδότη του Documento με «20 χρόνια φυλακή» και απερίσπαστος δήλωσε «όποιος διανοηθεί να το ξαναπεί θα του κάνω μήνυση, γιατί αν και μόνο η ιδέα ότι έχει κάποιος στην κατοχή του προσωπικά μου δεδομένα, γιατί ο μόνος τρόπος να παρακολουθείται νόμιμα ένα τηλέφωνο είναι με άδεια του εισαγγελέα, όποιος έχει δικά μου δεδομένα, είτε λέγεται Βαξεβάνης είτε Τσίπρας, θα του κάνω μήνυση». Ο ίδιος μάλιστα αναρωτήθηκε «Και ποιος μου λέει εμένα ότι δεν με παρακολουθεί ο Βαξεβάνης ο ίδιος;» Η μήνυση δεν ήρθε ποτέ βέβαια… αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι το αληθές του δημοσιεύματος.
Το briefing της Πέμπτης
Ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο εξαιτίας των αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Οικονόμου «ξεχνάει» να αναφερθεί στις υποκλοπές στην εισήγηση του, όμως για κακή του τύχη γίνονται δύο σημαντικότατες ερωτήσεις. Σε πρώτη φάση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάται εάν θα απαντήσει ο Μητσοτάκης στη Βουλή τη δεύτερη επίκαιρη ερώτηση του Τσίπρα για το θέμα των παρακολουθήσεων, ενώ σε δεύτερη φάση το τι θα γίνει με την αλλαγή του νόμου της ΑΔΑΕ. Ως προς την πρώτη ερώτηση ο ίδιος απάντησε κοφτά λέγοντας πως «ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί, με πολύ μεγάλη σαφήνεια», ενώ ως προς την ΑΔΑΕ απέφυγε να δεσμευτεί λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση θα φέρει, το επόμενο διάστημα, ρυθμίσεις που θα αφορούν σε όλο το πλαίσιο της συζήτησης», χωρίς να ξεκαθαρίζεται το τι θα περιλαμβάνει στο νομοθετικό «πακέτο», παρά μόνο τη πολυδιαφημισμένη διάταξη απαγόρευσης κατοχής και χρήσης των κακόβουλων λογισμικών, η οποία υπάρχει έτσι και αλλιώς στο εγχώριο νομικό οπλοστάσιο. Να σημειωθεί πως ο Μπάμπης Παπαδημητρίου ανήμερα της απεργίας της 9ης Νοεμβρίου δήλωνε στον Α. Πορτοσάλτε από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως «θα ψηφίσω τη γελοιότητα».
Μετά τη δεύτερη λίστα
Το περασμένο σαββατοκύριακο καταγράφηκε μια πραγματική δημοσιογραφική καταιγίδα για τη κυβέρνηση. «Εφημερίδα των Συντακτών», «Reporter’s United», «Νέα», «Βήμα» και «Documento» έσυραν τον χορό των αποκαλύψεων με τον Οικονόμου να βγάζει ανακοίνωση που λίγο πολύ λέει πως η κυβέρνηση είναι το θύμα των παρακολουθήσεων, χωρίς βέβαια να επισημαίνεται κάποια πρωτοβουλία για την επίλυση του θέματος εθνικής ασφαλείας που έχει προκύψει. Ο Οικονόμου αυτή τη φορά βέβαια δεν μίλησε για ατεκμηρίωτα δημοσιεύματα αλλά παρέπεμψε από τη πρώτη πρόταση του κειμένου την υπόθεση στις καλένδες της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία όπως γνωρίζει πολύ καλά έχει σαλαμοποιήσει την υπόθεση σε πέντε διαφορετικές έρευνες. Για τη κυβέρνηση το κύριο πρόβλημα ήταν ότι η «πρώτη ύλη αυτών των δημοσιευμάτων είναι υλικό που διοχετεύεται από άγνωστες αδιαφανείς πηγές».
Επιπλέον, την Κυριακή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, το όνομά του βρέθηκε στη λίστα των παρακολουθουμένων που δημοσίευσε το Documento και είχε συνάντηση με τον Μητσοτάκη στο μεσοδιάστημα, βρέθηκε στον ΣΚΑΙ και στην εκπομπή του Αυτιά, όπου υπήρξε η περίφημη στιχομυθία τύπου Εδεσσαϊκού. «- Κύριε Χατζιδάκη, έχετε μιλήσει με τον κο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις; – Έχω μιλήσει, προφανώς – Και τί σας είπε; – Τί να μου πει τώρα ο άνθρωπος… – Εσείς τί του είπατε; – Τί να πούμε δηλαδή, δεν μπορώ…εεε…γκου..εεε…μμμ….σσσσ.. – Μάλιστα, καταλαβαίνω. Καταλαβαίνω. Αντιλαμβάνομαι.»
Το τι αντιλήφθηκε ο Αυτιάς είναι όντως απορίας άξιον αλλά ο Οικονόμου προσερχόμενος στο briefing της Δευτέρας, επανέλαβε τα λεγόμενά του μιλώντας για «άγνωστες» και «αδιαφανείς πηγές», χωρίς όμως να αμφισβητείται επί της ουσίας το παραμικρό από τα συμπεράσματα της δημοσιογραφικής έρευνας. Όμως η αγωνία του Οικονόμου ήταν το τι θα κάνει ο Δένδιας, μια και τη Κυριακή παραχώρησε συνέντευξη στον Ελεύθερο Τύπο, όπου δεν διέψευσε ότι παρακολουθούνταν όταν ερωτήθη.
Για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο λοιπόν ο Ν. Δένδιας «λέει, ό,τι λέει και η Κυβέρνηση». Ωστόσο, η παραδοχή του Οικονόμου μετά από ερώτηση του documentonews.gr πως «Ο Πρωθυπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει ποια πρόσωπα μπαίνουν σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ. Ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο εύρημα», έβαλε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό, μια και έχει αναπάντητο το ερώτημα το εάν συμπίπτουν ονόματα από τη λίστα Predator που δημοσιεύει το Documento, με αυτά που καταγράφονται στις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ.
Η ομιλία Μητσοτάκη στη Πολιτική Γραμματεία
Ο Μητσοτάκης όντας στριμωγμένος από παντού και νιώθοντας πως ο κλοιός στενεύει επιλέγει να μιλήσει σε ένα κλειστό κομματικό ακροατήριο ώστε να μην εκτεθεί καθώς επίσης να συσπειρώσει το κόμμα του που φυλλοροεί. Έτσι λοιπόν μετά από τρία χρόνια η Πολιτική Γραμματεία της ΝΔ «ανασταίνεται» και ο πρωθυπουργός παραθέτει μια μνημειώδη ομιλία –χωρίς τη παρουσία Καραμανλή , Σαμαρά και Μεϊμαράκη- όπου μιλάει για «επιδιώξεις άλλων κέντρων που επιθυμούν τη φθορά της κυβέρνησης» και «Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο Πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε».
«Θυμίζω, δε, μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης όπου έχω βάσιμες υποψίες ότι υπήρξε παρακολούθηση και του δικού μου τηλεφώνου όπως και της οικογένειάς μου. Τα έχω πει αυτά τα πράγματα ήδη στη Βουλή και απάντηση δεν έχω πάρει ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Μητσοτάκης προκαλώντας περισσότερο θυμηδία παρά συσπείρωση.
Ο Άδωνις παραδέχεται τη παρακολούθησή του
Τη Τρίτη, στον απόηχο της ομιλίας του Μητσοτάκη στη Πολιτική Γραμματεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης βρέθηκε στον ΣΚΑΙ και αντιπαρατέθηκε με τον Χρήστο Σπίρτζη, όπου παραδέχθηκε πως παρακολουθούνταν. Συνοψίζοντας, παρατίθεται η συνομιλία για τα πρακτικά: «Χρήστος Σπίρτζης: Ότι είμαστε είπε και γι’ αυτό μας παρακολουθούσαν. Άδωνις Γεωργιάδης: Εσάς παρακολουθούσαν; Εμένα παρακολουθούσαν. Χρήστος Σπίρτζης: Α! Σας παρακολουθούσαν. Μπράβο κύριε Γεωργιάδη. Πείτε το. Άδωνις Γεωργιάδης: Εσείς κάνατε καταγγελία στον εισαγγελέα με το Predator και η λίστα που βγάλατε είχε εμένα μέσα, όχι εσάς. Χρήστος Σπίρτζης: Πείτε το ότι σας παρακολουθούσαν, επιτέλους. Άδωνις Γεωργιάδης: Είναι αλήθεια αυτό που λέω; Χρήστος Σπίρτζης: Επιτέλους. Άδωνις Γεωργιάδης: Εσείς δεν καταγγείλατε ότι σας παρακολουθούσαν; Γιατί βάλατε εμένα στη λίστα; Χρήστος Σπίρτζης: Εσείς κάνατε μήνυση; Κάνατε; Άδωνις Γεωργιάδης: Εντάξει, εντάξει. Αυτά θα τα πούμε τώρα κι αυτά…»
Ο φόβος και ο πανικός οδηγεί στα λάθη
Το βέρτιγκο για το οποίο μίλησε και ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς είναι πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η «γραμμή» έχει πάει περίπατο ακόμη και για όσα στελέχη έχουν το σθένος να βγουν στη δημοσιότητα και να μιλήσουν για την υπόθεση. Η συνοχή του κυβερνητικού σχήματος είναι ανύπαρκτη και αποτελεί ερώτημα για πόσο θα συνεχίσει τη πορεία του ο Μητσοτάκης υπό αυτές τις συνθήκες. Οι συνθήκες έχουν αλλάξει και το «κρυφτούλι» της αντιπολίτευσης και του Τύπου με τον πρωθυπουργό σύντομα θα δείξει τα πραγματικά όρια του...
Κωνσταντίνος Βενάκης
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου