2.11.22

Η παρακρατική κλίκα σε απόγνωση...


Τάσος Παππάς

Πολύ μπλεγμένο το κουβάρι των υποκλοπών. Το παράνομο λογισμικό Predator δεν το έχει προμηθευτεί η κυβέρνηση, μας λέει το μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο χρησιμοποιήθηκε, όπως έχει αποδειχτεί, και στην περίπτωση δημοσιογράφου και στην περίπτωση πολιτικού. Το έψαξε η κυβέρνηση;

Οχι. Αν κρίνουμε από τη... στάση των βουλευτών της στην Εξεταστική Επιτροπή (μεγαλειώδης παρωδία) έκανε τα πάντα για να μην καταθέσουν οι ιδιώτες που το είχαν. Γιατί; Μα, για λόγους αυτοπροστασίας. 

Προφανώς είναι μπλεγμένα κορυφαία στελέχη της - πιο κορυφαία δεν γίνεται. Παρακολουθούνταν κι άλλοι πολιτικοί εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη; Το ρεπορτάζ των «Νέων» και του «Βήματος» επιμένει ότι θύματα των επισυνδέσεων ήταν και υπουργοί (πρώην και νυν) της Δεξιάς. Οταν είχε ερωτηθεί ο στενός συνεργάτης και ανιψιός του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής φέρεται να είχε απαντήσει πως «δεν λέω ούτε ναι ούτε όχι».

Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα είπε ο πρωθυπουργός και οι λίγοι υπουργοί που βγήκαν να τον στηρίξουν στα μέσα ενημέρωσης, δεν ήξερε για τις παρακολουθήσεις και γι’ αυτό χρέωσε την ευθύνη στον κ. Δημητριάδη και στον τότε επικεφαλής της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα και τους απέπεμψε από τις θέσεις-κλειδιά που κατείχαν με δική του απόφαση. Οι δύο καρατομηθέντες μέχρι τώρα δεν έχουν ανοίξει το στόμα τους.

Επικαλούνται το απόρρητο μιλώντας για εθνικούς λόγους. Η ελληνική Βουλή με τη συγκεκριμένη πλειοψηφία δεν έθεσε τα ερωτήματα που βοούν και ζητούν απαντήσεις. Η κυβέρνηση δεν μας έδωσε την άποψή της για το πώς αντιλαμβάνεται τον όρο εθνική ασφάλεια. Τρομοκρατία; Εξωτερικός κίνδυνος; Απειλή για τη δημοκρατία; Βάλτε τώρα που γυρίζει. Η Δικαιοσύνη αντί να ερευνήσει την υπόθεση (όπως λένε έγκριτοι συνταγματολόγοι και νομικοί, μερικοί εκ των οποίων δεν τρέφουν φιλικά αισθήματα για την αξιωματική αντιπολίτευση, έχουμε παραβίαση του Συντάγματος και των σχετικών νόμων) ψάχνει για τις διαρροές.

Προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Οι δύο έμπιστοι άνθρωποι του πρωθυπουργού (Δημητριάδης, Κοντολέων) έδρασαν μόνοι τους; Είναι δυνατόν να πιστέψουμε ότι ο συγκεντρωτικός και αλαζόνας πρωθυπουργός επέτρεψε σε συνεργάτες του να λειτουργούν ερήμην του; 

Αυτός που φοβάται και τον ίσκιο του, που έχει στήσει ένα κλειστό σύστημα εξουσίας -τα μέλη του οποίου αδιαφορούν για το Σύνταγμα, γράφουν τους κανόνες στα παλαιότερα των πανάκριβων υποδημάτων τους και λογοδοτούν μόνο στον ευεργέτη τους- δεν είχε πάρει τα μέτρα του για να προλάβει τέτοιες πρακτικές; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε μιλάμε για έναν πολιτικό ηγέτη που δεν μπορεί να διαχειριστεί σοβαρά ζητήματα. Εχασε τον έλεγχο και οφείλει να πληρώσει το τίμημα.

Αν συνέβησαν αυτά, τότε έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα, η συμπεριφορά της οποίας θυμίζει το αλήστου μνήμης παρακράτος της μετεμφυλιακής περιόδου. Δεν αρκεί να ξηλωθούν οι πρωταγωνιστές. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες. Οχι μόνο πολιτικές, αλλά και ποινικές. Ομως, όσο κι αν προσπαθούν οι συνεργάτες του πρωθυπουργού να τον βγάλουν από το κάδρο, τα γεγονότα είναι ατίθασα και τους χλευάζουν. 

Πρέπει να είσαι πολύ αφελής ή πολύ φανατικός για να πιστέψεις το αφήγημα ότι ο πρωθυπουργός παγιδεύτηκε απ’ αυτούς που είχε διορίσει και ότι είναι το θύμα σ’ αυτήν τη βρόμικη ιστορία. Γι’ αυτόν δούλεψαν οι σκοτεινοί κύκλοι. Αυτόν θέλησαν να προστατεύσουν. Αυτόν καλύπτουν παραμένοντας σιωπηλοί. Στα παράνομα κυκλώματα η σιωπή επιβραβεύεται. Αν όμως διαρραγεί η συνοχή τους; Τότε τρεχάτε ποδαράκια μου!...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: