Προφητικά αποδείχθηκαν τα λόγια κι εύλογος ο προβληματισμός ενός εμπειρότατου γαλάζιου στελέχους μόλις αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση. «Αυτή η υπόθεση ίσως... κοστίσει περισσότερο στην παράταξη από ότι το ζήτημα των υποκλοπών» έλεγε το συγκεκριμένο γαλάζιο υψηλόβαθμο στέλεχος αφήνοντας να εννοηθεί πως η υπόθεση Πάτση «αγγίζει» κι άλλα στελέχη εκτός από τον βουλευτή Γρεβενών.
Η βάση της ΝΔ «βράζει» τόσο για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα ο διαγραφέντας βουλευτής Γρεβενών όσο και για τον πλημμελή έλεγχο των γαλάζιων υποψηφίων κι αρκετά γαλάζια στελέχη αναρωτιούνται τι συντέλεσε στην απόφαση του πρωθυπουργού να εντάξει τον Α. Πάτση στα γαλάζια ψηφοδέλτια εφόσον νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τον είχαν «κόψει» από τις διπλές εκλογές του 2015.
Για τον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού ο Α. Πάτσης αποτελεί «ξένο σώμα» και σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να μην κάνει πλέον καμία έκπτωση σε ζητήματα αρχών της παράταξης.
Την ίδια ώρα όμως φαίνεται πως ο Α. Πάτσης είχε αποκτήσει μεγάλη «επιρροή» στην γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής Σερρών φαίνεται να ήταν σε ΜΚΟ που είχε ιδρύσει ο Α. Πάτσης.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ με το όνομα lyseis.org, ιδρύθηκε το 2017 με στόχο την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την έρευνα. Πρόεδρος της εν λόγω ΜΚΟ ήταν ο γιός του Α. Πάτση, Πάρις. Ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης ήταν ο ταμίας της ΜΚΟ και ο βουλευτής Σερρων, Τάσος Χατζηβασιλείου ήταν ο Γενικός Γραμματέας. Ο Τ. Χατζηβασιλείου επι σειρά ετών υπήρξε διευθυντής στο γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη.
Χθες Πέμπτη σύσσωμη η επιτροπή πόθεν έσχες της Βουλής έκρινε ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Α. Πάτση δεν είναι σύννομη, παραπέμπτοντας την υπόθεση στους αρμόδιους Εισαγγελείς και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται να εκπέσει του βουλευτικού αξιώματος.
Μάλιστα όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες «μας έφερνε στοιχεία με το τσιγκέλι». Αποκαλύψεις για το πόθεν έσχες του Α. Πάτση έκανε και ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής λέγοντας πως «η αρχική του δήλωση ήταν όχι ελλιπής αλλά ελλιπέστατη. Γι’ αυτό και επί ενάμιση χρόνο, εκαλείτο στην Επιτροπή και μετά από διαρκείς οχλήσεις από τον Ορκωτό Λογιστή και συμπλήρωνε στοιχεία μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα».
Πάντως σύμφωνα με την εισήγηση στην επιτροπή Πόθεν Έσχες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Παππαδά που ερεύνησε τον φάκελο διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις του βουλευτή που αφορούν:
ανακρίβειες, στα δηλωθέντα ακίνητα , στα εισοδήματα της νυν συζύγου του υπόχρεου και στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
έλλειψη παραστατικού στο υπόλοιπο των Δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου.
αύξηση των εισοδημάτων στο πόθεν έσχες 2021 (Χρήση 2020) από μερίσματα και τόκους τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
Διαπιστώθηκε η συμμετοχή του υπόχρεου σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό κατά παράβαση του άρθρου 8 ν.3213/2003.
Διαπιστώθηκε συμμετοχή της νυν συζύγου του υπόχρεου σε εταιρεία του εξωτερικού, η οποία έχει ιδρυθεί το έτος 2019, ήτοι πριν από την ημερομηνία τέλεσης γάμου με τον υπόχρεο.
Ο αντεισαγγελέας πρότεινε σύμφωνα με πληροφορίες να αρθούν όλα τα απόρρητα προκειμένου να διερευνηθεί η εν γένει δραστηριότητα του υπόχρεου και κυρίως η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων συνεργασίας ή προμήθειας αγαθών ή υπηρεσιών με το Ελληνικό Δημόσιο, των οποίων ο έλεγχος, επί του παρόντος, είναι ανέφικτος χωρίς την άρση των απορρήτων.
Από την έρευνα, σύμφωνα με την εισήγηση, προέκυψαν “σοβαρές ενδείξεις τέλεσης από τον ελεγχόμενο Βουλευτή Ν. Γρεβενών, Ανδρέα Πάτση, των πράξεων:
1. της ανακριβούς κι ελλιπούς δηλώσεως περιουσιακής κατάστασης, ήτοι παραβίασης του αρθ. 6 παρ.2 Ν.3213/2003, όπως ισχύει, που φέρεται ότι τέλεσε κατ΄ εξακολούθηση στο χρονικό διάστημα από 17-7-2019 έως 25-2-2022 στην Αθήνα, όταν:
στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ανάληψης καθηκόντων 2019, με ημερομηνία οριστικοποίησης 20/7/2021 και ημερομηνία αναφοράς 17/7/2019, στα δηλωθέντα ακίνητα: i) δεν καταχώρησε στις “δεξαμενές κολύμβησης” πισίνα εκτάσεως 28 τ.μ. επί ακινήτου, επ’ ονόματι της συζύγου του Γκριτσιούτε Λίνα, όπως αυτή περιγραφόταν στο υπ΄αριθ.7176/12-7-2011 συμβόλαιο δωρεάς της Συμβολαιογράφου Αθηνών Πολυξένης Κουλαλόγλου. ii) ανέγραψε ως έκταση του ευρισκόμενου σε θέση Λουτρακίου αγροτεμαχίου ιδιοκτησίας του, τα 2.635 τετραγωνικά μέτρα, αντί των αναφερομένων στο υπ΄αριθ.39590/19-9-2006 συμβόλαιο γονικής παροχής ψιλής κυριότητας του συμβολαιογράφου Αθηνών Παναγιώτη Μανωλόπουλου, 4.029 τετραγωνικών μέτρων.
στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης έτους 2021 (χρήση 2020), με ημερομηνία οριστικοποίησης 25/2/2022 και ημερομηνία αναφοράς 31/12/2020, στα εισοδήματα της συζύγου του Βασιλικής Παπαλουκά από επιχειρηματική δραστηριότητα, ανέγραψε, αντί του ποσού των 37.694,84 ευρώ, το ποσό των 15.149,39 ευρώ και στο υπόλοιπο των δανειακών του υποχρεώσεων από το πιστωτικό ίδρυμα “BANQUE CANTONALE DE GENEVE” ανέγραψε, αντί του ποσού των 1.274.100,66 ευρώ, το ποσό των 1.251.593,50 ευρώ, επιπλέον δε παρέλειψε να προσκομίσει βεβαίωση που να επιβεβαιώνει το υπόλοιπο της δανειακής υποχρέωσης, ποσού 70.000 ευρώ, της δικηγορικής εταιρείας “ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ”.
2. της συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, ήτοι παραβίασης του αρθ.8 παρ.1,3,4 Ν.3213/2003, όπως ισχύει, που φέρεται ότι τέλεσε κατ΄εξακολούθηση στο χρονικό διάστημα από 17-7-2019 έως 29-10-2022, συμμετέχοντας:
αυτοπροσώπως στο κεφάλαιο των εταιρειών “Dagorlia Ltd”, “ Sidegreen Ltd” και “Horselord Ltd”, που έχουν έδρα στην Κύπρο και
διά παρενθέτου προσώπου, ήτοι δια της συζύγου του Βασιλικής Παπαλουκά, στο κεφάλαιο της εταιρείας “Starmass Ltd”, που έχει έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο”.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, ο κ. Παπαδάς εισηγήθηκε και η Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα:
την παραπομπή της υποθέσεως, κατ’ άρθ. 10 παρ. 1 Ν.3213/2003, στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, για τις ως άνω πράξεις της παρ. άρθ. 6, 6Α και 8 Ν.3213/2003, όπως ισχύει,
την αποστολή αντιγράφου των πρακτικών της παρούσας συνεδρίασης με τη σχετική αναλυτική έκθεση ελέγχου στο Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για καταλογισμό, εφόσον διαπιστωθεί αδικαιολόγητος πλουτισμός του ελεγχομένου από τους αρμόδιους ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές,
την αποστολή αντιγράφου των πρακτικών της παρούσας συνεδρίασης στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, για τις δικές του ενέργειες
την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του ελεγχόμενου, προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά η εν γένει δραστηριότητα του, σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα καθώς και η ενδεχόμενη σύναψη συμβάσεων με το Ελληνικό Δημόσιο, κατά παράβαση του άρθρου 57 του Συντάγματος και την αποστολή των σχετικών ευρημάτων στα αρμόδια όργανα, με την ολοκλήρωση του ελέγχου, μετά την άρση”...
Aννα Καραβοκύρη
libre.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου