25.11.22

Μεγαλώνει η λίστα θανάτων στην εργασία...



Ο Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολα Σμιτ, ενημερώθηκε για τον διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία σε σχέση με τα έτη 2019 και 2020, αλλά και για τη θεσμική δυσαρμονία του ελληνικού με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για το Εργασιακό Δίκαιο.
Τρία... εργατικά δυστυχήματα προστέθηκαν το τελευταίο διήμερο στη μεγάλη λίστα των θυμάτων εν ώρα εργασίας. Χθες στην περιοχή της Λιχάδας στη βόρεια Εύβοια, δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους κι ακόμη ένας είναι πολύ σοβαρά, όταν όχημα εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό. Το δυστύχημα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες και επιστρατεύτηκε η Πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό των άτυχων εργατών. Ο μοναδικός επιζήσας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας για να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και, όπως όλα δείχνουν, θα διακομιστεί στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Μία ημέρα πριν ο 45χρονος Παναγιώτης Χατζόγλου έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε σε μηχανικό σκαπτικό μηχάνημα στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης. Ο εργαζόμενος δούλευε σε εταιρεία με σκαπτικά μηνύματα. Πάντως την ώρα που η κατάσταση επιδεινώνεται, η Εθνική Επιτροπή για την Υγεία και την Ασφάλεια Εργασίας που επρόκειτο να συνεδριάσει χθες υπό την προεδρία της γ.γ. Εργασίας είχε και πάλι την ευκαιρία να διαπιστώσει την αδιαφορία της πολιτικής αρχής η οποία απουσίαζε για πολλοστή φορά.

Με αφορμή τη ραγδαία κλιμάκωση εργατικών δυστυχημάτων σε δραστηριότητες φορέων (ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και στον εξορυκτικό κλάδο) που εποπτεύονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν καταγράφονται από τις στατιστικές της Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, με επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ζητεί συνάντηση μαζί του ώστε να του καταθέσουν την εκτίμησή τους για τις αιτίες που δημιουργούν επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και προτάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης.

«Από την προηγούμενη επιστολή μας, έχουν καταγραφεί νέα ατυχήματα στους αναφερόμενους τομείς εργασίας, ενώ ύστερα από το θανατηφόρο δυστύχημα στα Μεταλλεία Βωξίτη στη Φωκίδα, η διαχειρίστρια εταιρεία έκλεισε το μεταλλείο και εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, δίχως να έχουν άλλη ενημέρωση από την επιχείρηση, γεγονός που καταδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την εργασία που έχουν τα εργατικά δυστυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, και εκ του ρόλου του ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας εργαζομένων, εργοδοτών και κυβερνήσεων Vision Zero της Κομισιόν συναντήθηκε χθες με τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Νίκολα Σμιτ, και τον ενημέρωσε για την εξαιρετικά πιεστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μισθωτοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια, τη ραγδαία επιδείνωση των θεμάτων ΥΑΕ στη χώρα μας και τον διπλασιασμό των θανάτων στην εργασία σε σχέση με τα έτη 2019 και 2020 σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ.

Περιέγραψε τη θεσμική δυσαρμονία του ελληνικού με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για το Εργασιακό Δίκαιο, με την παρεμπόδιση σύναψης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, όταν η Ευρωπαϊκή Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που υπερψηφίστηκε προ πενταετίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιστά τις ΣΣΕ κορωνίδα στα εργασιακά θέματα. Παράλληλα, τόνισε ότι η υιοθέτηση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας τον Ιούνιο του 2021 από την ελληνική κυβέρνηση συνδυάστηκε με εφαρμογή μέτρων αντίθετων με τη Σύμβαση, όπως είναι η απόσπαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας από τη δομή του υπουργείου.

Χριστίνα Κοψίνη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: