Οι προϋπολογισμοί των τελευταίων 12 χρόνων επικρίθηκαν, και δίκαια, ως προϋπολογισμοί λιτότητας. Ιδιαίτερα όσοι καταρτίστηκαν με τις αυστηρές υποδείξεις της τρόικας ή υπό το καθεστώς της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.
Το κλειδί σε αυτούς τους προϋπολογισμούς ήταν οι αυστηροί περιορισμοί στις κρατικές δαπάνες, οι... απαιτήσεις για θηριώδεις αυξήσεις φόρων και οι δεσμεύσεις για αιματηρά πλεονάσματα προκειμένου να εξυπηρετείται το δημόσιο χρέος, που επέβαλλαν οι δανειστές.
Αυτή η συνταγή εφαρμόστηκε συχνά με βάναυσο τρόπο, με δραστικές περικοπές σε συντάξεις, μισθούς δημόσιων υπαλλήλων, επιδόματα πρόνοιας. Οι περισσότεροι προϋπολογισμοί των τελευταίων 12 ετών είχαν τελικά τον χαρακτήρα μιας βίαιης συμπίεσης των εισοδημάτων των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων.
Θεωρητικά ο προϋπολογισμός του 2023 είναι ο πρώτος «ελεύθερος» προϋπολογισμός. Ο πρώτος που συντάσσεται χωρίς μνημονιακή ή μεταμνημονιακή εποπτεία. Θα περίμενε κανείς οι συντάκτες του -η κυβέρνηση Μητσοτάκη- να δείξουν κάποια ελάχιστη «ευγνωμοσύνη» απέναντι στα θύματα της υπερδεκαετούς λιτότητας. Να επιστρέψουν ένα ελάχιστο τμήμα από όσα τους στέρησαν τα προηγούμενα χρόνια.
Δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση και πρόθεση για κάτι τέτοιο στο κείμενο και στα μεγέθη του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Παρότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να διαφημίσει με ρυθμούς... Black Friday τις αυξήσεις που θα δοθούν σε ένα μέρος των συνταξιούχων, γιατί αυτό προβλέπει ο ισχύων ασφαλιστικός νόμος, η γενική εικόνα είναι πως οι κρατικές δαπάνες μένουν σταθερές, ενώ τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
Μόνο που αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να κάνει η ίδια τη «βρομοδουλειά», αυξάνοντας φορολογικούς συντελεστές και εισφορές και περικόπτοντας τις συντάξεις και τους μισθούς. Απλώς αφήνει τον θηριώδη πληθωρισμό να κάνει τη διαβρωτική για τα εισοδήματα δουλειά του.
Το «τρικ» είναι απλό: ακόμη και με τις συντηρητικές παραδοχές της κυβέρνησης, φέτος και το 2023 τα εισοδήματα από συντάξεις, μισθούς, κοινωνικά επιδόματα θα υποστούν μείωση άνω του 15%. Για τα φτωχότερα νοικοκυριά, που η επιβίωσή τους εξαρτάται από τα λίγα αγαθά του διάτρητου καλαθιού του Αδωνη, το «κούρεμα» είναι πολύ βαθύτερο. Και ο πρώτος «ελεύθερος» από μνημονιακούς περιορισμούς προϋπολογισμός όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να το αντισταθμίσει, αλλά αντίθετα «συμμαχεί» με τον πληθωρισμό για να φουσκώσει τα βασικά μεγέθη του...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου