Έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις σοκαριστικές καταγγελίες για κακοποιήσεις και ασέλγεια σε βάρος παιδιών που ήταν τρόφιμοι στην «Κιβωτό του Κόσμου».
Συμφωνα με... κυβερνητικές πηγές η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη λειτουργία της δομής και στο τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί όσο θα βρίσκεται σε εξελιξη η διερεύνηση της υπόθεσης από τη δικαιοσύνη και τις αρχές.
Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, καθώς και η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου κι άλλοι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη θα παρίστανται και οι υπουργοί Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Λάβαμε γνώση όταν διέρρευσαν τα δημοσιεύματα και ήρθα σε επικοινωνία, στο πλαίσιο της νομιμότητας, με τον εισαγγελέα αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, μία μέρα πριν από τη 17 Νοέμβρη. Για να είμαι σαφής, καμία μα καμία γνώση για οτιδήποτε άλλο μέχρι στιγμής, παρ’ ότι η μέρα ήταν πολύ δύσκολη και η αστυνομία και η εισαγγελία ήταν από πάνω στην υπόθεση» δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Δόμνα Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ.
«Τα στόματα έχουν ανοίξει και εμείς, αν θέλετε, είμαστε και σχετικά αισιόδοξοι. Ένα από τα κομμάτια που βλέπουμε στα στοιχεία τα οποία μαζεύουμε είναι ότι έχουν αυξηθεί πολύ τον τελευταίο χρόνο οι εισαγγελικές παραγγελίες για απομάκρυνση παιδιών από τις βιολογικές τους οικογένειες, οπότε αυτό είναι και αποτέλεσμα του ότι έχει σπάσει λίγο ο φόβος» συμπλήρωσε.
Παρέμβαση Ιερώνυμου
Σε δήλωση για την υπόθεση του π. Αντωνίου Παπανικολάου και της «Κιβωτού του Κόσμου» προέβη ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, με την οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει, ότι χθες το απόγευμα διέταξε «τη διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, κατόπιν επώνυμων καταγγελιών ενώπιον των αρμόδιων αρχών, σε βάρος του κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αντωνίου Παπανικολάου, στον οποίο και επέβαλα, με απόφασή μου, την απαγόρευση ιεροπραξιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης».
Επιπρόσθετα, τονίζει ότι «η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την ΜΚΟ 'Κιβωτό του Κόσμου', η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν». Τέλος, υπογραμμίζει ότι «η Εκκλησία και εγώ προσωπικά, θα αποδώσουμε στον απόλυτο βαθμό την επίγεια εκκλησιαστική δικαιοσύνη».
Τέσσερα πρόσωπα στο επίκεντρο
Τέσσερα φέρονται να είναι τα πρόσωπα που μπαίνουν στο επίκεντρο των ερευνών. Πρόκειται για ένα μεγάλο στέλεχος της ΜΚΟ και τρεις εργαζόμενους, οι οποίοι ήταν πρώην τρόφιμοι σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου».
Παράλληλα, σήμερα, η εφημερίδα Πρώτο Θέμα παρουσιάζει κατάθεση 19χρονου, ο οποίος φέρεται να καταγγέλλει τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο για κακομεταχείριση, αλλά και για ασελγείς πράξεις εις βάρος του.
Εν μέσω αυτών των καταγγελιών, πάντως, αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον η ανακοίνωση που εξέδωσαν 33 πρώην τρόφιμοι της δομής, με την οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Σημειώνουν ότι «ως ενήλικες που ζήσαμε και γαλουχηθήκαμε από τον πατέρα Αντώνιο καταδικάσουμε τα επαίσχυντα ψεύδη που έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης».
Από την πλευρά της η «Κιβωτός του Κόσμου» διαψεύδει κατηγορηματικά τα όσα έρχονται στην επικαιρότητα, κάνει λόγο για διακίνηση καταγγελιών με οργανωμένο τρόπο και ζητά ταχύτερη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ επίκεντρο βρίσκεται η δομή της Καλαμάτας. Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε ότι συνομίλησε με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία της δομής στην Καλαμάτα και οι οποίοι δηλώνουν πρόθυμοι εφόσον κληθούν να καταθέσουν στις αρμόδιες αρχές όλα όσα γνωρίζουν και έχουν πέσει στην αντίληψη τους, τα 2,5 περίπου χρόνια της λειτουργία της δομής στην περιοχή.
Το πρώτο πράγμα για το οποίο μίλησαν, σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, «ήταν ο «φόβος» που υπήρχε γύρω από τον ιδρυτή της ΜΚΟ και ο απόμακρος χαρακτήρας του από τους εργαζομένους της δομής, με την πλειονότητα των οποίων δεν είχε καμία επαφή».
Η ΕΡΤ αναφέρει ακόμα ότι οι πηγές που επικαλείται μίλησαν για «συχνές μετακινήσεις παιδιών από δομή σε δομή, χωρίς οι περισσότεροι απ’ τους εργαζομένους να έχουν λόγο σε αυτές τις μετακινήσεις ή να γνωρίζουν την αιτία. Για παράδειγμα καλούσε ο Πάτερ στο τηλέφωνο της δομής και ζητούσε σε μισή με μια ώρα, να ετοιμάσουν ένα παιδί (ή και περισσότερα) να το στείλουν στην Αθήνα με το ΚΤΕΛ. Εκεί ο τρόφιμος της δομής μπορεί να έμενε για 2 μέρες μέχρι και ένα μήνα ή μπορεί ακόμα να βρισκόταν και σε άλλες δομές της Κιβωτού ανά τη χώρα».
Ιδιαίτερα κομβικό σημείο στη διερεύνηση της όλης υπόθεσης φαίνεται και το χρονικό διάστημα, όπου από την Καλαμάτα αποχώρησαν «δια παντός» τα μεγαλύτερα παιδιά της δομής καθώς την ίδια χρονική περίοδο φέρονται να συνέβησαν και αρκετά γεγονότα τα οποία καταγγέλλει ο 19χρονος, όπως αυτά έχουν παρουσιαστεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου