20.11.22

Αγωνία για την σημερινή τοποθέτηση Καραμανλή...


Tα απόνερα των νέων, σημερινών, αποκαλύψεων στο μέτωπο των παράνομων παρακολουθήσεων καλείται να διαχειριστεί ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου αναμένουν συνάμα με αγωνία τη σημερινή τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή της εφημερίδας Εστία. Ο... τίτλος μάλιστα του πονήματος του Μανώλη Κοττάκη -«Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή»- διαμορφώνει το κατάλληλο πλαίσιο για μια αιχμηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, όπως εκτιμούν οι πιο μετριοπαθείς βουλευτές του κόμματος.


Οι θιασώτες τού πρώην πρωθυπουργού θεωρούν άλλωστε πως ο Κώστας Καραμανλής «χρωστά μια απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη» με αφορμή την πρωθυπουργική διαφωνία (στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ) με όσα ειπώθηκαν τον Αύγουστο στα Ανώγεια. Σημειώνεται ότι Κ. Καραμανλής στο πολιτικό μνημόσυνο του Γιάννη Κεφαλογιάννη είχε αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα από την τακτική οχύρωσης πίσω από το απόρρητο. Μόλις πρόσφατα φέρεται δε να διαμήνυσε σε συνάντησή του με την Ντόρα Μπακογιάννη ότι εμμένει μέχρι κεραίας στις θέσεις του. Οι πιο διεισδυτικοί στη Ν.Δ. εκτιμούν πως τα βέλη του «καραμανλικού» Μ. Χαρακόπουλου προς τη Νίκη Κεραμέως, «που στερεί τα παιδιά της Λάρισας από πρότυπο σχολείο», αποτελούν ευρύτερο δείγμα γραφής για τις διαθέσεις της πτέρυγας που διάκειται θετικά προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Το μαρτύριο της σταγόνας

Στην κυβέρνηση βιώνουν το μαρτύριο της σταγόνας στο πεδίο των υποκλοπών. Οι αποκαλύψεις σε… δόσεις έχουν εντείνει τη νευρικότητα στους κόλπους της Ν.Δ. σε βαθμό τέτοιο, που κορυφαία στελέχη επιχειρούν να επικοινωνήσουν με τα διευθυντικά στελέχη των ΜΜΕ που ρίχνουν φως στην υπόθεση. Ο σκοπός τους είναι να διερευνήσουν αν τα ονόματά τους συγκαταλέγονται στις λίστες του Predator. Επιπλέον, το νομοσχέδιο για το νέο θεσμικό πλαίσιο που αφορά την ΕΥΠ και τις παρακολουθήσεις έχει προκαλέσει τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν στην κυβέρνηση. Ήδη στο Μαξίμου ακούγονται οι ήχοι από τα καμπανάκια που χτυπούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (π.χ., PEGA), ενώ οι επιστημονικές ενστάσεις των συνταγματολόγων για τις κομβικές πτυχές του νομοθετήματος σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την κυβέρνηση. Η θεσμική δυσαρέσκεια που εξέφρασε μάλιστα η ΑΔΑΕ -λόγω της παράκαμψής της κατά τη σύνταξη του ν/σ- μαρτυρά και την απροθυμία της πλειονότητας των υπουργών και των βουλευτών να υπερασπιστούν δημόσια το νέο πλαίσιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να απαξιώσει την ανακοίνωση της ΑΔΑΕ καλώντας απλώς την Αρχή να καταθέσει τις προτάσεις της στο πλαίσιο της fast track ηλεκτρονικής διαβούλευσης. Η στάση αυτή ωστόσο κινείται στον αντίποδα των διακηρύξεων περί θεσμικής προσήλωσης της Ν.Δ. στις οποίες προβαίνει συχνά-πυκνά ο Κ. Μητσοτάκης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός άλλωστε έχει αρνηθεί τρεις φορές να προσέλθει στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει στο μπαράζ των επίκαιρων ερωτήσεων του Αλ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να εγκαλείται για στάση ενοχής.

Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης επιδίδεται σε… τεχνητές αναπνοές στο αφήγημα «υποκλοπές τέλος», επιχειρώντας να στρέψει την ατζέντα σε άλλα πεδία. Ο επικοινωνιακός σχεδιασμός προβλέπει άλλωστε την παρουσία του Κ. Μητσοτάκη, κάθε Παρασκευή, σε κάποιο υπουργείο με σκοπό ενόψει εκλογών να εξωραΐσει το κυβερνητικό έργο. Προχθές, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ισχυρίστηκε πως «από τις 7.000 φωτιές του καλοκαιριού μόνον 7 ξέφυγαν», ενώ πριν δέκα μέρες, όταν και επισκέφτηκε το υπουργείο Εργασίας, εκθείασε τον νέο ΕΦΚΑ. Σε ανάλογες τοποθετήσεις αναμένεται να προβεί άλλωστε αυτή την εβδομάδα κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο πλαίσιο μιας απεγνωσμένης προσπάθειας να αραιώσει τα σύννεφα των υποκλοπών.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: