Χθες στο στάδιο Αλ Μπαΐτ στο Κατάρ γράφτηκε ιστορία. Έκανε πρεμιέρα το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που θα γίνει χειμώνα. Πιθανότατα από άποψη εγκαταστάσεων ήταν το πιο πολυτελές στην ιστορία των Μουντιάλ.
Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο το καθεστώς του Κατάρ εκμεταλλεύτηκε χιλιάδες μετανάστες. Τα... εργατικά δυστυχήματα ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και οι συνθήκες εργασίας άθλιες. Τα νούμερα της ντροπής του Μουντιάλ του Κατάρ δίνουν την εικόνα.
200 δισ. δολάρια
Αυτό είναι το υπέρογκο ποσό που ξόδεψε το Κατάρ για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ρωσία το 2018 ξόδεψε 11 δισεκατομμύρια για να διοργανώσει το δικό της Μουντιάλ.
0
Αυτός είναι ο αριθμός των όρων και των προϋποθέσεων που έθεσε η FIFA στο Κατάρ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλεια των εργατών. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία δεν πίεσε σε τίποτα την αραβική χώρα που λειτούργησε χωρίς κανόνες.
3
Αυτό είναι ο επίσημος αριθμός θανάτων εργατών κατά τις εργασίες προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτόν αναφέρει επισήμως το Κατάρ και αυτόν έχει αποδεχθεί ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνιο. Η Ανώτατη Επιτροπή του Μουντιάλ υποστηρίζει ότι καταγράφηκαν επιπλέον 36 θάνατοι εργατών αλλά από φυσικά αίτια.
6.500
Είναι άγνωστός ο ακριβής αριθμός των εργατών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το πραγματικό νούμερο δεν θα γίνει ποτέ γνωστό. Το 2021 μια έρευνα της Guardian ανέφερε ότι είναι πιθανό να έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 6.500 εργάτες.
Η συντριπτική πλειονότητα των θανάτων είτε αποσιωπήθηκε, είτε παρουσιάστηκε ως «μη σχετική με την εργασία». Με αυτό τον τρόπο οι οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα αποζημίωσης και οι θάνατοι δεν καταγράφονταν ως εργατικά δυστυχήματα. Θάνατοι από «φυσικά αίτια» χαρακτηρίζονταν και αυτοί από θερμοπληξία. Εκατοντάδες εργάτες έσβησαν εν ώρα εργασίας λόγω των αφόρητων θερμοκρασιών στο Κατάρ.
100.000
Αυτό είναι ο ελάχιστος αριθμός μεταναστών-εργατών τους οποίους εκμεταλλεύτηκε το Κατάρ. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι οι εργάτες έπεσαν θύματα της «χαλαρής» εργατικής νομοθεσίας της αραβικής χώρας αλλά και του γεγονότος ότι δεν είχαν πρόσβαση στο δικαστικό σύστημα. Οι εργάτες ήταν ουσιαστικά απροστάτευτοι και υπό τον απόλυτο έλεγχο των εργοδοτών τους.
14 έως 18
Αυτές είναι ώρες που εργάζεται καθημερινώς η πλειονότητα των μεταναστών-εργατών στο Κατάρ. Ειδικά στον οικιακό τομέα και σε αυτό της ασφάλειας τα ωράρια είναι απολύτως απάνθρωπα. Πρόσφατα ένας Κενυάτης εργάτης αποκάλυψε ότι εργαζόταν 14 ώρες την ημέρα στα έργα του σταδίου Λουσάιλ επί δύο χρόνια,. Ποτέ δεν πληρώθηκε υπερωρίες. Με αυτό τον τρόπο το Κατάρ έχτισε εγκαίρως νέα στάδια τα οποία τώρα διαφημίσει ως αρχιτεκτονικά επιτεύγματα.
225 δολάρια
Αυτός είναι ο κατώτερος μηνιαίως μισθός στο Κατάρ που ισοδυναμεί με ένα δολάριο την ώρα. Οι εργοδότες προσέφεραν διαμονή και σίτιση αλλά οι συνθήκες ήταν πραγματικά άθλιες. Δεκάδες εργάτες στοιβάζονταν σε κοντέινερ με κοινές τουαλέτες. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και οι θερμοκρασίες τεράστιες.
1.300 έως 3.000 δολάρια
Αυτό είναι το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν κάποιοι μετανάστες εργάτες για να προσληφθούν στα έργα του Μουντιάλ. Το έχουν επιβεβαιώσει εργάτες από την Ινδία, το Μπανγκλαντές και το Νεπάλ. Οι μετανάστες θεωρούσαν πως από τη στιγμή που θα προσληφθούν θα καλύψουν άνετα το ποσό με τους μισθούς τους. Κάποιοι δεν έχουν ακόμα να αποπληρώσουν την «μίζα πρόσληψης» καθώς έπρεπε να στέλνουν τα περισσότερα έσοδα τους στις οικογένειες τους.
7
Τόσα είναι τα χρόνια φυλάκισης που επιβάλλονται σε άντρες και γυναίκες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου. Πολλές από τις γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό καταλήγουν τελικά στη φυλακή καθώς οι αρχές δεν τις πιστεύουν.
5
Τα χρόνια φυλάκισης που πιθανότατα θα επιβληθούν σύμφωνα με το άρθρο 296 του ποινικού κώδικά του Κατάρ για « υποκίνηση ή αποπλάνηση αρσενικού με οποιονδήποτε τρόπο για να διαπράξει σοδομισμό» και «παρακίνηση ή αποπλάνηση άνδρα με οποιονδήποτε τρόπο να διαπράξει παράνομες ή ανήθικες ενέργειες». Ένας νόμος που στοχεύει τους ομοφυλόφιλους. Το Μουντιάλ το Κατάρ θα είναι ιδιαιτέρως εχθρικό στην LGBTQ+ κοινότητα.
440 εκατ. δολάρια
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία αυτό είναι το ποσό που πρέπει να διαθέσει άμεσα η FIFA ως αποζημίωση στις οικογένειες των εργατών που έχασαν τη ζωή τους αλλά και τους εργάτες που τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τη διάρκεια των έργων για το Μουντιάλ. Το Κατάρ υποστηρίζει ότι η κριτική που δέχεται είναι αβάσιμη και άδικη. Ο υπουργός εργασίας της χώρας Αλί μπιν Σαμίκ αλ Μαρί δήλωσε: «Πώς δικαιολογείται αυτό το ποσό, ποια είναι τα κριτήρια; Πού είναι τα θύματα, έχετε τα ονόματα τους; Πώς βγάζετε αυτά τα νούμερα;»...
janus.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου