9.11.22

Σφυρίζει αδιάφορα το ΕΣΡ...


...για το χάος στο διαδίκτυο...

Σωρεία παραβιάσεων της νομοθεσίας προστασίας ανηλίκων συσσωρεύεται καθημερινά στο διαδίκτυο γύρω από τη δυσώδη υπόθεση παιδοβιασμού της 12χρονης στον Κολωνό. 

Τη στιγμή που εφημερίδες αλλά και τηλεοπτικά κανάλια ελέγχονται για την όποια δημοσίευση ονομάτων ή εξελίξεων στην... προδικαστική διαδικασία, δεκάδες ιστοσελίδες, που είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Online Media της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, παίρνουν κρατική διαφήμιση και ανεβάζουν οπτικοακουστικό περιεχόμενο, έχουν κάνει φύλο και φτερό όλα τα στοιχεία.

Βγάζουν ονόματα, δημοσιοποιούν καταθέσεις με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αναρτούν τα πάντα στο διαδίκτυο, χωρίς κανέναν έλεγχο.

Τα δύο άμεσα όργανα ελέγχου για την παραβίαση των βασικών κανόνων της νομοθεσίας είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο έχει την αρμοδιότητα επέκτασης του ελέγχου σε περιεχόμενο στο διαδίκτυο με βάση τις διατάξεις του ν. 4779/2021, με τον οποίο ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή τηλεοπτική οδηγία, και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

Παράλληλα, έλεγχο στις ιστοσελίδες μπορεί να ασκήσει η ΕΣΗΕΑ και τα πειθαρχικά της όργανα, όσον αφορά τις παραβιάσεις δεοντολογίας των μελών της, δημοσιογράφων, που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στις ενημερωτικές ιστοσελίδες. Κανένα από τα τρία αυτά όργανα δεν έλαβε μέριμνα μέχρι τώρα για την κατάφωρη παραβίαση του νόμου από τις ιστοσελίδες.

Σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 4779/2021, το ΕΣΡ έχει αναλάβει την αρμοδιότητα ελέγχου τόσο για κάθε είδους οπτικοακουστική υπηρεσία, ανεξαρτήτως του τρόπου διανομής της, όσο και για το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες διαμοιρασμού. Είναι το αρμόδιο όργανο ελέγχου και επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων των άρθρων περί παιδικής προστασίας, ακόμη και σε παραβιάσεις προγραμμάτων για τα οποία «ο πάροχος δεν έχει συντακτική ευθύνη». 

Η προστασία ανηλίκων για όλες τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών Μέσων από παρόχους επικοινωνίας στους οποίους ανήκουν και οι διαδικτυακές ιστοσελίδες καθορίζεται με το άρθρο 9 του νόμου. Σε αυτό μάλιστα αναφέρεται πως «το πλέον επιβλαβές περιεχόμενο, όπως η αδικαιολόγητη βία και η πορνογραφία, υπόκειται σε αυστηρότερα μέτρα». 

Παρά τις εξόφθαλμες διαδικτυακές παραβιάσεις, το ΕΣΡ δεν έχει ασχοληθεί με αυτές, όπως δεν έχουν ασχοληθεί η ΕΣΗΕΑ και τα αρμόδια κρατικά όργανα...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: