Απέφυγε τα χειρότερα ο Τζο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα...
Στη μάχη για την Γερουσία των 100 εδρών, φαίνεται ότι η ισορροπία δυνάμεων παραμένει οριακή και μάλιστα είναι πολύ πιθανό ότι θα χρειαστούν επαναληπτικές εκλογές στην Τζόρτζια, ώστε να αναδειχθεί ο τελικός νικητής που θα πάρει την έδρα. Επί του παρόντος, οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν 49 έδρες και οι Δημοκρατικοί 48.
Ο νυν Γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ των Δημοκρατικών κατάφερε να κρατηθεί μπροστά από τον Ρεπουμπλικανό πρώην αθλητή του αμερικανικού φούτμπολ Χέρσελ Γουόκερ, αλλά οριακά. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο Γουόρνοκ παίρνει το 49,2% και ο Γουόκερ το 48,7%, με μία διαφορά κάτω των 20.000.
Είναι πολύ πιθανό να αναμετρηθούν ξανά στις 6 Δεκεμβρίου προκειμένου ο ένας εκ των δύο να πάρει το 50%+1 για να κερδίσει την θητεία στην Ουάσιγκτον, όπως απαιτούν οι νόμοι της Πολιτείας. Αυτοί που πιθανώς θα κρίνουν την έκβαση της επαναληπτικής διαδικασίας θα είναι οι πάνω από 80.000 ψηφοφόροι του φιλελεύθερου Τσέις Όλιβερ, ο οποίος έρχεται τρίτος με 2,1%.
Μικρή είναι η διαφορά και στην Νεβάδα, όπου ο Ρεπουμπλικανός Άνταμ Λάξαλτ, πρώην γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, συγκεντρώνει το 49,4% απέναντι στην νυν γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κάθριν Μαρί Κορτέζ Μάστο, που παίρνει 47,6%. Η διαφορά των δύο, με καταμετρημένο το 84% των ψήφων, είναι λίγο πάνω από 16.000.
Αντίθετα, η Αριζόνα όπου η καταμέτρηση έχει φτάσει μόνο το 76%, δείχνει να καταλήγει στους Δημοκρατικούς. Ο νυν Γερουσιαστής Μαρκ Κέλλι παίρνει το 51,4% έναντι 46,4% του Ρεπουμπλικανού Μπλέικ Μάστερς, με διαφορά περίπου 95.000 ψήφων.
Για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς είναι κρίσιμο να μείνει η απόλυτη ισορροπία 50-50 εδρών στη Γερουσία. Η δομή του σώματος στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ προβλέπει ότι σε απόλυτες ισοψηφίες ο αντιπρόεδρος της χώρας (σήμερα η Καμάλα Χάρις) μπορεί να εισφέρει την καθοριστική ψήφο για να περάσουν οι νόμοι που θέλει ο Λευκός Οίκος.
Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την ελληνική ομογένεια και όχι μόνο ήταν η μάχη της Πενσιλβάνια, όπου ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν, μέχρι πρότινος αντικυβερνήτης της πολιτείας, με 50,6%, επικράτησε του τουρκικής καταγωγής γιατρού, συγγραφέα και τηλεπαρουσιαστή Μεχμέτ Οζ, ο οποίος έμεινε στο 46,9%, σχεδόν 200.000 ψήφους πίσω. Αν επικρατούσε θα ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος και πρώτος τουρκικής καταγωγής γερουσιαστής. Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ επισήμως μουσουλμάνοι καταγράφονται το 0,9% των πολιτών.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων αποδεικνύεται ότι δεν εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τον Μπάιντεν και τους Δημοκρατικούς, όπως προέβλεπαν τα συντηρητικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής, από τις 435 έδρες, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν επιβεβαιωμένα εξασφαλίσει 210 και οι Δημοκρατικοί 192, από τις 218 που χρειάζονται για να ελέγχουν το σώμα.
Από τις υπόλοιπες 33 έδρες που δεν έχουν κριθεί οριστικά ακόμη, οι Δημοκρατικοί προηγούνται στη μάχη για 23 ενώ οι Ρεπουμπλικανοί σε 10. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, προκύπτει μία αναλογία 220-115 υπέρ των Ρεπουμπλικανών, που απέχει δραματικά από το «κύμα» που υποσχόταν ο Τραμπ και άλλοι.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο παραθέτει αναλυτικά τις επιδόσεις της ελληνικής ομογένειας στις εκλογές.
«Τα αποτελέσματα των μεσοπρόθεσμων εκλογών στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στην ελληνική ομογένεια να έχει, για ακόμη μια φορά, ισχυρή παρουσία στο Κογκρέσο και στις αρχές των πολιτειών. Σε όλα τα επίπεδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και σε τοπικό επίπεδο, πολλοί ομογενείς αλλά και φιλέλληνες πολιτικοί κατάφεραν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν για πρώτη φορά σε δημόσιο αξίωμα.
Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία
Στην Φλόριντα, ο Γκας Μπιλιράκης επικράτησε με διαφορά έναντι της Δημοκρατικής Κίμπερλι Γουόκερ και ανανέωσε τη θητεία του. Στο 97% των εκλογικών τμημάτων, ο κ. Μπιλιράκης είχε συγκεντρώσει πάνω από το 70% των ψήφων.
Στη Νέα Υόρκη, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής, Νικόλ Μαλιωτάκη, που είχε καταγράψει οριακή νίκη δύο χρόνια νωρίτερα, ανακηρύχθηκε νικήτρια απέναντι στον Δημοκρατικό Μαξ Ρόουζ με διαφορά 20 και πλέον εκατοστιαίων μονάδων.
Στο Μέριλαντ, ο Τζον Σαρμπάνης επανεξελέγη για μια ακόμη χρονιά στα έδρανα του Κογκρέσου.
Ο γιος του γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη εκλέγεται αδιαλείπτως από το 2007, όταν έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα.
Στο Νιου Χάμσιρ, ο Κρις Πάπας κέρδισε δύσκολη μάχη απέναντι στην Ρεπουμπλικανή αντίπαλό του Κάρολαϊν Λέβιτ. Προεκλογικά, η επικράτηση του θεωρείτο δύσκολη: υποστηριζόταν πως επρόκειτο για μια από τις πιο ευάλωτες θέσεις των Δημοκρατικών.
Σε κάθε περίπτωση, η εκλογή του χαρακτηρίζεται κομβική για την Ελλάδα, καθώς έχει υποστηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως η τροπολογία για τα τουρκικά F-16.
Η Ελλάδα, όμως, αποκτά έναν ακόμη σύμμαχο στο Κογκρέσο. Πρόκειται για το γιο του φιλέλληνα Μπομπ Μενέντεζ, του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος μοιράζεται το ίδιο όνομα με τον πατέρα του: εξελέγη στο Νιου Τζέρζι.
Αναμένονται ακόμη εξελίξεις για την Ντίνα Τάιτους, η οποία προηγείται σε έναν δύσκολο αγώνα στην Νεβάδα στην προσπάθεια της να επανεκλεγεί για νέα θητεία.
Ο Ρεπουμπλικανός Άλεκ Σκαρλάτος δεν κατάφερε να εκλεγεί τελικά στο Όρεγκον»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου