Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, θεωρείται μία από τις κορυφαίες μόνιμες επιτροπές του Κοινοβουλίου... Παραδοσιακά σε αυτή συμμετέχουν «κεντρικά» στελέχη των κομμάτων. Η ευρεία φύση του αντικειμένου της απαιτεί πολιτικούς «πρώτης γραμμής» που διαθέτουν αντιστοίχως ευρεία γνώση των πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή αυτή έχουν θητεύσει πρόσωπα που αργότερα κατέλαβαν σημαντικές κυβερνητικές θέσεις, όπως αυτή του υπουργού Εξωτερικών, έγιναν αντιπρόεδροι κυβερνήσεων, ακόμη και Πρόεδροι της Δημοκρατίας.
Με λίγα λόγια δεν είναι μια κοινοβουλευτική επιτροπή που μπορείς εύκολα να την «σνομπάρεις» (αν δεχθούμε ότι υπάρχει μία τέτοια). Πόσο μάλλον αν είσαι ένας μεσαίας εμβέλειας επιχειρηματίας, που δραστηριοποιήθηκε ή σκέπτεται να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα. Σε ανάλογου κύρους επιτροπές στο παρελθόν, άλλωστε, έχουν προσέλθει και καταθέσει -με τον προσήκοντα σεβασμό- επιχειρηματίες που λογίζονταν ως τμήμα της «εγχώριας ελίτ». Από αυτούς που είχαν την φήμη πως καθόριζαν τις πολιτικές εξελίξεις (αδίκως υποθέτουμε, μια και δεν μπορεί να συμβαίνουν τέτοια πράγματα σε μία δημοκρατία δυτικού τύπου).
Υπό αυτό το πρίσμα τα όσα συνέβησαν χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, εντυπωσιάζουν. Διότι οι τρείς επιχειρηματίες, που είχαν κληθεί να καταθέσουν για το λογισμικό Pretador, δεν είχαν τον παραμικρό δισταγμό ώστε να …μην προσέλθουν. Δύο εξ αυτών μάλιστα (οι κ.κ Γιάννης Λαβράνος και Φέλιξ Μπίζιος) διεμήνυσαν την πρόθεσή τους να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής μέσω υπομνήματος. Αυτό μάλιστα θα το κατέθεταν στις ελληνικές προξενικές αρχές στις πρωτεύουσες του εξωτερικού όπου βρίσκονταν. Ο ισραηλινής καταγωγής, Ταλ Ντίλιαν, δεν έδωσε σημεία ζωής και μάλλον δεν προτίθεται να καταθέσει ούτε υπόμνημα.
Πρόκειται για μία συμπεριφορά που κάλλιστα θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει ως περιφρονητική, ακόμη και προσβλητική, απέναντι στο κοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι …περίεργη. Ποιος επιχειρηματίας θα αρνούνταν μια τέτοια πρόσκληση και γιατί; Ακόμη και με μοναδικό γνώμονα το επιχειρηματικό ή το προσωπικό του συμφέρον.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα τρία αυτά πρόσωπα φέρονται – σύμφωνα με δημοσιεύματα- να εμπλέκονται στις εταιρίες εκμετάλλευσης του λογισμικού Predator. Ενός προϊόντος που -αν πιστέψουμε τις κυβερνητικές προθέσεις και το νομοσχέδιο που τέθηκε πρόσφατα σε διαβούλευση – σύντομα θα είναι παράνομο στην Ελλάδα.
Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα βέβαια, η επιλογή των 3 επιχειρηματιών δικαιώνεται. Η "γαλάζια" πλειοψηφία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όχι μόνον ανέχθηκε την συμπεριφορά τους, αλλά σχεδόν την επιβράβευσε. Απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για την υποχρεωτική προσαγωγή τους και αποδέχθηκε μετ’ επαίνων την πρόταση τους να καταθέσουν υπόμνημα. Δίνοντας έτσι «μηνύματα» και για άλλους επιχειρηματίες που πιθανόν να βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον.
Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν εδώ. Είτε οι τρείς επιχειρηματίες ανέλαβαν ένα μεγάλο επικοινωνιακό ρίσκο αρνούμενοι την παρουσία τους, είτε γνώριζαν την έκβαση των πραγμάτων. Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορούμε παρά να εξάρουμε το ριψοκίνδυνο πνεύμα τους. Στην δεύτερη όμως οφείλουμε να υποθέσουμε ότι – κατά το κοινώς λεγόμενο- «είχαν πλάτες» και μάλιστα κυβερνητικές.
Ο ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Λαβράνος γνωρίζεται χρόνια με τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως άλλωστε ο ίδιος ο ανιψιός του πρωθυπουργού φέρεται να δήλωσε κατά την εξέταση του στην Επιτροπή. Τους άλλους δύο ουδείς από την κυβέρνηση παραδέχεται ότι τους γνωρίζει.
Αυτά είναι τα δεδομένα και τα συμπεράσματα είναι δικά σας...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.