Την ώρα που έχει γίνει εμφανές ότι το «καλάθι» του νοικοκυριού προσφέρει μηδαμινά αποτελέσματα για τους καταναλωτές, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται, πλήττοντας τα εισοδήματα των πολιτών.
Το γενικευμένο κύμα ακρίβειας προκαλεί τεράστια ανησυχία στα νοικοκυριά ανά την Ελλάδα, τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα για να τα βγάλουν πέρα κάθε μήνα. Δραματική μείωση... της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού -κατά 19% από τον προηγούμενο Απρίλιο 2022- έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας συρρικνώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών.
Η κατάσταση είναι δραματική κυρίως για τα χαμηλά έως πολύ χαμηλά εισοδήματα. Όπως διαπιστώνεται, ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%.
Υψηλή, από 9% έως 14%, είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης και το αμέσως επόμενο εισοδηματικό κλιμάκιο (751-1.100 ευρώ), αν και σημαντικά πιο περιορισμένη σε σχέση με το φτωχότερο εισοδηματικό κλιμάκιο, παρότι η μέση κατανάλωση είναι αρκετά υψηλότερη.
Οι συγκρίσεις με ευρωπαϊκές χώρες
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα αναδεικνύεται ιδιαιτέρως ακριβή χώρα σε συνάρτηση με τον κατώτατο μισθό ο οποίος υπάρχει στη χώρα. Όπως προκύπτει από σχετικό «καλάθι» 18 προϊόντων της Numbeo (σε μέσες τιμές), ανάμεσά τους γάλα, τυριά, κρέας, φρούτα, ψωμί, νερό, μπίρα κ.λπ., ο πολίτης στην Ελλάδα καλείται να πληρώσει 54,5 ευρώ με κατώτατο μισθό τα 774 ευρώ τον μήνα όταν ο Γερμανός πληρώνει 59,67 ευρώ (με κατώτατο μισθό τα 1.621 ευρώ). Το γερμανικό με το ελληνικό «καλάθι» απέχουν περίπου 5 ευρώ, όταν οι δύο κατώτατοι μισθοί διαφέρουν κατά 847 ευρώ!
Ο αντίστοιχος στην Ισπανία με κατώτατο μισθό 1.126 ευρώ για το ίδιο «καλάθι» πληρώνει 50,84 ευρώ. Ουσιαστικά, οι τιμές στην Ισπανία είναι μικρότερες για την Ελλάδα, την ώρα που ο κατώτατος μισθός μεταξύ των δύο χωρών απέχει πάνω από 350 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, ο μέσος πολίτης στην Πορτογαλία (συγκρίσιμη πληθυσμιακά με την Ελλάδα) θα πληρώσει 43,48 ευρώ με 823 ευρώ κατώτατο μισθό.
Αν μάλιστα παρατηρήσει κανείς μεμονωμένα τα προϊόντα, θα δει και σημαντικές διαφορές. Ενδεικτικά, ενώ η μέση τιμή για ένα λίτρο γάλα είναι στην Ελλάδα στα 1,33 ευρώ, στη Γερμανία είναι στα 0,98 ευρώ, στην Ισπανία στα 0,83 ευρώ, ενώ στη Γαλλία στο 1,03 ευρώ και στην Ολλανδία στο 1,01 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και στο ρύζι, όπου η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι στο 1,85, στη Γερμανία στα 2, στην Ισπανία στο 1,17 και στην Πορτογαλία στο 1,04 ευρώ το κιλό.
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή σε ό,τι αφορά τα αβγά με τη δωδεκάδα να στοιχίζει 3,38 ευρώ, με την αμέσως επόμενη να είναι η Αυστρία με 3,32 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία στοιχίζει μόνο 2 ευρώ.
Προβλήματα ανακύπτουν και με τα εισαγόμενα προϊόντα, με μια μπίρα εισαγωγής να αξίζει στην Ελλάδα 2,08 ευρώ, όταν στην Ισπανία είναι μόλις στο 1,56 ευρώ και στην Πορτογαλία 1,86 ευρώ...
Γιάννης Αγουρίδης
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου