Γιάννης Οικονόμου (κυβερνητικός εκπρόσωπος): «Προφανώς υπήρξε μια αστοχία όταν έγινε η επιλογή των υποψηφίων και... αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι έπρεπε να γίνει πιο ενδελεχής έλεγχος. Η απόφαση πάντως της διαγραφής του είναι οριστική, εμείς δεν διαγράφουμε και ξεδιαγράφουμε, όπως άλλοι».
Βέβαια όσο κι αν είναι κατανοητή η αμηχανία του κυβερνητικού εκπροσώπου από τα απανωτά χτυπήματα (ΕΥΠ-Predator, Μίχος και Πάτσης) φτάνει τα όρια του γελοίου η προσπάθεια να συγκρίνει δύο εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, δηλαδή την υπόθεση του Π. Κουρουμπλή, που διατύπωσε έναν υπερβολικό χαρακτηρισμό για τους πολιτικούς αντιπάλους του, με τις επαίσχυντες οικονομικές δραστηριότητες Αν. Πάτση, τα χρέη του και τις άλλες σκοτεινές εμπλοκές του.
Πέραν όμως αυτού με αυτή τη βαρυσήμαντη δήλωση και με εμφανή απώλεια μνήμης ο κ. Οικονόμου, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το βουλευτή «κοράκι» που «άστοχα» παρεισέφρησε στο κόμμα των αρίστων, ξέχασε τις ηχηρές διαγραφές και τις επανεγγραφές κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. Προφανώς, εφόσον για τις περισσότερες εξ αυτών δεν ευθύνεται ο αρχηγός του, θεωρεί ότι επί εποχής Κυριάκου «φύτρωσε» ένα νέο κόμμα χωρίς ιστορία.
Ομως η άτιμη η Ιστορία είναι εδώ και μάλιστα πρόσφατη. Του θυμίζουμε λοιπόν κάποιες από τις κραυγαλέες διαγραφές, αποπομπές και επανεγγραφές που έγραψαν Ιστορία στο κόμμα του.
■ 15/5/1987 (επί Κων/νου Μητσοτάκη) διαγράφεται από τη Ν.Δ. ο βουλευτής Αν. Παπαληγούρας, επειδή έγραψε άρθρο στο οποίο αναφερόταν ότι «τα μάτια όλων στρέφονται ολοένα και πιο έντονα στον Κ. Καραμανλή». Μάλιστα τότε, διαμαρτυρόμενος για τη διαγραφή, δήλωσε ανεξαρτητοποίηση και ο Γ. Ράλλης. Ο κ. Παπαληγούρας επανήλθε και έγινε υπουργός επί Κ. Καραμανλή.
■ Απρίλιο του 1992 έπειτα από διαφωνία με τον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη για τον χειρισμό του Μακεδονικού αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς. Χωρίς να προηγηθεί η αναμενόμενη διαγραφή παραιτήθηκε μόνος του από βουλευτής και αποχώρησε από τη Ν.Δ. Τον Νοέμβριο του 1998 επιχειρήθηκε να επανέλθει στη Ν.Δ., αλλά ο Κων/νος Μητσοτάκης δηλώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξω στο ίδιο κόμμα με τον άνθρωπο που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για οικονομικά συμφέροντα» είχε εμποδίσει (προσωρινά) την επάνοδο, που έγινε το 2004.
■ Μάρτιο του 1997, όταν ο Κώστας Καραμανλής εκλέχτηκε πρόεδρος της Ν.Δ., ο Κων/νος Μητσοτάκης αντιτάχθηκε στην πολιτική του με δηλώσεις και διαφοροποίηση στη Βουλή. Αποτέλεσμα το Πειθαρχικό της Ν.Δ. να διαγράψει τότε έξι βουλευτές, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης αποκαθηλώθηκε από κάθε κομματικό όργανο.
■ Το 1998 διαγράφεται ο υποψήφιος αρχηγός της Ν.Δ., Στέφανος Μάνος, διότι κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας για τις ΔΕΚΟ (τροπολογία του ΥπΟικ Γ. Παπαντωνίου) διαφώνησε με τον αρχηγό του κόμματος Κώστα Καραμανλή.
■ 6/5/2010 διαγράφεται με απόφαση του Πειθαρχικού της Ν.Δ. η Ντόρα Μπακογιάννη μετά τη θετική ψήφο της στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα νέα οικονομικά μέτρα που επέβαλε η τρόικα. Παρά την επάνοδό της ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε να την αφήσει στο περιθώριο.
■ 22/9/2010 διαγράφεται ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης. Τον Ιανουάριο του 2017 ανακοινώνεται η συνεργασία της Δράσης (κόμμα στο οποίο είχε στο μεταξύ προσχωρήσει ο κ. Σκυλακάκης) με τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 9/7/2019 διορίζεται υφυπουργός ΥπΟικ (αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής) στην κυβέρνηση των αρίστων.
■ 31/3/2014: Πολλά παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ. διαγράφτηκαν τότε από τον Αν. Σαμαρά και μεταξύ τους ο Νικήτας Κακλαμάνης. Προηγήθηκαν Καμμένος, Ζώης, Πολύδωρας οι οποίοι ωστόσο δεν θέλησαν να επανέλθουν στην αγκαλιά του κόμματος.
«Γιαλαντζί» διαγραφές
● 4/3/2018 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δαβάκη, αλλά η ενόχλησή του αυτή δεν έφτασε στο σημείο να τον διαγράψει πάρα την ακραία ρατσιστική δήλωσή του σε εκδήλωση σχολείου (!) του Δήμου Σπάρτης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση παραβατικότητας. «Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς (τους Ρομά) να με ψηφίζει. Κι αν έχετε κάποιον γνωστό, να του το πείτε να μη με ξαναψηφίσει» είπε ο πατριώτης βουλευτής. Ομως ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι ενοχλήθηκε πολύ περισσότερο από τις πολιτικές διαφωνίες των βουλευτών Κ. Παπακώστα και Ευάγγ. Αντώναρου και στη δική τους περίπτωση οι διαγραφές έγιναν συνοπτικά και χωρίς καν να μιλήσουν οι ίδιοι.
● 8/6/2018: Με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη διαγράφτηκε από τη Ν.Δ. ο δήμαρχος Αργους, Δημήτρης Καμπόσος, για τους αισχρούς χαρακτηρισμούς του προς τον Γιάννη Μπουτάρη. Με προσωπική του ανάρτηση στο twitter ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμήνυσε προς όλους ότι δεν θα ανεχτεί μισαλλόδοξο και διχαστικό λόγο.
● 1/11/2020: Ο Κ. Μητσοτάκης διαγράφει τον Θοδωρή Ζαγοράκη από ευρωβουλευτή της Ν.Δ.. Τη διαγραφή του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ευρωομάδα της Ν.Δ. ανακοίνωσε ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μετά τις απειλές του ευρωβουλευτή ότι θα ανεξαρτητοποιηθεί αν πέσει κατηγορία στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.
● 27/1/2021: Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επιστρέφει στην ευρωομάδα της Ν.Δ. και μάλιστα με πρόθεση να διεκδικήσει την ηγεσία της ΕΠΟ.
● 8/5/2022: Παρά τη διαγραφή του από το κόμμα με απόφαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε κανονικά στο 14ο Συνέδριο του κόμματος, όπως ενημέρωσε ο ίδιος μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
● Φεβρουάριο του 2022 ο Κυρ. Μητσοτάκης απέπεμψε από την κυβέρνηση τον προσωπικό του φίλο Σπήλιο Λιβανό μετά το βίντεο με τα προκλητικά χαριεντίσματά του με τον Πέτρο Δούκα και τον κυνικό τους διάλογο για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία και συγκεκριμένα για την «εποποιία» των «αποζημιώσεων με τσάντες» που «γύρισαν όλο το (εκλογικό) παιχνίδι». Πολύ γρήγορα όμως ξεπέρασε την ενόχληση και επανέφερε τον φίλο του διορίζοντάς τον στην ελληνική αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ.
Τέλος, μέχρι τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές δεν θα μάθουμε αν αποκαταστάθηκαν από το κόμμα οι διαγραφέντες αιρετοί παρατάξεων που υποστήριξε η Ν.Δ. λόγω ρατσιστικών, μισαλλόδοξων, φιλοχουντικών σχολίων, αλλά και λόγω πρακτικών του υποκόσμου...
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου