14.11.22

Ατελείωτη η ροή αποκαλύψεων...


Νέο κύμα αποκαλύψεων που είδε το φως της δημοσιότητας στον Τύπο του Σαββατοκύριακου βάζει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση μια ήδη ταλαιπωρημένη... κυβέρνηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Μέρα με τη μέρα τα στοιχεία που προκύπτουν πληθαίνουν και το Μαξίμου δείχνει εντελώς ανίκανο να διαχειριστεί την κατάσταση στην παρούσα συγκυρία. Η εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε χθες νέα, συμπληρωματική λίστα με 38 ονόματα υπουργών, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, στελεχών της ΕΥΠ, δημοσιογράφων αλλά και επιχειρηματιών, την ώρα που η εφημερίδα «Το Βήμα» είχε αναλυτικό ρεπορτάζ αναφορικά με το ποιοι έφεραν και πώς το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, βάζοντας εκ νέου στο κάδρο τον ανιψιό του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα. Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η έρευνα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» που δημοσιεύτηκε το Σάββατο για τις σχέσεις του επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνου με υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως και η υπόθεση με τις πλαστές ταυτότητες από την Ιταλία στην οποία φέρονται να εμπλέκονται επιχειρηματικοί συνεργάτες του. Αλλά ας δούμε τα νέα δεδομένα αναλυτικά:

Η εφημερίδα «Documento» παρουσίασε χθες μια δεύτερη λίστα με άτομα που φέρεται να βρέθηκαν σε καθεστώς παρακολούθησης από το Predator. Σε αυτήν ξεχωρίζουν τα ονόματα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, όπως επίσης και των Ακη Σκέρτσου, Γιάννη Παπαθανάση και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Από εκεί και πέρα τη λίστα συμπληρώνουν οι: Oρσάκη Ρουσσέτου (στενή συνεργάτιδα Μητσοτάκη), Ειρήνη Εξαρχου (συνεργάτιδα του Γρηγόρη Δημητριάδη, της οποίας η αδελφή ήταν γραμματέας του Κοντολέοντος στην ΕΥΠ), Θωμάς Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Ολύμπιος (ιδιοκτήτες της διαφημιστικής V+O που έχει πάρει πολλές αναθέσεις από το Δημόσιο) και η σύζυγος του πρώτου, Βασίλης Γκρίζης (ένας εκ των υποδιοικητών της ΕΥΠ), Χρήστος Αγραφιώτης (μέλος Δ.Σ. της εφημερίδας «Καθημερινή»), Χάρις Κούτση, Ελίνα Κυπραίου, Μιχάλης Μπεκίρης (συνεργάτες του πρωθυπουργού), Νίκος Σιγάλας (δεξί χέρι του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη), Σπύρος Καρανικόλας (πρώην στέλεχος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), Φίλιππος Βρυώνης (ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού «E»), οι δημοσιογράφοι Σπύρος Σιδέρης, Πέτρος Κουσουλός, Στέφανος Χίος και διάφοροι άλλοι επιχειρηματίες και στελέχη.

Η εφημερίδα «Το Βήμα» έδωσε ένα πλήρες χρονικό αναφορικά με το πώς ήρθε το Predator στην Ελλάδα μέσω Κύπρου. Στο επίκεντρο του δημοσιεύματος βρέθηκε ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης και οι σχέσεις του με τους Γιάννη Λαβράνο και Φέλιξ Μπίτζιο και κατ’ επέκταση με τους Ισραηλινούς της Intellexa, Ταλ Ντίλιαν και Σαχάκ Αβνί. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το κακόβουλο λογισμικό άρχισε να χρησιμοποιείται από τα τέλη του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι καταρρίπτεται άλλο ένα αφήγημα της κυβέρνησης που ενέπλεκε στην υπόθεση τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκο Τόσκα, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενάμιση χρόνο πριν. Αναφέρεται επίσης ότι στόχος των επιχειρηματιών ήταν να το πουλήσουν στην ΕΥΠ, η οποία εκείνη την περίοδο αναζητούσε κάποιο σύστημα παρακολούθησης που να καταγράφει δεδομένα και από εφαρμογές επικοινωνίας όπως το Whatsapp και το Signal. Αλλά το ζουμί της υπόθεσης είναι άλλο.

Σύμφωνα πάντα με το «Βήμα», η εταιρεία Intellexa αμέσως μετά την εγκατάστασή της στην Ελλάδα πήρε άδεια από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε να εξαγάγει το προϊόν της σε άλλες χώρες. Από το υπουργείο διαψεύστηκε αυτή η πληροφορία, ωστόσο όπως φαίνεται το θέμα δεν τελειώνει εδώ, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια.

Στο κύριο άρθρο της πάντως χθες, η εφημερίδα σημείωνε μεταξύ άλλων: «Αν πράγματι θέλει να εξιχνιαστεί το σκάνδαλο (σ.σ.: η κυβέρνηση), δεν έχει παρά να αφήσει τη Δικαιοσύνη να δράσει απερίσπαστη και να ελέγξει, όπως εκείνη γνωρίζει, τα κυρίαρχα και δεδομένα πια πρόσωπα του σκανδάλου. Προστασίες δεν χωρούν πλέον».

Η παρακολούθηση Δένδια
Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο αφορά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Η εφημερίδα θεωρεί βέβαιο ότι βρισκόταν υπό καθεστώς παρακολούθησης και κάνει αναφορά σε μια υπόθεση που συνέβη κάποια χρόνια πριν ώστε να την αιτιολογήσει. Πιο συγκεκριμένα όταν ο Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Σαμαρά, είχε αντιταχθεί στο να κερδίσει κάποιον διαγωνισμό μια από τις εταιρείες του Γιάννη Λαβράνου. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «η παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών έχει προκαλέσει αναστάτωση σε πολλές διπλωματικές αντιπροσωπείες και μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών από Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή κ.λπ. Και αυτό γιατί ο κ. Δένδιας είχε σειρά επαφών με σημαντικούς ξένους πολιτικούς και διπλωμάτες και το εν λόγω παράνομο λογισμικό που φαίνεται να είχε σταλεί στο κινητό του θα μπορούσε να καταγράψει και τις σημαντικές μυστικές συνομιλίες τους στον χώρο των συναντήσεών τους. Σύμφωνα με ορισμένες δημοσιογραφικές πηγές, ήδη ξένες υπηρεσίες φαίνεται να έχουν ξεκινήσει έρευνα για τους αποστολείς του Predator στο κινητό του κ. Δένδια και όχι μόνο».

Aπό κοντά και η «Εστία»
Μια άλλη διάσταση της υπόθεσης ανέδειξε από την πλευρά της και η παραδοσιακή εφημερίδα της Δεξιάς, «Εστία». Ειδικότερα στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για παρακολούθηση υπουργού της κυβέρνησης από την ΕΥΠ και μάλιστα αναφέρει πως ο πρωθυπουργός φέρεται ότι του το ομολόγησε! Ο υπουργός του δημοσιεύματος φέρεται να είναι ο Κωστής Χατζηδάκης και όπως αναφέρει η εφημερίδα, η κυβέρνηση τον παρακολουθούσε επειδή «είχε την υποψία ότι προωθούσε έργο στον χώρο της ενέργειας σε μη φιλικό προς την κυβέρνηση επιχειρηματία». Εν συνεχεία σημειώνει πως «ο κύριος Μητσοτάκης κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Χατζηδάκη και του εξήγησε γιατί βρέθηκε στο στόχαστρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το δημοσίευμα δεν είχε διαψευστεί από την κυβέρνηση.

Πάντως και η εν λόγω εφημερίδα θεωρεί ότι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης βρισκόταν υπό παρακολούθηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «ο συγκεκριμένος υπουργός διαβίβαζε εντολές προς συγκεκριμένα πρόσωπα στην ΕΥΠ για υποκλοπές. Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, το όνομα αυτού του υπουργού Επικρατείας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο Γκίνες. Διότι ο ίδιος ο υπουργός που «παρακολουθούσε» κατόπιν επιθυμιών άνωθεν πρόσωπα, ο ίδιος αυτός υπουργός παρακολουθείτο -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- από το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Τέλος, το Σάββατο, η άλλη εφημερίδα του ομίλου Μαρινάκη, «Τα Νέα», άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του συνολικά στο σκάνδαλο των υποκλοπών. Στη στήλη «Στίγμα» του Γιώργου Παπαχρήστου διαβάζαμε μεταξύ άλλων: «Θα πρέπει να εξηγηθεί από την κυβέρνηση και τον ίδιο φυσικά (σ.σ.: τον πρωθυπουργό), με καθαρό τρόπο, για ποιο λόγο το παράκεντρο εξουσίας που αναπτύχθηκε στο περιβάλλον του χρησιμοποίησε τα παράνομα κατασκοπευτικά λογισμικά για την παρακολούθηση ενός αριθμού πολιτικών, οικονομικών παραγόντων και δημοσιογράφων. Για ποιο λόγο και υπέρ ποίου συγκέντρωνε το υλικό των παρακολουθήσεων»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: