Εδώ και μερικούς μήνες, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών, μαθαίνουμε- για την ακρίβεια μας λένε- διάφορες εκδοχές. Άλλες εξοργιστικές, άλλες αστείες και κάποιες παραμυθένιες.
Όταν επιβεβαιώθηκε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι... ήταν μεν «νόμιμη»(επισύνδεση), αλλά δεν έπρεπε να γίνει. Και ότι αν τη γνώριζε, δεν θα την επέτρεπε. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, «δεν γνώριζε».
Χάριν της συζητήσεως ας πούμε ότι το δεχόμαστε. Ας δεχτούμε, δηλαδή, ότι ο «αντ’ αυτού», γραμματέας Γρηγόρης Δημητριάδης, μαζί με τον παλιό του γνώριμο Π. Κοντολέοντα της ΕΥΠ, «επισύνδεσαν» τον ευρωβουλευτή και υποψήφιο(τότε) πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να το πουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ας πούμε, δηλαδή, ότι το παράκεντρο Δημητριάδης-Κοντολέων έκανε του κεφαλιού του.
Πάμε παρακάτω. Εδώ και λίγο καιρό βουίζει ο τόπος ότι θύματα των παρακολουθήσεων ήταν και υπουργοί. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «απίστευτο ψεύδος». Όσοι υπουργοί δέχτηκαν να πουν κάτι περιορίστηκαν σε κοινοτοπίες και δηλώσεις νομιμοφροσύνης προς τον πρωθυπουργό.
Ώσπου χτες ήρθε η επόμενη κεραμίδα. Ο άνθρωπος που εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό ρωτήθηκε αν η ΕΥΠ μπορεί να παρακολουθεί «νόμιμα» και υπουργούς και έδωσε την εξής εκπληκτική απάντηση: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είχαν τεθεί σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται μόνο όταν υπάρχουν ευρήματα”!
Δηλαδή, ο διοικητής της ΕΥΠ δίνει εντολή να «επισυνδεθεί», ας πούμε, ο Δένδιας ή ο Κικίλιας ή ο Γεωργιάδης και δεν ενημερώνει κανέναν. ΄Η ενημερώνει τον «επόπτη» Δημητριάδη και εκείνος αποφασίζει, κατά το δοκούν, αν θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό.
Οπότε ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα:
Αν ο πρωθυπουργός «δεν ενημερώνεται» για την παρακολούθηση των υπουργών, δηλαδή των σημαντικότερων προσώπων μετά από τον ίδιο, γιατί πρέπει να έχει την ΕΥΠ υπό την άμεση εποπτεία του;
Ο εκάστοτε διοικητής της ΕΥΠ- και ο εκάστοτε «επόπτης» Δημητριάδης- έχουν το ελεύθερο να παρακολουθούν όποιον θέλουν χωρίς να ενημερώνουν τον πρωθυπουργό; Ποιος τους έχει δώσει αυτό το ελεύθερο αν όχι ο ίδιος ο πρωθυπουργός; Και ποιος μας λέει ότι αύριο ο πρωθυπουργός δεν θα εμφανιστεί πάλι να μη γνωρίζει την παρακολούθηση ενός υπουργού και να δηλώνει «αν το εγνώριζα δεν θα το επέτρεπα», όπως στην περίπτωση Ανδρουλάκη;
Τι είναι η ΕΥΠ, ο διοικητής της και ο(η) εποπτεύων εισαγγελέας; Υπέρτατο άβατο χωρίς κανέναν έλεγχο; Είναι δυνατόν ένα-δυο πρόσωπα, διορισμένα, να περιβάλλονται με τόση εξουσία που τους επιτρέπει να μην ενημερώνουν κάν τον άνθρωπο που τους διορίζει;
Κι επειδή απαντήσεις σε τέτοια εύλογα ερωτήματα δεν δίνονται, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πολύ απλό. ‘Η κάποιοι δεν ενημερώνουν τον πρωθυπουργό για τη βρωμοδουλειά που κάνουν(αυτοί ήταν, στην περίπτωση Ανδρουλάκη, Δημητριάδης και Κοντολέων). Ή ο πρωθυπουργός λέει απροκάλυπτα ψέματα. Γιατί, αν παραδεχθεί ότι γνωρίζει, δεν θα μπορεί να μείνει ούτε λεπτό στη θέση του. Το ένα είναι χειρότερο από το άλλο.
Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε χτες να μιλήσει σε σύναξη κομματικών στελεχών. Παρά τα έντονα χειροκροτήματα που απέσπασαν οι προσεκτικά επιλεγμένες ατάκες της ομιλίας του, ο ίδιος φαινόταν πιεσμένος και αγχωμένος. Έτσι, το αφήγημά του ότι, με αφορμή, το σκάνδαλο των υποκλοπών, κάποια «κέντρα» επιδιώκουν να φθείρουν την κυβέρνησή του, είναι η μοναδική πολιτική διέξοδος για τον ίδιο. Μόνο που ο ισχυρισμός είναι αδύναμος. Διότι τις παρακολουθήσεις δεν τις έκανε κανένα «κέντρο» από αυτά που τώρα του «δείχνουν τα δόντια τους». Η δική του ΕΥΠ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.
Το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη «σκοτεινά κέντρα με πολεμούν» δεν έχει καμιά πρωτοτυπία. Το έχουν χρησιμοποιήσει, σε ανάλογες υποθέσεις στο παρελθόν και άλλοι πρωθυπουργοί. Αλλά δεν τους έσωσε.
Η κατάληξη τέτοιων σκανδάλων είναι η ήττα και η πτώση. Αν ο κ. Μητσοτάκης καταφέρει να την αποφύγει, θα έχει πετύχει ένα μικρό θαύμα…
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου