8.11.22

Ομολογία και ανοιχτός εμφύλιος...


Ανοιχτός εμφύλιος πόλεμος και μάλιστα σε δημόσια θέα έχει πλέον ξεσπάσει μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη. Από εκεί που μέχρι πρότινος ο... τελευταίος είχε αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη του πρώτου, τώρα έφτασαν να ανταλλάσσουν ολομέτωπες σκληρές επιθέσεις, όπως έγινε εξαιρετικά σαφές τόσο από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 όσο και από αυτά που είπε προχθές ο στενός συνεργάτης τού Β. Μαρινάκη Γιάννης Βρέντζος.

Θυμίζουμε ότι ο δεύτερος είχε μιλήσει για «καθεστώς παρανομίας στο μέγαρο Μαξίμου, με επικεφαλής τον Γρηγόρη Δημητριάδη και άλλα λαθραία και παράνομα στοιχεία». Τώρα ο Κυρ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως τον Β. Μαρινάκη ως «εκβιαστή», λέγοντας ότι «ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα τα τελευταία τρία χρόνια», ότι «κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δυο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν –αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη– τη διαδρομή της χώρας».

«Αντικείμενα εκβιασμού»
Και συνεχίζοντας την επίθεσή του, είπε ότι οι επιχειρηματίες «δεν είναι ούτε υποβολείς μας ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι», ότι «η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους», καθώς και ότι «ελεύθερη δημοσιογραφία» είναι «όταν τα μέσα είναι πραγματικά ανεξάρτητα κι όχι όταν αλλάζουν άποψη ανάλογα με τη βούληση ή την άποψη της στιγμής του ιδιοκτήτη τους».

Τόσο καιρό, δηλαδή, που το Συγκρότημα Μαρινάκη στήριζε ανοιχτά τον ίδιο, διακηρύσσοντας «υποκλοπές τέλος», για τον κ. Μητσοτάκη η ελευθερία του Τύπου στη χώρα δούλευε ρολόι. Τώρα που το Συγκρότημα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, ζητώντας πια «άπλετο φως τώρα», ξαφνικά και ο πρωθυπουργός θυμήθηκε ότι οι ολιγάρχες –στους οποίους στηρίχτηκε– είναι «φορείς των δικών τους συμφερόντων».

Κατά τα λοιπά, στη συνέντευξή του στον Ν. Χατζηνικολάου, ο κ. Μητσοτάκης, με εμφανή εκνευρισμό, επιχείρησε να απαξιώσει τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento» για τις παρακολουθήσεις πολλών, πολιτικών και μη, προσώπων, λέγοντας ότι «πρόκειται περί ενός απίστευτου ψέματος», ότι το δημοσίευμα «παρουσιάζει μία σειρά από ονόματα τα οποία δήθεν ήταν υπό παρακολούθηση, χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο ότι αυτό πράγματι συνέβαινε και χωρίς καμία απολύτως σύνδεση με εμένα προσωπικά, που κατηγορούμαι ότι είμαι ο “ιθύνων νους” αυτής της σκευωρίας» και ότι «είναι ντροπή και αίσχος να εννοεί κάποιος ότι ο πρωθυπουργός παρακολουθεί τον υπουργό Εξωτερικών».

Επιτέθηκε ακόμα στον εκδότη της εφημερίδας, Κώστα Βαξεβάνη, λέγοντας ότι αν «δεν προσκομιστούν [τα αποδεικτικά στοιχεία] τότε ο κ. Βαξεβάνης δεν θα είναι απλά συκοφάντης αλλά θα είναι εθνικά επικίνδυνος», ενώ έβαλε στο στόχαστρό του και τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι «κρύβεται πίσω από τον κ. Βαξεβάνη» και ότι «δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη».

Παραδέχτηκε τη δράση του Predator στη χώρα, λέγοντας ότι «ουδέποτε» ο ίδιος και η κυβέρνηση ισχυρίστηκαν «ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator», παρότι προσπάθησε να αποτινάξει τη σχέση της κυβέρνησης με αυτό. Επανέφερε πάλι τις θεωρίες συνωμοσίας για κάποιους που τον «πολεμούν με κάθε τρόπο και με κάθε σκοπό», αυτή τη φορά γιατί «ενοχλήθηκαν» από την προσπάθειά του να «εκσυγχρονίσει» τη χώρα.

Δεν απάντησε γιατί ο ίδιος δεν πήγε ούτε στην εξεταστική ούτε στην PEGA ούτε να απαντήσει στην πρόσφατη ερώτηση Τσίπρα στη Βουλή. Το απέφυγε με απαντήσεις όπως ότι υπήρξε η πρώτη συζήτηση στη Βουλή του καλοκαιριού ή ότι η κυβέρνηση είδε την PEGA διά του Γ. Γεραπετρίτη, ή «προκαλώντας» τον Αλ. Τσίπρα να του κάνει «πρόταση δυσπιστίας», θέλοντας κάπως να αναγκάσει τους βουλευτές του, που αυτή τη στιγμή βράζουν με τα σκάνδαλα, να ψηφίσουν υπέρ του.

«Προβληματική επιλογή»
Και στην ερώτηση αν έδιωξε τους κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα επειδή «ερχόταν από πίσω η “ουρά” του Predator», πάλι τους μετέθεσε τη δική του πολιτική ευθύνη, λέγοντας το αντιφατικό ότι «είχαν την πολιτική ευθύνη για ένα πλαίσιο παρακολουθήσεων στο οποίο, παρότι οι παρακολουθήσεις ήταν νόμιμες, δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες με τον τρόπο με τον οποίο προσωπικά θα απαιτούσα», χωρίς να εξηγήσει ποιες διαδικασίες, ούτε και πώς προκύπτει η «νομιμότητα», αφού αυτές δεν τηρήθηκαν.

Παραδέχτηκε, τέλος, ότι «η επιλογή του κ. Πάτση» στα ψηφοδέλτια του κόμματος το 2019 «ήταν προβληματική», χαρακτηρίζοντάς την «μια αστοχία», αλλά δεν είπε τίποτα για την προσπάθεια του Μαξίμου να συγκαλύψει το σκάνδαλο Πάτση, ενώ ο βίος και η πολιτεία του ήταν γνωστά εδώ και δύο χρόνια.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη
Εν τω μεταξύ από τα πρόσωπα που το δημοσίευμα αναφέρει ως παρακολουθούμενα, η Ολγα Κεφαλογιάννη βγήκε χθες στον ΑΝΤ1. Σε σχέση με το ίδιο το δημοσίευμα είπε μεν ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω και κυρίως δεν μπορώ να νομιμοποιήσω ένα δημοσίευμα το οποίο έχει μέσα ονόματα, αλλά πάντως δεν φαίνεται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ που έχει κάνει, να είναι τεκμηριωμένο. Το μόνο πράγμα που μπορούσε να γίνει και έγινε, είναι η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», όμως σε σχέση με την ίδια την υπόθεση των υποκλοπών επιβεβαίωσε την ηχηρή διαφοροποίησή της από την κεντρική πρωθυπουργική γραμμή.

Σημείωσε πως «είναι αδιανόητο ότι μπορεί να παρακολουθείται ο οποιοσδήποτε, πόσο μάλλον πολιτικά πρόσωπα, από τέτοιου είδους κακόβουλα λογισμικά», πως «είναι ανατριχιαστικό να σκεφτεί κανείς ότι μπορεί κάποιος, χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους λογισμικό, να μπορεί να παρακολουθεί όλες σου τις συνομιλίες, τις κινήσεις, τις σκέψεις, τις φωτογραφίες», καθώς και ότι «το ζήτημα της τυχόν παρακολούθησης πολιτικών προσώπων και όχι μόνο είναι ένα ζήτημα το οποίο είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία μας».

Και τόνισε πως «όταν μιλάμε για άπλετο φως δεν μπορεί κανείς να επικαλείται το απόρρητο για να μη δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις και πληροφορίες». Και με μια φράση που θύμισε τα λόγια του Κ. Καραμανλή, επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην προχωρήσουμε σε μία κάθαρση της πολιτικής ζωής από ένα θέμα το οποίο έχει, όπως και να το κάνουμε, πληγώσει την πολιτική ζωή του τόπου»...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συνακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: