18.11.22

Επιβεβαιώνει την ομερτά Μαξίμου...


Σε επιβεβαίωση των μεθοδεύσεων συγκάλυψης και απόλυτου σκότους του Μεγάρου Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου... την Πέμπτη, αφού σε κάθε ερώτημα που του απευθύνθηκε για την έντονη κριτική που ασκείται ό,τι αφορά το νομοθέτημα για το απόρρητο των επικοινωνιών, ο ίδιος έσπευδε να κρυφτεί πίσω από την επιλεκτική περιγραφή του νομοσχεδίου, το οποίο επικρίνουν η ΑΔΑΕ, πλήθος νομικών και η αντιπολίτευση στο σύνολό της.

«Καταρχήν, να πω ότι το νομοσχέδιο θα είναι σε δημόσια διαβούλευση αρκετές μέρες, οπότε ο καθένας, ανάμεσα σε αυτούς και η Αρχή, θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις της». Με αυτή τη φράση, ο Γιάννης Οικονόμου επιβεβαίωσε πλήρως την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζει την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου, επιχειρώντας να παρουσιάσει την ανεξάρτητη αρχή ως μία… ΜΚΟ για τα προσωπικά δεδομένα, την οποία η κυβέρνηση δεν οφείλει να σέβεται και να λαμβάνει υπόψιν.

Τα παραπάνω προκύπτουν ακόμα πιο προκλητικά και σοκαριστικά για τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα, αφού η ΑΔΑΕ δήλωσε ευθαρσώς πως «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος».

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει τόσο την παραπομπή της ενημέρωσης των παρακολουθούμενων στην τριετία και υπό αστερίσκους, την παντοδυναμία του διοικητή της ΕΥΠ να αποφασίζει για τα παράνομα λογισμικά, καθώς και την ενοχική διορία αυτόματης διαγραφής του υλικού. «Ομερτά» το χαρακτήρισε και το ΜέΡΑ25, αντίστοιχους προβληματισμούς εξέπεμψε και το ΠΑΣΟΚ, παρά την ικανοποίηση Ανδρουλάκη για το ίδιο το γεγονός του εξαναγκασμού της κυβέρνησης σε νομοθέτηση, ενώ το ΚΚΕ το χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια»

Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για «ένα πλήρες συνεκτικό νομοσχέδιο που δίνει απάντηση στην αντιμετώπιση μιας σειράς από στρεβλώσεις και παθογένειες που διαπιστώθηκαν με αφορμή τα γεγονότα που είναι στην επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα». Την ίδια ώρα όμως, τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή και πλήθος νομικών, όσο και η αντιπολίτευση στο σύνολό της κατηγορούν την κυβέρνηση πως απλώς νομοθετεί ώστε να συγκαλύψει το παρόν σκάνδαλο, το οποίο ουδόλως φωτίζει.

«Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης. Αντίθετα, υπάρχει ένας πολύ σαφής οδικός χάρτης, μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται για τα ζητήματα αυτά. Η τριετία, έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες, πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν θα διακινδυνεύεται η οποιαδήποτε παρενέργεια από τη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης κάποιου προσώπου για λόγους εθνικής ασφάλειας» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της κυβέρνησης σε ένα ακόμα επίμονο ερώτημα που του τέθηκε για τις αντιδράσεις, ακυρώνοντας την όποια «διαβούλευση» εν τη γεννέσει της, θεωρητικοποιώντας μάλιστα την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί την κριτική.

«Όταν κάποιος μιλάει για συγκάλυψη ή όταν κάποιος μιλάει για ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο δεν είναι πλήρες, δεν δίνει την απαιτούμενη προσοχή στο ευρύτερο αποτρεπτικό πλαίσιο που δημιουργείται» ανέφερε, παραθέτοντας ο ίδιος τα κεντρικά σημεία που επιλέγει η κυβέρνηση να προβάλλει.

«Εδώ, τι έχουμε; Για να δοθεί μια άδεια παρακολούθησης για πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει κατ’ αρχήν να είναι μόνο από την ΕΥΠ. Δεύτερον, ο φάκελος τεκμηρίωσης του αιτήματος θα διατηρείται για δέκα χρόνια. Τρίτον, ο λόγος διακινδύνευσης της εθνικής ασφάλειας πρέπει να είναι τόσο πειστικός, που να είναι απολύτως άμεση η απειλή έναντι της εθνικής ασφάλειας. Τέταρτον, προσδιορίζει ο νόμος τι συνιστά απειλή για την εθνική ασφάλεια. Πέμπτον, δύο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν την άδεια. Και έκτον, προκειμένου για πολιτικό πρόσωπο πρέπει να δώσει την άδεια για να εκκινήσει η διαδικασία, πολιτειακός παράγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, ένα πρόσωπο και ένα αξίωμα, που κατά τεκμήριο -όπως γνωρίζουμε- τις τελευταίες δεκαετίες συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη παραπάνω από μίας πτέρυγας του Ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε ο Γ. Οικονόμου.

Κατέληξε δε μέσα από τον κυβερνητικό συλλογισμό πως «δημιουργείται ένα πολύ ισχυρό και αποτρεπτικό πλαίσιο, που θα κάνει όλους τους εμπλεκόμενους, από εδώ και πέρα, να σκέφτονται πάρα πολύ σοβαρά τις κινήσεις τους σ’ ο, τι αφορά το κομμάτι αυτό, συν φυσικά και την μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών κ.ο.κ.».

Είναι προφανές και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε την Πέμπτη να το κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρο, πως μοναδικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε» γύρω από το ανοιχτό και ανεξερεύνητο διπλό σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δημιουργώντας ένα νομοθετικό πλαίσιο μέσα από το οποίο τα όσα μέχρι σήμερα έχει διαπράξει ο πρωθυπουργός και το επιτελείου του δεν θα θεωρούνταν καν σκάνδαλο.

Την απόλυτη προσήλωση δε στη συγκάλυψη και την «ομερτά» επιβεβαίωσε και σε ερώτημα του documentonews.gr για τις παρακολουθήσεις υπουργών από την ΕΥΠ, που δεν τόλμησε καν να επαναλάβει όσα είπε προ ημερών. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν μπορούν να γνωρίζουν ποια πρόσωπα είναι σε νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ» είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα. Όταν του ζητήθηκε μία «απόλυτη και σαφής» απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχουν «πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, που ήταν σε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ», εκείνος προτίμησε να μείνει στα όσα έχει πει μέχρι σήμερα.

Πιθανότατα, μέχρι τις επόμενες αποκαλύψεις που θα εξαναγκάσουν τον ίδιο και την κυβέρνηση σε νέες κυβιστήσεις...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: