Το πολιτικό αφήγημα της σκευωρίας για την υπόθεση Novartis αποδόμησε χθες στο Ειδικό Δικαστήριο κατά Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά τη... δεύτερη μέρα της κατάθεσής της.
Θύμισε την αλληλουχία των γεγονότων με τις μηνύσεις των Δημ. Αβραμόπουλου, Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου κατά των εισαγγελέων που ερευνούσαν το σκάνδαλο, των προστατευόμενων μαρτύρων της Novartis, του Αλέξη Τσίπρα και του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου. τόνισε , η κ. Ράικου εμφανίστηκε 8 μήνες μετά να ενισχύσει αυτό το αφήγημα, ο δε κ. Αγγελής 10 μήνες μετά και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου πολύ αργότερα. Βέβαια το αφήγημα αυτό κρίθηκε δικαστικά αργότερα ως μη αληθινό.
Ομως έχει σημασία για την αξιοπιστία των μαρτύρων. Αν οι εισαγγελείς Ράικου, Τσατάνη, Αγγελής και Αθανασίου είχαν μιλήσει όταν λένε ότι δέχτηκαν πιέσεις, θα γίνονταν ίσως περισσότερο πιστευτοί, όμως μετά ήρθαν να ενισχύσουν ένα αφήγημα πολιτικών προσώπων που ερευνώνταν τότε, μην το ξεχνάτε αυτό, η χρονική αλληλουχία έχει σημασία για το δικαστήριό σας» κατέδειξε η Ξένη Δημητρίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε, αν οι εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Γεωργία Τσατάνη είχαν «μιλήσει ότι δεχόντουσαν πιέσεις, θα είχα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες».
«Στις 5 Φεβρουαρίου του 2018 ήρθε σε μένα αντίγραφο της δικογραφίας που αφορούσε τα 10 πολιτικά πρόσωπα συν ένα, το 11ο που ήταν του κ. Κουρουμπλή, σχετικά με τη Novartis. Oι τότε επίκουροι εισαγγελείς μού παρέδωσαν ένα πολυσέλιδο πόρισμα. Το διάβασα, είδα και τις αναφορές που υπήρχαν και στη συνέχεια το διαβίβασα στον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να το διαβιβάσει στη Βουλή» ανέφερε η μάρτυρας. «Εξι μέρες μετά βλέπω ένα δημοσίευμα στο altsantiri με τίτλο “Σε συνεχή επικοινωνία η Τουλουπάκη με Παπαγγελόπουλο, λέει ο Χαράλαμπος Αθανασίου”. Ακολούθησαν τρεις εγκλήσεις από τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο όπου μιλούσαν για σκευωρία στη Novartis» πρόσθεσε.
Ως προς την ξαφνική παραίτηση Ράικου τον Μάρτιο του 2017, ανέφερε πως, σύμφωνα με το κείμενο παραίτησής της, «εδώ είναι σαν να φαίνεται ότι απειλείται (σ.σ. η Ράικου) από αυτούς που επρόκειτο να καταστούν κατηγορούμενοι» και αναρωτήθηκε «πώς φτάνει αργότερα σε αυτό το σημείο να θεωρεί ότι απειλείται από τον Παπαγγελόπουλο;». Η ίδια σημείωσε ότι η κ. Ράικου θα έπρεπε να κληθεί να κατονομάσει πρόσωπα και πράγματα μετά την αναφορά παραίτησης που κατέθεσε, θεωρώντας πως κακώς είναι στο απυρόβλητο, σε αντίθεση με την Τουλουπάκη. Η μάρτυρας ξεκαθάρισε πως δεν καθυστέρησε, όπως κατηγορείται, η εισαγγελέας Τουλουπάκη να διαβιβάσει την αναφορά των τριών βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη Βουλή για τη μη τιμολόγηση των φαρμάκων από τον Π. Κουρουμπλή όταν ήταν υπουργός Υγείας.
Πρόεδρος: Εσείς τέτοιες αναφορές θα τις στέλνατε στη Βουλή κατευθείαν;
Δημητρίου: Οχι, γιατί δεν ήταν ρητή καταγγελία, ήθελε έρευνα.
Οταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο εάν είχε ακούσει ποτέ από τον πρώην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Παναγιώτη Αθανασίου, περί παρεμβάσεων του Παπαγγελόπουλου στο έργο του, η κ. Δημητρίου απάντησε «όχι, ποτέ».
Απαντώντας σε ερώτημα της εισαγγελέως της έδρας σχετικά με την κατάθεση Ράικου, η οποία είχε υποστηρίξει πως η Ξένη Δημητρίου είχε «κομματική ταυτότητα», είπε: «Δεν έχω καμία κομματική ταυτότητα, δεν με χωράει κανένα κόμμα, δεν είχα ποτέ κανέναν από πίσω, ούτε πολιτικό, ούτε επιχειρηματία, έχω θυσιαστεί για τους ευάλωτους και έτσι θα πεθάνω. Το αν επελέγην από την τότε κυβέρνηση είναι ίσως γιατί ο τότε υπουργός (σ.σ. Παρασκευόπουλος) γνώριζε το έργο μου στις φυλακές, στο ΚΕΘΕΑ, στους ανήλικους και αλλού. Αν είπε τέτοιο πράγμα η κ. Ράικου, τότε γιατί άραγε έκανα τόσες παραγγελίες σε βάρος τόσων ανθρώπων που καταγγέλλονταν από την τότε αντιπολίτευση;»
Η δίκη συνεχίζεται την επόμενη Δευτέρα...
Kώστας Ζαφειρόπουλος
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.