Η κυβέρνηση, είναι εμφανές ότι δυσκολεύεται δραματικά να απαντήσει στις αποκαλύψεις του Documento, για τις παρακολουθήσεις μελών του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρηματιών και άλλων. Προσπαθεί αντιθέτως να πείσει ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να καταστεί παράνομη η χρήση και η... εμπορία κακόβουλων λογισμικών. Ακόμη και σ’ αυτό όμως, λένε ψέματα. Κι αυτό, γιατί ήδη ο νόμος το απαγορεύει ρητά.
Όπως αποκαλύπτει το Documento, η έρευνα του οποίου εξαντλήθηκε αυτή τη φορά σε μια απλή ανάγνωση του ισχύοντος ποινικού κώδικα τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι δεν θα διαβάσει ο μέσος πολίτης, τόσο η χρήση, όσο και η εμπορία τέτοιων λογισμικών, απαγορεύεται και τιμωρείται, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και με κάθειρξη.
Αναλυτικότερα, το ισχύον νομικό πλαίσιο και συγκεκριμένα το άρθρο 292Α του ποινικού κώδικα, αναφέρει ότι όποιος χωρίς δικαίωμα αποκτά πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας ή σε σύστημα υλικού ή λογισμικού, που χρησιμοποιείται για την παροχή τέτοιων υπηρεσιών, και με τον τρόπο αυτόν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.
Μάλιστα, η πέμπτη παράγραφος του εν λόγω άρθρου προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια ότι όποιος αθέμιτα διαθέτει στο εμπόριο ή με άλλον τρόπο προσφέρει προς εγκατάσταση ειδικά τεχνικά μέσα για την τέλεση των πράξεων της παρ. 1 ή δημόσια διαφημίζει ή προσφέρει τις υπηρεσίες του για την τέλεσή τους τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή.
Με άλλα λόγια, το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Αναφέρει και ότι είναι παράνομη η πρόσβαση σε σύνδεση ή σε δίκτυο τηλεφωνίας εφόσον τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των επικοινωνιών, η οποία διασφαλίζεται με απόλυτο τρόπο από το Σύνταγμα, και ότι είναι παράνομη όχι απλώς η διάθεση στο εμπόριο αλλά και η διαφήμιση τέτοιων υπηρεσιών.
Σημειωτέων ότι σύμφωνα με νομολογία του Αρείου Πάγου (Απόφαση 916 / 2019 ΣΤ, ΠΟΙΝΙΚΕΣ), ως κίνδυνος για την ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, νοείται ο κίνδυνος για τον απόρρητο χαρακτήρα των επικοινωνιών. Επιπλέον το έκτο τμήμα του ανώτατου δικαστηρίου αναφέρει στην ίδια απόφασή του ότι «χωρίς δικαίωμα παραβιάζεται το απόρρητο και η ασφάλεια των τηλεφωνικών επικοινωνιών, όταν γίνεται χωρίς την συναίνεση των ατόμων που επικοινωνούν τηλεφωνικά ή χωρίς να συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις άρσεως του τηλεφωνικού απορρήτου και χωρίς να έχει αρθεί νόμιμα τούτο».
Συμπερασματικά, ακόμη και η πρωτοβουλία που προτίθεται να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει το συνταγματικώς κατοχυρωμένο απόρρητο των επικοινωνιών και τη μη παραβίασή του από κακόβουλα λογισμικά τύπου Predator, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Ένα ακόμη ψέμα, μια ακόμη απόπειρα εξαπάτησης του εκλογικού σώματος...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου