Παγωμάρα επικρατεί στην Αγκυρα μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, πως σταματάει κάθε διάλογος με την Αγκυρα... εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στη Λιβύη. Ηδη στην τουρκική πρωτεύουσα περίμεναν πως το Κάιρο θα αντιδράσει στο ζήτημα της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν η τουρκική κυβέρνηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, όπως και στο ζήτημα της παραχώρησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ομως αυτό που θεωρείται πως αιφνιδίασε την τουρκική κυβέρνηση, ήταν η επισημοποίηση της αντίδρασης με τόσο έντονο τρόπο.
Αναλυτές εκτιμούν πως με αυτές τις συμφωνίες μαζί με τις προηγούμενες που αφορούν τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, η Αγκυρα θα ελέγχει την άμυνα και τους ενεργειακούς πόρους της Λιβύης υπό την κυβέρνηση του Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Στην Αγκυρα όμως είχαν ενοχληθεί από την αντίδραση του Καΐρου στη συμφωνία των υδρογονανθράκων, καθώς ο κ. Σούκρι είχε στηρίξει τις θέσεις της Αθήνας και είχε ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά δεν έχει τη νομιμοποίηση ούτε την αρμοδιότητα να υπογράφει αυτές τις συμφωνίες πριν από τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα.
Οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας μέχρι στιγμής δεν αντέδρασε, καθώς στην Αγκυρα δεν επιθυμούν να ανεβάσουν τους τόνους με την Αίγυπτο αφού θεωρούν πως είναι μια ισχυρή χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο και σε περίπτωση σφοδρής αντίδρασης μπορεί να δημιουργηθούν τετελεσμένα και σε σχέση με την ΑΟΖ αλλά και στις εξελίξεις στη Λιβύη, οι οποίες δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα. Αυτός θεωρείται και ο λόγος που δεν εκδόθηκε καμία απάντηση για τις δηλώσεις του κ. Σούκρι.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Αιγαίο. «Παρά όλες τις προειδοποιήσεις, με αυτές τις επαναπροωθήσεις συνεχίζουν να ωθούν τους ανθρώπους προς τον θάνατο, τον τραυματισμό και την εξαφάνιση στα νερά της Μεσογείου.
Εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κοινού από τον Frontex και την Ελληνική Ακτοφυλακή εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», είπε. Ο κ. Τσελίκ κατηγόρησε την Ελλάδα για καταστροφή μουσουλμανικών μνημείων στη χώρα και ισχυρίστηκε πως όσα κάνει είναι παρόμοια με αυτά που έχει κάνει το Ισλαμικό Κράτος! «Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε η Daesh (Iσλαμικό κράτος) στη Μέση Ανατολή; Και η Daesh έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα. Βλέπετε, οι Αρχές σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα δείχνουν την ίδια στάση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος σε αυτά. Βαρβαρότητα όπως η καταστροφή ιστορικών αντικειμένων στη μέση της Ευρώπης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Το Σάββατο η τουρκική προεδρία δημοσίευσε βίντεο με αφορμή την 99η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, στο οποίο ανέφερε πως όλο το Αιγαίο ανήκει στην Τουρκία. «Χαράξαμε στις θάλασσές μας τη Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη Θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας», αναφέρεται σε ένα σημείο του βίντεο, το οποίο είναι παραγωγή της τουρκικής προεδρίας.
Επιμένει σε όρους για τα F-16 o Κρις Πάπας
Με επιστολή του στις Επιτροπές Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ο βουλευτής Κρις Πάπας ζητάει να διατηρηθεί η τροπολογία του για τα F-16 (που είχε εγκριθεί το καλοκαίρι από την ολομέλεια της Βουλής) στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ. Οπως αναφέρει στην επιστολή του στους δύο Δημοκρατικούς προέδρους Τσακ Ριντ και Ανταμ Σμιθ και στους δύο Ρεπουμπλικανούς αντιπροέδρους Τζιμ Ινχοφ και Μάικ Ρότζερς, «οι προϋποθέσεις που τίθενται είναι λογικές και διασφαλίζουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Εναπόκειται στην κυβέρνηση Μπάιντεν να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα F-16 που παρέχονται από τις ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ για την παραβίαση της κυριαρχίας ενός άλλου, ιδιαίτερα με δεδομένο τον υπαρκτό κίνδυνο σύγκρουσης. Εάν η Τουρκία σταματήσει τις εδαφικές υπερπτήσεις, η επιστροφή της στις αξίες και στον σεβασμό του κράτους δικαίου, στο οποίο βασίζεται η νατοϊκή συμμαχία, θα είναι ευπρόσδεκτη. Επιπλέον, οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα μειωθούν σημαντικά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ και στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν αποκλειστικά στην υπαρξιακή απειλή της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία»...
Mανώλης Κωστίδης
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου