Εβδομάδες σχεδίαζε την επίσκεψη στην Ανατολική Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δυο-τρεις φορές το ταξίδι αναβλήθηκε για λόγους ανωτέρας βίας και στο τέλος πραγματοποιήθηκε προχθές μετ' εμποδίων.
Το υπουργείο Εξωτερικών ήθελε ένα... κανονικό ταξίδι κι αυτό περνάει εκ των πραγμάτων από την Τρίπολη. Από τη Δυτική Λιβύη, δηλαδή, όπου κάνει κουμάντο η πρώην μεταβατική και νυν υπηρεσιακή κυβέρνηση Ντμπέιμπα, αυτή που υπογράφει ως μη όφειλε τις συμφωνίες με την Τουρκία - εξοργίζοντας την Ελλάδα. Οπότε ο Δένδιας έκανε την καρδιά του πέτρα και κανόνισε να προσγειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Τρίπολη, κερδίζοντας παράλληλα τη διαβεβαίωση του επικεφαλής του προεδρικού συμβουλίου της χώρας Μοχάμεντ Μένφι -του μοναδικού περίπου... ουδέτερου παράγοντα στη Λιβύη- ότι θα έχει μια σύντομη συνάντηση μαζί του και πέραν τούτου ουδέν. Η υπουργός Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς είδε στην έλευση Δένδια ως μια ευκαιρία να φωτογραφηθεί μαζί του υποδεχόμενη τον απρόθυμο καλεσμένο στο αεροδρόμιο. Ο Δένδιας δεν είχε καμία διάθεση να της κάνει το χατήρι και αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο. Έως εδώ είχαμε δύο καψόνια. Ένα του Μένφι στον Δένδια -αν δεν περάσεις από την Τρίπολη, δεν θα προσγειωθείς στη Βεγγάζη- κι ένα του Δένδια στη Μανγκούς -αφού μου την έστησες να σε χαιρετήσω, δεν θα το κάνω κι ας γίνει διπλωματικό επεισόδιο.
Πολιτικά κερδισμένος
Το διπλωματικό επεισόδιο έγινε και ήταν μεγάλο, αλλά ο Δένδιας βγήκε πολιτικά κερδισμένος. Όχι η χώρα, όχι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία είχε ζητήσει από τους Αμερικανούς να βοηθήσουν για να βρεθεί μια λύση με τη Λιβύη το ταχύτερο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών που παρουσιάστηκε περίπου ως ήρωας από τα μέσα ενημέρωσης επειδή έκανε μια διπλωματική γκάφα. Βεβαίως, ήταν πράγματι ανφέαρ από την πλευρά του Μένφι -εάν υποθέσουμε ότι ήταν δική του ιδέα κι όχι πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών- να στείλει τη Μανγκούς στο αεροδρόμιο κόντρα στην επιθυμία του Δένδια να σταθεί πλάι στην ομόλογό του, η οποία υπέγραψε με τους Τούρκους την τελευταία συμφωνία βασισμένη στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αλλά με το επεισόδιο αυτό και με το -αναγκαστικό- κόλπο να σηκωθεί το ελληνικό κυβερνητικό αεροπλάνο με κατεύθυνση την Αθήνα και να γυρίσει μέσα από το FIR της Μάλτας στην Ανατολική Λιβύη και τη Βεγγάζη κάθε δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και της κυβέρνησης της Τρίπολης έχει κλείσει οριστικά. Ή, για την ακρίβεια, μέχρι να γίνουν -εάν γίνουν- εκλογές στην καθημαγμένη Λιβύη και να βγει μια κυβέρνηση που να κυβερνάει όλη τη χώρα και να θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων. Επειδή αυτή η ημέρα μπορεί να αργήσει πολύ, ο Δένδιας με την... περήφανη στάση του δεν προσέφερε καμία υπηρεσία στην Ελλάδα. Όπως δεν είχε προσφέρει καμία υπηρεσία στη χώρα όταν... τα είπε έξω από τα δόντια στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου μέσα στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός και τότε και τώρα κατάπιε τις... πρωτοβουλίες του πιο δημοφιλούς υπουργού του. Ι.Χ. εξωτερική πολιτική ο Μητσοτάκης, Ι.Χ. εξωτερική πολιτική και ο Δένδιας. Με το βλέμμα στις εσωκομματικές ισορροπίες της Ν.Δ. και στην επόμενη μέρα από τις κάλπες.
Κάκη Μπαλή (avgi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου