Yπάρχει πάτος στο βαρέλι των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών που ταλανίζει την πολιτική –και όχι μόνο– ζωή... της χώρας εδώ και μήνες; Αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων του Σαββατοκύριακου όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας ακόμα. Η αρχή έγινε από την «Εφ.Συν.» του Σαββάτου και συνεχίστηκε από το «Βήμα της Κυριακής», την «Καθημερινή της Κυριακής» και το «Documento» με ρεπορτάζ που αν μη τι άλλο καταρρίπτουν το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δεν έχει καμία σχέση με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Η οποία κυβέρνηση, από την πλευρά της, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν διαψεύδει τίποτε, αλλά κάνει λόγο για «μυθιστορήματα», αναφερόμενη κυρίως σε «Εφ.Συν.» και «Documento» μιας και προφανώς στερείται την ικανότητα να βάλει ευθέως κατά των φιλοκυβερνητικών μέσων ενημέρωσης.
Η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» σε ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου αναδεικνύει τα εξής:
Το γεγονός ότι το Predator χρησιμοποιείται από την ΕΥΠ παρά τις επαναλαμβανόμενες περί του αντιθέτου δηλώσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αναφέρεται συγκεκριμένα πως χρησιμοποιήθηκε τη διετία 2020-2022 σε εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αναλυτική περιγραφή του χώρου είχε δώσει η «Εφ.Συν.» την προηγούμενη Τρίτη («Τα εμβάσματα συνδέουν Krikel, Intellexa και ΕΥΠ»). Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρει πως ερευνώνται πληροφορίες ότι το Predator, που κόστιζε 7 εκατ. ευρώ, αγοράστηκε μέσω υπερκοστολόγησης και άλλων συνακόλουθων ποσών που δαπανήθηκαν για την αγορά του νέου συστήματος νόμιμων συνακροάσεων της ΕΥΠ, από ιταλική εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι έχει αποδειχτεί από τη δημοσιογραφική έρευνα πως η εν λόγω εταιρεία είχε σχέσεις με την Krikel και τον κ. Λαβράνο.
Στη χρήση του συστήματος φέρεται ότι έπαιρναν μέρος αρκετοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι είχαν πάρει απόσπαση στην ΕΥΠ. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, όλοι επέστρεψαν άρον άρον στις προηγούμενες υπηρεσίες τους. Η εφημερίδα αναφέρει τα μικρά τους ονόματα και το αρχικό γράμμα από το επίθετό τους. Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έπαιξε η αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που είχε την ευθύνη ελέγχου του συστήματος των συνακροάσεων και η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πήγε σε αυτή τη θέση έπειτα από μεσολάβηση άλλου στελέχους της Αστυνομίας με τον οποίο είχε πολύχρονη σχέση και ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του Λαβράνου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η σχέση μεταξύ των δυο αξιωματικών φέρεται να ήταν κουμπαριά.
Η εφημερίδα επικαλείται μαρτυρίες στελεχών κρατικών υπηρεσιών οι οποίες αναφέρουν ότι εκείνη την περίοδο η εν λόγω αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και μια στενή ομάδα συνεργατών της είχαν «εξαφανιστεί» από το κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη και πως μετά τις αποκαλύψεις επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι βρίσκονταν πλέον στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η αξιωματικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στις παρακολουθήσεις τόσο του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και του Θανάση Κουκάκη.
Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας ουσιαστικά επιβεβαιώνεται η λίστα της εφημερίδας «Documento» για ένα τουλάχιστον πρόσωπο και πιο συγκεκριμένα για την παρακολούθηση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «άτομα που εμφανίζονται να πρωταγωνιστούν στον χειρισμό του παράνομου λογισμικού Predator φαίνεται να γνώριζαν από τις αρχές του 2021 sms και άλλα δεδομένα από το κινητό του κ. Γεραπετρίτη που αφορούσαν τις συνεννοήσεις του με τον κατηγορούμενο δημοσιογράφο Μένιο Φουρθιώτη. Προχωρώντας μάλιστα σε διαρροές προς πολλές κατευθύνσεις γι’ αυτές τις επαφές και τα sms Γεραπετρίτη - Φουρθιώτη προκειμένου να καταδείξουν ότι ο υπουργός Επικρατείας ήταν αυτός που διατηρούσε επαφή, στήριζε και ίσως ενημέρωνε τον συγκεκριμένο τηλεπαρουσιαστή...».
Οι παράγοντες
Τη σκυτάλη πήρε η «Καθημερινή της Κυριακής», όπου σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη γίνεται λόγος για τις «μαύρες τρύπες» της ΕΛ.ΑΣ. και για «παράγοντες στην υπόθεση των υποκλοπών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους ακόμα και στις επιλογές αξιωματικών σε κρίσιμες υπηρεσίες». Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα κάνει λόγο για εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ. στην υπόθεση, καθώς όπως αναφέρει «με πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση των εμπλεκόμενων στις παρακολουθήσεις τοποθετήθηκαν αξιωματικοί σε θέσεις-κλειδιά όπου παραμένουν ώς σήμερα, με πηγές πάντως σε ανώτατο επίπεδο να προαναγγέλλουν την απομάκρυνσή τους τούς αμέσως επόμενους μήνες». Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Ενα από τα κεντρικά πρόσωπα στην υπόθεση των υποκλοπών συνδέεται με αστυνομικό με προϋπηρεσία στη Δίωξη Ναρκωτικών, ο οποίος συνυπηρέτησε και ανέπτυξε στενή φιλική σχέση με την αστυνομική υποδιευθύντρια, η οποία –ούσα αποσπασμένη στην ΕΥΠ– είχε συμμετοχή στην παρακολούθηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ». Οπως φαίνεται και η «Καθημερινή» καταγράφει τα ίδια δεδομένα για την αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. όπως και το «Βήμα».
Ταυτόχρονη παγίδευση
Τέλος, η «Documento» σε πολυσέλιδο ρεπορτάζ αναφέρει πως τουλάχιστον πέντε άτομα τα οποία περιλαμβάνονταν στις λίστες παρακολουθήσεων με Predator, που δημοσίευσε η εφημερίδα, παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για τον υπουργό της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη, τον διευθυντή της «Καθημερινής» Αλέξη Παπαχελά, τον πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργο Κύρτσο, τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Αλέξανδρο Διακόπουλο και τον γενικό διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών, Αριστείδη Αλεξόπουλο.
Για τον κ. Χατζηδάκη σχετικό δημοσίευμα υπήρχε και την προηγούμενη Κυριακή από την εφημερίδα «Εστία» και τον Μανόλη Κοττάκη, το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε είτε από τον υπουργό είτε από την κυβέρνηση. Ως απόδειξη για την παρακολούθηση του υπουργού η εφημερίδα σημειώνει ότι στις 21 Νοεμβρίου του 2020 έχει καταγραφεί από κοριό της ΕΥΠ η τηλεφωνική του συνομιλία με συνομιλητή του τον Π.Π., στέλεχος της ΔΕΗ.
Πέραν αυτών καταγράφει κινήσεις στην Ελλάδα πρώην αξιωματικών των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ, τους οποίους και αναφέρει να έχουν άμεση σχέση με το Predator, τη μεταφορά της εταιρείας Intellexa στην Ελλάδα και τη δραστηριοποίησή τους στη χώρα μας. Η εφημερίδα δημοσιεύει τα ονόματα των εν λόγω Ισραηλινών οι οποίοι εργάστηκαν στην Intellexa στην Αθήνα κατά τη διάρκεια ενεργοποίησης του Predator.
Oι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» και η παρέμβαση Πιερρακάκη
Το Σάββατο η «Εφ.Συν.» σε ρεπορτάζ αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του κυκλώματος παρακολούθησης πριν από την αλλαγή διακυβέρνησης το 2019. Το ρεπορτάζ αντιμετωπίστηκε ειρωνικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος δεν το διέψευσε, αλλά παρέπεμψε στην έρευνα της Δικαιοσύνης. Παραδόξως, εκείνος που ενοχλήθηκε ήταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος το πρωί του Σαββάτου με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε στην εφημερίδα μας κατηγορώντας μας ακόμα και για «προσωπική εμμονή». Στο ίδιο μήνυμα ανέφερε πως η δική του οικογένεια ήταν εκείνη που κινδύνευσε στο Μάτι, στοιχείο που περιλαμβανόταν στο ρεπορτάζ, αλλά χωρίς να αναφέρουμε το όνομα του κ. Πιερρακάκη ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του.
Αν μη τι άλλο, ήταν περίεργη η αντίδραση του υπουργού στο δημοσίευμα, μια και λίγες μέρες νωρίτερα δεν είχε πράξει το ίδιο, όταν η ίδια ιστορία είχε δημοσιευτεί στο «Βήμα της Κυριακής», του εκδοτικού συγκροτήματος Μαρινάκη. Ενδεχομένως να θεώρησε την «Εφ.Συν.» «εύκολο» αντίπαλο, σε αντίθεση με την εφημερίδα του εφοπλιστή. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Πιερρακάκης, για τον οποίο έχουν γραφτεί πολλά –και όχι καλά– το τελευταίο διάστημα και όχι μόνο από την «Εφ.Συν.», ακόμα δεν έχει διαψεύσει την είδηση ότι ήταν ο μοναδικός υπουργός που επισκέφτηκε το γραφείο του επιχειρηματία κ. Λαβράνου στην οδό Σικελιανού στο Ψυχικό αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων...
Δημήτρης Τερζής
Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου