8.11.22

Δύο μέτωπα πόλωσης και μια απόπειρα κατευνασμού...


Η χθεσινή συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ανέδειξε τη βασική αγωνία του πρωθυπουργού, που δεν είναι άλλη από τη διατήρηση του – αδιαμφισβήτητου μέχρι πρότινος – πολιτικού πλεονεκτήματος, η οποία δεν είναι βέβαιη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Κατ’ αρχάς ο Μητσοτάκης φαίνεται να διαπιστώνει ότι η κυβέρνησή του έχει υποστεί ζημιά από... διάφορες σκανδαλώδεις υποθέσεις. Η απάντησή του στην ερώτηση του Χατζηνικολάου «Πόσο βλάπτουν, κατά την εκτίμησή σας, την εικόνα της κυβέρνησής σας όλες αυτές οι υποθέσεις;» ήταν χαρακτηριστική: «Δεν μπορώ να σας πω ότι βοήθησαν».

Παραδέχεται ακόμη ότι η οικονομική κατάσταση στην κοινωνία είναι εξαιρετικά αρνητική. Απαντώντας σε ερώτηση για την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ που «δείχνει μείωση εισοδήματος για τα χαμηλά, δυστυχώς, εισοδήματα», είπε: «Αμφισβητώ κάποια από τα στοιχεία της έρευνας, αλλά δεν παραγνωρίζω το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας σήμερα υποφέρουν».

Παραδέχεται επίσης ότι συνιστούν σκάνδαλα – για τα οποία και ο ίδιος έχει μέρος της ευθύνης – οι υποθέσεις των υποκλοπών και του βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Χαρακτηριστικά σημείωσε:

● Για τις υποκλοπές: «Εγώ από την πρώτη στιγμή ήμουν πολύ ειλικρινής και ανέλαβα τις ευθύνες μου. Άνθρωποι έφυγαν από τις θέσεις τους διότι είχαν την πολιτική ευθύνη της εποπτείας αυτής της διαδικασίας».

● Για το ίδιο θέμα λίγο νωρίτερα: «Ουδέποτε ισχυρίστηκα – και η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε – ότι δεν υπάρχει παρακολούθηση και κέντρο το οποίο χειρίζεται το λογισμικό Predator».

● Για τον Πάτση: «Προφανώς και η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Στον βαθμό αυτόν, αναλαμβάνω την ευθύνη η οποία μου αναλογεί. Όταν επιλέγουμε εκατοντάδες υποψηφίους στα ψηφοδέλτιά μας, μπορεί να υπάρξουν και αστοχίες».

Η επιλογή του πρωθυπουργού στη χθεσινή του συνέντευξη, πάντως, δεν ήταν τόσο να απαντήσει πλήρως στα δύσκολα ερωτήματα που του τέθηκαν, κάποια από τα οποία απέφυγε, αλλά να συντηρήσει την πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό άλλωστε, ερωτηθείς για δηλώσεις του εκδότη Βαξεβάνη, έστρεψε τα βέλη του κατά του Τσίπρα: «Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη, κ. Χατζηνικολάου, κρύβεται ο κ. Τσίπρας. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι δική του είναι η στρατηγική να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη».

Το ίδιο έπραξε σε άλλο σημείο, όταν, παρακάμπτοντας ερώτηση για τα δυσάρεστα συμπεράσματα της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές (PEGA), έστρεψε τη συζήτηση στις τέσσερις «προϋποθέσεις» του Τσίπρα «για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών».

Τον κατηγόρησε ότι αμφισβητεί το «κεκτημένο της Μεταπολίτευσης» για «την εναλλαγή στην εξουσία και την απόλυτη, αδιάβλητη διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών». Ως εκ τούτου καταλόγισε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαϊκισμό και εκ των προτέρων αμφισβήτηση της ακεραιότητας των εκλογών.

Όμως η πόλωση δεν αφορά πλέον μόνο τον Τσίπρα, αλλά και τον επιχειρηματία και μιντιάρχη Βαγγέλη Μαρινάκη, τον οποίο – ύστερα από τις δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ολυμπιακός για «καθεστώς παρανομίας στο Μέγαρο Μαξίμου» – «φωτογράφισε» λέγοντας:

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι, επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν – αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη – τη διαδρομή της χώρας».

Ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε μόνο την πόλωση, αλλά και την άμβλυνση αντιθέσεων, κυρίως με το ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας στην ερώτηση του Χατζηνικολάου «Δεν έχει “καεί” η σχέση με Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ λόγω των παρακολουθήσεων;» απάντησε: «Κοιτάξτε, ο χρόνος μπορεί να γιατρέψει πολλά, μπορεί και όχι. Αλλά, τελικά, το εκλογικό σώμα θα είναι αυτό το οποίο θα επιλέξει».

Μπορεί, λοιπόν, να επέμεινε στην αυτοδυναμία ως στρατηγική επιλογή, αλλά άρχισε να ανοίγει ξανά το παράθυρο προς το ΠΑΣΟΚ.

Πάντως το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν εν τέλει το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε ποτέ να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., πράγμα εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και ο χρόνος των εκλογών, για τον οποίον παραλίγο να προκληθεί σύγχυση, αφού ο πρωθυπουργός αρχικά τις τοποθέτησε «το 2023, στην ώρα τους», αφήνοντας μια χαραμάδα σημαντικής επίσπευσης, αλλά λίγο μετά φρόντισε να διορθώσει:

«Εκλογές θα γίνουν, όπως έχω δεσμευτεί, στο τέλος της τετραετίας. Προσωπικά δεν πρόκειται να συρθώ σε πολιτικές εξελίξεις από κάποιους επαγγελματίες εκβιαστές, οι οποίοι ακριβώς αυτό θέλουν να επιδιώξουν».

Τελικά μένει να δούμε αν το πολύ αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μπορεί να επιτρέψει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Πολύ δύσκολο φαίνεται. Έως ακατόρθωτο…

Σταύρος Χριστακόπουλος

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: