10.11.22

Πικρή πρόγευση για τον Μητσοτάκη...


Ξεκάθαρο μήνυμα πως το «προσχέδιο» της επιτροπής PEGA της ευρωβουλής για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη ήταν απλά μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει έδωσαν ευρωβουλευτές και συμμετέχοντες στην εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου μία εβδομάδα μετά την επίσκεψης επιτροπής στη... χώρα μας, οι αποκαλύψεις του Documento έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις έρευνες για το πολύκροτο σκάνδαλο.

Μία πρώτης τάξεως απάντηση στις αιτιάσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος πως τα όσα παρουσιάστηκαν την Δευτέρα από την εισηγητρια της επιτροπής PEGA για τα κακόβουλα λογισμικά είναι κάθε άλλο παρά «προσωπικές εκτιμήσεις» και «απλώς ένα προσχέδιο» του πορίσματος της Επιτροπής δόθηκαν την Τετάρτη, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ευρωαριστερά και τα μέλη της που συμμετείχαν στην Επιτροπή.

Ένα σημείο που προκύπτει ξεκάθαρα και αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πως πλέον, όλες οι αποκαλύψεις και οι πληροφορίες που έχουν έρθει στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα και αποσιωπούνται επίμονα από τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης, λαμβάνουν πλέον την «σφραγίδα» της εξεταστικής επιτροπής της ευρωβουλής, που στο τέλος της διαδρομής της θα προχωρήσει σε εισηγήσεις στην Ολομέλεια, η οποία με τη σειρά της θα κάνει το αντίστοιχο προς την Κομισιόν για ειδική οδηγία.

Η παρουσίαση της εισηγήτριας Σόφι ιντ Βελντ τη Δευτέρα ήταν καταπέλτης για την ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας ακριβώς τα παραπάνω. Η Ολλανδή ευρωβουλευτής ανέδειξε τις αποκαλύψεις του Documento και των υπόλοιπων ΜΜΕ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την ολιγωρία των ελληνικών αρχών για τη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου.

Δύο ημέρες αργότερα, η Αν Σοφί Πελετιέρ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Σάσκια Μπρικμοντ των Πρασίνων, αλλά και ο επικεφαλής των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βαλκανίων, Πάβολ Ζαλάι, απέδειξαν πως τα συμπεράσματα του πορίσματος ξεπερνούν την «προσωπική οπτική» όπως επιχειρούν να παρουσιάσουν την εισήγηση της ιντ Βελντ τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και το ΕΛΚ, στο πλαίσιο της «δολοφονίας χαρακτήρα» που συντελούν.

Η Πελετιέρ περιέγραψε τις έρευνες της Επιτροπής σε Ισραήλ και Ισπανία, με την άρνηση των αρχών να θυμίζει την αντίστοιχη ελληνική. Μπρικμόντ και Ζαλάι συμφώνησαν στην ανάγκη ξεκαθαρίσματος του τι σημαίνει «εθνική ασφάλεια» που πολύ βολικά χρησιμοποιείται για να καλύψει τις πομπές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και το μείζον ζήτημα της ανάγκης να αρθεί η ζοφερή νομοθεσία της συγκάλυψης της ΑΑΔΕ, που δεν επιτρέπει στους παρακολουθούμενους να ενημερωθούν. Ειδικά η Μπρικμόντ περιέγραψε ακόμα την έντονα ειρωνική και περιπαικτική εμφάνιση του Γιώργου Γεραπετρίτη όταν εμφανίστηκε ενώπιων της Επιτροπής, ο οποίος «έδωσε μάχη» για να μην δώσει καμία απάντηση.

Εξαιρετικά σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις των δύο καθηγητών που φιλοξενήθηκαν στο πάνελ, του καθηγητή Πολιτειολογίας της Παντείου, πρώην προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αν. Δικαιωμάτων και μέλους της πρωτοβουλίας «Δημοκρατία ώρα Μηδέν», Δημήτρη Χριστόπουλου, καθώς και του επίκουρου καθηγητή φιλοσοφίας και μεθοδολογίας του δικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και προέδρου της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ανδρέα Τάκη.

Ο Δ. Χριστόπουλος, αρχικά περιέγραψε πως τη ζοφερή «ατμόσφαιρα» που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση γύρω από τη Δημοκρατία. Ασφυκτικός έλεγχος των μυστικών υπηρεσιών, χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών, σίγαση του πλουραλισμού στον Τύπο, αδρανοποίηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και η επιρροή στη Δικαιοσύνη. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, υπογράμμισε την ανάγκη λογοδοσίας της ΕΥΠ και του εισαγγελέα της, του καθορισμού της έννοιας της εθνικής ασφάλειας, του ορισμού ορισμένου χρόνου παρακολούθησης ενός προσώπου, του τέλους της επίκλησης του απορρήτου από παράγοντες που δεν έχουν σχέση με αυτό, καθώς και της κατάργησης της τροπολογίας της ΑΑΔΕ για την ενημέρωση των πολιτών.

Από τη μεριά του, ο Α. Τάκης υπογράμμισε τον πραγματικό κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται στις ημέρες μας η ιδέα του κράτους δικαίου, την παραβίαση ευρωπαϊκών συνθηκών όπως της Ρώμης με τις παρακολουθήσεις, και τον τεράστιο αριθμό παρακολουθούμενων, που άρει τις εγγυήσεις των πολιτών πως υπάρχει πραγματική ασφάλεια των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Όπως τόνισε, συνδέοντας την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων με αυτη που συντελείται στο προσφυγικό, «θα πρέπει να επισημανθεί στη χώρα μου ότι η προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων και η δημοκρατία δεν μπαίνουν σε διαπραγμάτευση».

Αποκαλυπτικές ήταν και οι συμμετοχές των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Θοδωρου Χονδρογιαννου που έκαναν ένα μικρό χρονικό των αποκαλύψεων και ανέδειξαν την αξία των διεθνών οργανισμών στην ανάδειξη του σκανδάλου, όπως των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου.

Συνοψίζοντας, παρότι επρόκειτο για μία εκδήλωση της ευρωομάδας της Αριστεράς, το συμπέρασμα που βγήκε είναι πως κάθε άλλο παρά «υποκλοπές τέλος» όπως επιχειρήθηκε από το μιντιακό σύστημα το προηγούμενο διάστημα. Τουναντίον, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η επιτροπή PEGA παραμένουν συντονισμένοι με τις αποκαλύψεις που συνεχίζονται στη χώρα μας, ένα μόνο στοιχείο από εκείνα που διαφοροποιεί το ελληνικό σκάνδαλο από αυτά που έχουν ξεσπάσει σε άλλες χώρες.

Το σίγουρο είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το περιβάλλον του βρίσκονται ήδη εκτεθειμένοι στις Βρυξέλλες, και με το τελικό πόρισμα να αναμένεται, το προφίλ του θα πληγεί ακόμα περισσότερο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εικόνα της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Άπαντες του ζητούν στοιχεία και απαντήσεις, και αυτό όπως φαίνεται δεν θα καταφέρουν να το αποτρέψουν ούτε οι συνοδοιπόροι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Με απλά λόγια, το «προσχέδιο» της PEGA που ξορκίζουν στην κυβέρνηση, κατά πως φαίνεται μπορεί μόνο να γίνε βαρύτερο και είναι εξαιρετικά δύσκολο να «χαμηλώσουν οι τόνοι» που ανέβηκαν το τελευταίο διάστημα. Αντίθετα, το ενδεχόμενο να ανέβουν ακόμα περισσότερο παραμένει ατο επικρατέστερο. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κυρ. Μητσοτάκης φοβάται τις σημερινές αλλά και αυριανές νέες αποκαλύψεις...

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: