22.11.22

Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η Δικαιοσύνη;...


Ο καταιγισμός των αποκαλύψεων του περασμένου σαββατοκύριακου σχετικά με τις υποκλοπές έχει κονιορτοποιήσει πλήρως το αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Της... στερεί δε ακόμα και την παραμικρή δυνατότητα επικοινωνιακής διαχείρισης, καθώς οι αποκαλύψεις δεν προέρχονται μόνο από αντιπολιτευόμενα μέσα αλλά και από φιλοκυβερνητικά, και μάλιστα θεωρούμενα σοβαρά και έγκυρα.

Η κατηγορηματική κυβερνητική διαβεβαίωση ότι οι κρατικές υπηρεσίες δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά έχει πάει περίπατο, καθώς στο φως έρχονται στοιχεία ότι το Predator αγοράστηκε με χρήματα του Δημοσίου, λειτούργησε με την ευθύνη αστυνομικών αποσπασμένων στην ΕΥΠ και χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις παράλληλα με τις «νόμιμες επισυνδέσεις» της υπηρεσίας προκειμένου να παρακολουθήσει ροή χρήματος και κινήσεις που θα μπορούσαν να υπονομεύουν τον Μητσοτάκη. Ένα παρεάκι ανιψιών, επιχειρηματιών και τοποθετημένων υψηλόβαθμων της ΕΥΠ κινούσε τα νήματα των παρακολουθήσεων προκειμένου να θωρακίσει την άσκηση εξουσίας του Μαξίμου και να εποπτεύει τις μίζες και τα επιχειρηματικά ντιλ. Και φυσικά ο Κ. Μητσοτάκης, ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, πρέπει να δώσει λόγο γι’ αυτό το αίσχος, που προσβάλλει κάθε έννοια Δημοκρατίας στη χώρα.

Ο βασιλιάς είναι γυμνός, αλλά περιφέρεται ακόμα κάνοντας πως δεν τρέχει τίποτα. Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί χοντρά τόσο με τη γελοιότητα της Εξεταστικής Επιτροπής, που με ευθύνη της νεοδημοκρατικής πλειοψηφίας αποφάσισε πραξικοπηματικά ότι τίποτα παράνομο δεν υπάρχει, όσο και με το νομοσχέδιο-φάρσα, που προσπαθεί εκ των υστέρων να δημιουργήσει ασφαλές νομικό πλαίσιο για όλα τα αίσχη που η ελληνική κοινή γνώμη και η Ευρώπη παρακολουθούν εμβρόντητες το τελευταίο τετράμηνο. Και η έσχατη γραμμή άμυνας, που ανώνυμες κυβερνητικές πηγές μουρμουρίζουν μέσα από τα δόντια τους, είναι ότι το θέμα ερευνάται από τη Δικαιοσύνη κι αν προκύψει κάτι, από εκεί θα το μάθουμε.

Ερωτήματα για τη Δικαιοσύνη
Πόση εμπιστοσύνη έχουμε όμως στη Δικαιοσύνη; Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, αυτή τη στιγμή όλες οι δικογραφίες έχουν ενοποιηθεί σε μία και δύο εισαγγελείς Πρωτοδικών διεξάγουν προκαταρκτική έρευνα για τις καταγγελθείσες παρακολουθήσεις και για τις αποκαλύψεις που έχουν βγει στη δημοσιότητα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, καθώς μια προκαταρκτική έρευνα μπορεί να κρατήσει χρόνια, μέχρι που το θέμα να μην ενδιαφέρει πλέον κανέναν. Και τα αίσχη που έχουν γίνει με την υπόθεση Novartis, όπου δικαστικοί λειτουργοί ενήργησαν απροκάλυπτα ως εντολοδόχοι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι λογικό να εγείρουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Το 2013 η προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χ. Βουλιώτης, με βάση την ενοποίηση 32 δικογραφιών για τη Χρυσή Αυγή, και οδήγησε στην προφυλάκιση του Μιχαλολιάκου και άλλων ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης διήρκεσε μόλις οκτώ ημέρες. Αυτό δείχνει ότι όταν η Δικαιοσύνη θέλει να ενεργήσει γρήγορα, μπορεί να το κάνει. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί τώρα η πίεση του νομικού κόσμου, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της προοδευτικής κοινής γνώμης. Γιατί είναι αδιανόητο να οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς να έχει εκκαθαριστεί η βρομερή αυτή υπόθεση που πλήττει ευθέως θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών...

Αγγελος Τσέκερης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: