Θα προτιμούσα να μη γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξάγεται στο Κατάρ, όμως η πληροφορία υπάρχει εδώ και χρόνια. Ενα ανεπίσημο γεύμα στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας μεταξύ του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του Μισέλ Πλατινί και του διαδόχου του θρόνου του Κατάρ. Εκεί δόθηκαν τα χέρια ώστε... οι περισσότερες ψήφοι της Ευρώπης, στην εκλογή ανάθεσης του Μουντιάλ 2022 τον Δεκέμβριο του 2010, να πάνε στο Κατάρ και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επιπλέον θα προτιμούσα να μη γνωρίζω τι συνέβη τα τελευταία 12 χρόνια στα εργοτάξια της διοργάνωσης. Ο Guardian μιλάει για περισσότερους από 6.500 θανάτους μεταναστών εργατών, οι διοργανωτές υποστηρίζουν ότι τα θύματα ήταν... μόλις 67. Και πάλι όμως, είναι 67 περισσότεροι απ’ όσο επιτρέπει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Θα προτιμούσα να μη γνωρίζω ότι στο Κατάρ καταπιέζονται οι γυναίκες και διώκονται τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ επειδή... υπάρχουν. Και ότι η χώρα δεν εκσυγχρονίζεται, όσο και αν οι αστραφτεροί ουρανοξύστες της Ντόχα προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.
Θα προτιμούσα επίσης να μην έχω μάθει -από πολύ νωρίς, είναι η αλήθεια...- ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι κόσμος όμορφος, αγγελικά πλασμένος. Πολύ πριν από την εισβολή των πετροδόλαρων του Κατάρ... Ημουν πιτσιρίκι όταν το Μουντιάλ φιλοξενήθηκε στην Αργεντινή του Βιντέλα και, για να αποκλειστεί η Βραζιλία, οι διοργανωτές «αγόρασαν» ένα 6-0 επί του Περού. Και θυμάμαι ακόμα το στημένο Δ. Γερμανία-Αυστρία για να αποκλειστεί η Αλγερία το 1982.
Υπάρχει μια κατάσταση που επιστημονικά ορίζεται ως «γνωστική ασυμφωνία». Ετσι -λένε οι ειδικοί- περιγράφεται το φαινόμενο του ψυχολογικού στρες και αρνητικών συναισθημάτων (όπως ντροπή, έκπληξη, θυμός, ενοχή) που βιώνει ένας άνθρωπος όταν τα γνωστικά στοιχεία (υπάρχουσες αξίες, πεποιθήσεις, στάση ζωής, σκέψεις, ιδέες κ.λπ.) που γνωρίζει έως τώρα ανατρέπονται/συγκρούονται με καινούργια γνωστικά στοιχεία, νέες πληροφορίες.
Για εκατομμύρια λάτρεις του ποδοσφαίρου ανά τον κόσμο -στους οποίους ανήκω από τότε που έμαθα να περπατάω- η μπάλα είναι υπάρχουσα αξία. Η αξία αυτή συγκρούεται με τις νέες πληροφορίες, ειδικά φέτος. Αυτές αφορούν την εξουσία, το χρήμα, την επιρροή, τον επιθετικό εθνικισμό, την παρανομία και την υποκρισία που υπάρχει πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ουσιαστικά υποβαλλόμαστε σε ηθικά γυμνάσια. Πρέπει να παρακολουθήσουμε τη διοργάνωση ή όχι; Να δούμε μόνο τους αγαπημένους μας παίκτες; Ή ίσως μόνο τις ομάδες από χώρες με δημοκρατικά καθεστώτα;
Δεν έχω απάντηση. Την ώρα που γράφω αυτές τις λέξεις, Τρίτη μεσημέρι, η Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι είναι πίσω στο σκορ απέναντι στη Σαουδική Αραβία. Που έχει ηγεμόνα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Που βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.
Η γνωστική ασυμφωνία που λέγαμε...
Βασιλική Παπαντωνοπούλου
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου