Η τοποθέτηση της νέας διοίκησης στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία... Θεσσαλονίκης (ΠΑΑΠΑΘ) «Ο Άγιος Δημήτριος» και συγκεκριμένα ο διορισμός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της Βασιλικής Νάκου στην θέση της προέδρου, έβαλε τέλος σε σχεδόν μισό αιώνα καλής συνεργασίας μεταξύ του ιδρύματος και των γονέων και κηδεμόνων των τροφίμων που φιλοξενούνται εκεί.
Η Βασιλική Νάκου πρωτοδιορίστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε αυτό το πόστο και ο πρωθυπουργός ανανέωσε πρόσφατα τη θητεία της για άλλα τρία χρόνια, με την ίδια να ευχαριστεί τον κ. Μητσοτάκη για την ανανέωση της θητείας της, για την εμπιστοσύνη του και την απόφασή του να συνεχίσει το έργο της για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η ανανέωση της θητείας της κας Νάκου ήρθε παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί η σκανδαλώδης μεθόδευση του εμβολιασμού «γαλάζιων» στελεχών κατά της covid-19 εκτός λίστας, που είχε προκαλέσει παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να διακριβωθεί, εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.
Τώρα, το ίδρυμα και η «εκλεκτή» του Κυριάκου Μητσοτάκη έρχονται ξανά στο προσκήνιο μετά τα ευρήματα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι δύο περιστατικά θανάτου τροφίμων έμειναν στο σκοτάδι. Υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ζητήθηκε η παραίτηση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της δομής.
Αφηγήσεις φρίκης για τις συνθήκες στο ίδρυμα
Είναι χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε στον Ant1 η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ολυμπία Κορδά. Όπως είπε, ο «Άγιος Δημήτριος» ξεκίνησε να λειτουργεί το 1974 και ο Σύλλογος Γονέων ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά, το 1975. «Πρώτη φορά, με αυτή τη διοίκηση, είμαστε απέναντι οι γονείς. Δεν μας ενημερώνουν ποτέ. Στέλνουμε email, απαντήσεις δεν παίρνουμε», όπως τόνισε.
Αναφέρθηκε αναλυτικά σε περιστατικά, για να καταδείξει το ότι ενώ το ίδρυμα είναι δημόσια δομή με αρκετή περιουσία, έχει τεράστιες ελλείψεις προσωπικού που έχουν προκαλέσει σειρά σοβαρών, ακόμη και θανατηφόρων περιστατικών. Συγκεκριμένα, για τον πρώτο από τους δύο θανάτους τροφίμων μετά από περιστατικά πέρυσι, που προκάλεσε την έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, είπε ότι «υπάλληλος, μόνη της, τάιζε παιδί. Και από πίσω της τρόφιμος χτύπησε άλλο τρόφιμο. Αυτός ήταν σε καρότσι, τετραπληγικός, έπεσε. Έφτασε στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αυτό το αναφέρει και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Επέστρεψε στο ίδρυμα και μετά από 5 ημέρες κατέληξε».
Ακόμη πιο αποκαλυπτική για την υποστελέχωση του ιδρύματος είναι η περιγραφή όπου «έβγαλε υπάλληλος βόλτα τα παιδιά, είναι μεγάλο το οικόπεδο. Το ένα παιδί, από την Πυλαία, βρέθηκε στην Καλαμαριά, ξυπόλητο, χαμένο, να μην ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται». Σημειώνεται ότι μεταξύ των εγκαταστάσεων του ιδρύματος στην Πυλαία και των ορίων της Καλαμαριάς στην ανατολική Θεσσαλονίκη η απόσταση είναι περίπου 6-7 χιλιόμετρα.
Στις αφηγήσεις φρίκης που παρέθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων περιλαμβάνεται τιμωρία με καυτό νερό για τρόφιμο που ακουμπούσε τα γεννητικά του όργανα...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.